Društvene mreže za male poduzetnike

Marketing je evoluirao od direktne komunikacije s kupcem kroz prodaju door-to-door, zatim su se pojavili masovni mediji pa se komunikacija proširila ili preselila na oglašavanje putem tiska, radija, televizije, a zatim širenjem interneta i e-maila dopunila direct mailing-om i web stranicama.

S dolaskom Google-a 1998. firme su počele raditi na optimizaciji svojih web stranica za tražilice (SEO) i koristiti affiliate marketing kroz pay-per-click kampanje. Danas je sve to još uvijek dio marketing miksa, s time da se sve više budžeta ulaže u interakciju kroz društvene mreže.

Naši kupci žele da koristimo društvene mreže!

Tradicionalni marketing bio je naš kanal komunikacije prema kupcima – jednostrane komunikacije, koja im se mogla svidjeti ili ne, zainteresirati ih ili ostaviti ravnodušnima, ali na koju nam nisu mogli odgovoriti ni na koji drugi način osim (ne)kupovinom proizvoda. Ono što su društvene mreže omogućile jest dijalog. Sada nam mogu reći što o nama misle i što od nas očekuju. A ono što očekuju, i što im kroz aktivnost na društvenim mrežama moramo ponuditi, je sadržaj koji im treba. Ne ‘sales talk’ o tome zašto je naš proizvod najbolji na svijetu, već sadržaj koji će im pomoći, riješiti problem; koji će ih informirati, nečemu naučiti; koji će ih zabaviti. Mogu nam postaviti pitanja i očekuju odgovore.

Ako to razumijemo, onda shvaćamo i neke osnovna pravila o tome

Kako (ne) koristiti društvene mreže

1. Pričamo o kanalu komunikacije koji je otvoren 24h dnevno. Ne možete se pojaviti na Facebooku, Twitteru ili bilo kojoj drugoj mreži dva puta godišnje. Ne možete stavljati nove sadržaje jednom u dva mjeseca. Ne možete ostaviti kupca da čeka na komentar ili odgovor na postavljeno pitanje dva tjedna.

2. ‘Hard sell’ taktika ne spada u poželjan sadržaj na društvenim mrežama, a svakako ne kao prvi korak. Kupac želi da mu kontinuirano i konzistentno nudimo sadržaj koji mu je interesantan i koristan; ako to radimo, pretpostavka je da će nas u konačnici nagraditi kupovinom i lojalnošću. Posebne ponude mogu biti prisutne, dapače, ali samo kao dio sadržaja.

3. Prisutnost na društvenim mrežama dio je marketing miksa i kao takav mora biti u skladu sa strategijom komunikacije, i mora imati vlastitu strategiju – što želimo komunicirati, kome, kako, zašto. ‘Spontani’ sadržaj možda i može biti interesantan, ali se vrlo lako može pretvoriti u druženje umjesto doprinosa ispunjenju poslovnih ciljeva. Ako se želite samo družiti, otvorite osobne profile.

4. Biti aktivan na društvenim mrežama zahtijeva ulaganje vremena, ako ne i novaca. Ako sami nemate vremena i afiniteta, osigurajte osobu koja će biti za to zadužena. U protivnom, radije nemojte biti prisutni.

Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, LinkedIn… – što mi od toga treba?

Osnova marketinga: želite biti tamo gdje su vaši (potencijalni) kupci.  Dakle, kako saznati gdje su?

Najjednostavniji način je, naravno, da ih pitate. Drugi je da pogledate gdje je prisutna konkurencija (imajući na umu da i konkurencija nekada griješi!). Treća opcija? Search, search, search 🙂 Iako vani postoje firme koje se bave time da za vas saznaju gdje je vaša ciljna publika aktivna, koliko ja znam toga kod nas još nema (biznis ideja? :)).

Proći ćemo u narednim nastavcima detaljnije najbitnije društvene mreže, a za sada, kratki pregled s par osnovnih informacija:

social_networks_overview

 

Ako ste novi u ovim vodama i tek razmišljate započeti aktivnosti na društvenim mrežama, ja bih preporučila:

1)      Krenite samo s jednom. Trebati će vam vremena da shvatite kako funkcionira, što treba i što ne treba raditi, kako, koliko…. Tek kad svladate prvu počnite razmišljati o ostalima

2)      Započnite s Facebook-om. Facebook je trenutno najšire korištena društvena mreža i može se koristiti kao dobar medij za promoviranje novih sadržaja na vašoj web stranici i preusmjeravanje prometa na nju, obaviještavanje o novostima i promotivnim ponudama, i pruža razne opcije uključujući mogućnost dijeljenja sadržaja raznih vrsta

 

Za kraj, malo statistike o korištenju društvenih mreža od strane marketingaša (ne radi se o hrvatskom tržištu, ali je ipak dobar indikator):

  • 97% marketingaša tvrdi da koristi društvene mreže u svom marketingu, a 86% je reklo da su bitne za njihov biznis
  • Marketingaši navode Facebook i LinkedIn kao dvije najvažnije mreže; kada ih se tražilo da izaberu samo jednu, 49% ih je izabralo Facebook a 16% LinkedIn
  • Što se tiče vremena koje ulažu u društvene mreže, 62% ih kaže 6h i više tjedno,  36% kaže 11h i više. Ima ih koji na društvenim mrežama (u poslovne svrhe) provode i 20h tjedno (čak 17%!)
  • Većina marketingaša nije sigurna da je njihova aktivnost na Facebook-u efektivna; samo 37% misli da jest!
  • Samo 26% kaže da je u stanju mjeriti rezultate svojih aktivnosti na društvenim mrežama

Dakle, nije lako ni stručnjacima! Ipak, to nije razlog da društvene mreže zaobilazite. Krenite polako, gledajte što rade drugi, educirajte se sami. I ne zaboravite da je krajnji cilj vašeg ‘druženja’ pozitivan utjecaj na poslovne rezultate.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

9 KOMENTARI

  1. Door to door jeste bio je i bit ce…bolji od interneta,samo se neki od straha direktnog kontakta kriju iza ekrana…

  2. Najgore je zanemariti društvene mreže na kojima je ciljana publika. Recimo, ako su to mladi, treba razmotriti važnost Snapchata u njihovim životima. 😉

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kendall Jenner tekila

Kako je Kendall Jenner potiho lansiranjem tekile povećala svoje bogatstvo

Jedna od najpoznatijih svjetskih manekenki, Kendall Jenner, proširila je svoje carstvo i na industriju alkoholnih pića. Lansirala je tekilu naziva 818....