Što je Content Marketing?

Pričali smo u zadnjih mjesec i nešto o digitalnom marketingu, uključujući web stranice i društvene mreže. I kod svakog spomenuli koliko je bitan sadržaj onog što šaljemo ili post-amo – i tu ulazimo u  content marketing.

Što je Content Marketing?

Za razliku od oglasa koje plasiramo kroz bilo koji od tradicionalnih medija, a od kojih potrošači često bježe glavom bez obzira (npr promjenom tv kanala, ili preskakanjem stranica s oglasima u novinama), content marketing predstavlja marketinški sadržaj koji (ako je dobro napravljen!) ciljna publika želi vidjeti, čak i aktivno traži pa i dijeli s drugima. A dobro je napravljen kada se ne proizvodi primarno s namjerom da ostvarimo trenutačnu prodaju, već da (potencijalne) kupce informiramo, pomognemo im, naučimo, zabavimo. S logikom da, ako potencijalnom kupcu kontinuirano i konzistentno omogućavamo takve korisne sadržaje, on će nas u konačnici nagraditi kupovinom i lojalnošću.

Content Marketing ostvaruje se kroz različite formate,i dobro je koristiti kombinaciju umjesto da se fokusiramo samo na jedan:

 • Blog
 • Prezentacija
 • Infografika
 • Slika
 • Video
 • E-book
 • Webinar
 • Q&A
 • Itd…

 3 bitna uvjeta za dobar Content Marketing

1. Sadržaj mora biti relevantan za moju ciljnu publiku

Sadržaj može biti super koristan i zanimljiv – nekome, a da taj netko nije naša ciljna publika, da on/ona naš proizvod ne treba i nikada ga neće kupiti. Pa se možemo samo potapšati po ramenu što smo proizveli nešto što ima velik broj čitanja, like-anja, share-anja, ali rezultat na našu prodaju i profit je nula.

E sad, je li meni nužno jasno što moja ciljna publika želi saznati, čuti, vidjeti? Ako ih ne pitam, šanse su da ću stvoriti barem neke krive pretpostavke. Dakle, najlakši i najbolji način za saznati kakav sadržaj želi naš ciljani kupac, jest da ga pitamo. Na primjer, možemo:

 • odabranom broju kupaca poslati e-mail anketu ili istu postaviti na web stranicu
 • pronaći teme u upitima koje nam kupci šalju
 • pronaći teme u komentarima koje ostavljaju na Facebook stranici

Ako već imamo bazu kupaca, vrlo vjerojatno već raspolažemo s dobrim brojem potencijalnih tema za naš sadržaj.

A što ako baza ne postoji, ako tek počinjemo? Stručnjaci predlažu: pogledajte web i Facebook stranice konkurencije. Čitajte forume.

Inspiraciju se može naći doslovce na svim stranama. Bitno je držati oči, uši i um otvorenima. Odlične ideje, relevantne za naš biznis i našeg kupca, mogu biti inicirane nečim što smo vidjeli / čuli / pročitali u situaciji koja nema nikakve veze s našim područjem. Osobno sam dobila neke dobre ideje gledajući program na History channel-u pa čak i u dva reality programa.

2. Sadržaj mora biti odraz branda.

Jer kakav kredibilitet možemo očekivati od sadržaja koji nema veze s onim u čemu smo dobri, sadržaja čija se osobnost razlikuje od osobnosti našeg branda, koji promovira drugačije vrijednosti i priča drugim glasom?

Sadržaj mora odražavati i podržavati naš brand – njegovu osobnost, područje stručnosti, vrijednosti iza kojih stoji. To ne znači nužno kreirati sadržaj koji je isključivo vezan uz naš proizvod ili uslugu. Meni se sviđa primjer Benettona i njihovog časopisa Colors, u kojem su se od 1991. obrađivali društveni problemi u svijetu kroz fotografiju i intervjue. Časopis je za njih bio sadržaj koji je dobio i pozitivne i negativne reakcije, ali je u svakom slučaju stvorio skupinu vjernih sljedbenika kod kojih se hrabrost kompanije da otvoreno govori o društvenim problemima pozitivno odrazila na brand i povezala s brandom.

3. Sadržaj mora pomoći u ostvarivanju naših poslovnih ciljeva.

Pa zato ga i slažemo! Budimo realni, krajnji cilj ovih aktivnosti, kao i svih ostalih marketinških, je utjecati na pozitivan razvoj prodaje.

Da, želimo imati kvalitetnu komunikaciju i interakciju sa svojom ciljnom publikom. Da, želimo im pružiti sadržaj koji će im biti koristan, zanimljiv ili zabavan. Ali naš osnovni posao nije kreiranje sadržaja (osim ako je :)). Naš je posao prodati proizvod ili uslugu.

Na primjer, ako je moj cilj dobiti 10 novih klijenata kojima ću pružati uslugu kreiranja sadržaja, onda je dobra ideja da i u svom blogu toj temi posvetim dosta prostora. Mogu pisati o značenju i razvoju content marketing-a; mogu napraviti infografiku kojom objašnjavam kako publika konzumira sadržaj; složiti prezentaciju u kojoj obrazlažem kako napraviti dobar sadržaj; snimiti video s dobrim primjerima različitih kompanija….

Ukratko, kada planiramo nove sadržaje, za svaku novu ideju treba se zapitati: hoće li to pomoći ostvarenju mojih poslovnih ciljeva?

Da sumiramo:

Svrha content marketing-a, a to posebno napominjem za društvene mreže (jer se tu radi najviše grešaka), nije biti prisutan ‘jer se danas to mora’, i nije proizvesti sadržaj ‘jer su mi rekli da trebam često stavljati nove sadržaje’.

Svrha je kontinurano i konzistentno proizvoditi sadržaje usklađene s našim brandom, koji  našoj ciljnoj publici pružaju dodanu vrijednost, a koji će u konačnici dati mjerljive poslovne rezultate.

Za kraj, predlažem da pogledate sažet ali kompletan pregled ‘zašto’ i ‘kako’ Content Marketing-a u infografici Begginer Guide to Content Marketing.

Mia Žilavec je iskusna menadžerica s više od 15 godina radnog iskustva u nizu hrvatskih i multinacionalnih kompanija na području Hrvatske i tržišta Adria regije. Iskustvo koje je gradila radeći za velike kompanije, sada koristi u radu s malim i srednje velikim trvtkama koje su suočene s nedostatkom internih marketing ekspertiza, kvalitetnog proizvoda ili usluge koje kupci nisu prepoznali, nedovoljno učinkovitim investicijama u marketing aktivnosti; tvrtkama koje ne znaju kreirati marketing strategiju koja će im osigurati da na tržištu realiziraju svoj maksimalni potencijal. Prva u Hrvatskoj nudi usluge outsourcinga marketing usluga, više o njenim uslugama na www.virtualni-suradnik.hr

Foto: Dreamstime/Raja rc

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -