Što je stil?

Koliko vam se puta dogodilo da prebirete po svom nakrcanom ormaru i na kraju ustanovite da nemate što obući? Ne poznajem ženu koja nije bila u toj situaciji, bez obzira koliko je odjeće u ormarima i bez obzira o kojoj se prilici radilo. Upravo zbog toga potreban je stil, međutim, što je stil?

Nemamo vremena za kombiniranje onoga što imamo, zamaraju nas gužve u trgovinama i dosadna ponuda, ali nekako, uspijemo u prolazu zamijetiti ženu koja izgleda i „nosi se“ sjajno. Čak nije u pitanju ima li skupu odjeću i torbu, a i vidi se da nije upravo izašla iz frizerskog salona.


Pročitajte više: Hoće li se modna industrija mijenjati zbog korone?


Onda, što je to na njoj što nam je privuklo pogled? Stav, pojava, način na koji ona misli sama o sebi i na koji se predstavlja svijetu – njen STIL.

Mnogi vjeruju da se stil odnosi samo na garderobu, i tu se varaju. Stil govori o tome kako sami sebe vidimo, a kako se vidimo, tako i oblikujemo svoj život.

Naš stil se očituje u uređenju doma i ureda, knjigama koje čitamo, u hrani koju volimo i načinu na koji ju pripremamo. Izražavamo ga u odgoju djece, poslu koji radimo, hobijima koje volimo. Iskazujemo ga u odnosu prema roditeljima, prijateljima i svim ostalim ljudima kojima se okružujemo.

Jednostavnije je reći da stil izražavamo kroz sve što radimo, volimo i biramo. Iz toga možemo zaključiti koliko je stil važan i na koje sve načine nadilazi puko odijevanje.

Ali, s obzirom na to da nam je najbliže odjeću poistovjetiti sa stilom, evo nekoliko jednostavnih crtica koje nam uz malo truda mogu pojednostaviti odnos s našim vlastitim ormarom.

  • Planiranje – na prvi pogled vrlo je jednostavno. Kupiti samo ono što mi treba da upotpunim bar jedan komad iz ormara koji sada nemam s čim nositi (Hmm, dakle ne kupiti onu fenomenalnu vestu koja je baš na sniženju, ali nosit ću je tek kad malo smršavim, možda iza Uskrsa…).
  • Inspiracija – danas je svijet jako malen i nema toga što ne možemo naći na Instagramu, Facebooku ili općenito na internetu. A ponekad je dovoljno prošetati po gradu ili pogledati neku seriju da bismo dobili nove ideje.
  • Kad nismo sigurne, treba se obući više – odjeća nam u pravom smislu riječi može biti oklop kojim ćemo se zaštititi (i ne možete mi reći da to niste doživjele).
  • Napustiti comfort zone– svima je jasno što to znači, a opet za svaku od nas je drugačije. Mislim da ovdje treba reći samo – krenite.
  • Modni dodaci – obavezni su, jer dobra torbica, ili sjajne cipele, neobične rukavice ili nakit – upravo je to ono što nas izdvaja od drugih.
  • Capsule garderoba – mala kolekcija relativno klasičnih komada koji se mogu kombinirati međusobno, ali i s ostatkom vašeg ormara.
  • Cipela s izjavom – svaka od nas trebala bi imati bar jedan par cipela kojima svijet stavlja na pravo mjesto, a to je pod svoje noge.
  • Wow komad – nije važno da li je to nešto usko i kratko, ili dugačko i zatvoreno, šareno ili potpuno crno, ali svaka od nas treba baš takav jedan komad odjeće u kojem zna da izgleda fenomenalno i spremna je za sve izazove.
  • Oblik tijela – bez obzira jesmo li mršave ili punije, niske ili visoke, imamo li lijepi dekolte ili prćastu guzu, jednostavno moramo znati svoje dobre strane i to pokazati odjećom. Isto je tako važno znati prikriti svoje nedostatke (ili ono što mislimo da jesu).
  • Godine su samo broj – važno je kako se osjećamo i što želimo reći time što smo odjenule, a ne oblačiti se u nešto što netko drugi smatra primjerenim našim godinama.

Svaka od ovih točaka zaslužuje posebnu pažnju, ali o tome više nekom drugom prilikom.


Pročitajte više: Pogledajte kako bankarice i financijašice oživljavaju strogi poslovni dress code!


Za sada vas ostavljam s riječima velikog Ralpha Laurena:

STIL JE VRLO OSOBAN. NEMA NIKAKVE VEZE S MODOM. ONA PROLAZI BRZO, A STIL OSTAJE ZAUVIJEK.

Autor: mag.ing.techn.text. Anera Banovec, vlasnica tvrke Svarun World

Foto: Privatna arhiva, Unsplash/ Priscilla Du Preez

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -