Superjunakinje u filmovima još uvijek nisu dobrodošle

Prije nekoliko je dana izašao teaser trailer za film “The Marvels” kojeg je režirala Nia DaCosta. U njemu ne vidimo puno. Brie Larson još jednom utjelovljuje Carol Danvers, Iman Vellani vraća se kao Kamala Khan, a Teyonah Parris dolazi kao Monica Rambeau. Sve su to heroine koje ljubitelji Marvel multiversea dobro poznaju. I nemaju problem s njima – dok god nisu zajedno. Čini se da mjesta za više od jedne superjunakinje u filmovima jednostavno nema.

Naime, dominacija ženskih likova, još k tomu superjunakinja, toliko je zasmetala ljubitelje Marvel filmova da je najava za “The Marvels” ne samo pokupila rekordan broj dislajkova na YouTubeu za jedan Marvel trailer, već je privukla i užasno visok broj trolova koji ponavljaju jedno te iste uvredljive komentare, piše Rolling Stone.

Jedna po jedna, molim

Brie Larson sama po sebi predstavlja problem jer vrlo otvoreno priča o rodnoj i rasnoj diskriminaciji u Hollywoodu. Sama njezina pojava u filmu smatra se ‘anti-muškom’ i ‘problematičnom,’ a kad u jednadžbu dodamo još dvije žene, koje k tomu, nisu niti bjelkinje, konzervativcima su usta puna ‘dodvoravanja manjinama.’

Nije ovo prvi put da su žene zasmetale Marvelovcima. Mnoge je ‘bocnuo’ kadar iz filma “Avengers: Endgame” u kojem četiri žene stoje zajedno, spremne za borbu i poručujući kako nisu same. Forumske rasprave išle su u istom smjeru – ‘dodvorava’ se ženama i forsira ih se u filmove. Žene su to koje u prethodnim filmovima, još jednom, nisu predstavljale problem. Ne, one su zajedno problem.

Čini se da je broj muškaraca po kadru neograničen, ali kod žena se neka granica mora povući. Kojom logikom, zna samo skupina konzervativnih muškaraca koji su iz trosatnog filma izvukli nekoliko sekundi koje su im pokvarile dojam.


Pročitajte više: Filmovi o superjunakinjama sve su popularniji, ali što to znači za žene?


Kako trebaju izgledati superjunakinje u filmovima?

Iako je većinu filma provela bez drugih žena oko sebe, DC fanove zasmetala je Gal Gadot u ulozi Wonder Woman. Zašto? Zato što ne liči dovoljno na Wonder Woman, odnosno nema dovoljno oblina.

“Rekli su da sam premršava i da su mi grudi premale,” komentirala je Gadot. “Kad sam bila mlađa, jako su me smetale ovakve primjedbe. No danas me to više zabavlja. Prave Amazonke su inače imale samo jednu dojku da im druga ne smeta pri streličarstvu. Tako da već po tome ne ličim na pravu Amazonku.”

Serija She-Hulk izazvala je negativne reakcije jer su je gledatelji doživjeli kao brisanje Hulka. Komentari su učestalo bili vezani uz pokret MeToo koji je, prema protivnicima, rezultirao brisanjem muškaraca iz filmova i serija. She-Hulk je inače puno starija od MeToo pokreta. Njezin lik postoji još od 1979., tako da ljubiteljima stripova ona nije novo lice.


Pročitajte više: Wonder Woman manija se nastavlja – otac djevojčici priredio profesionalno fotografiranje u stilu superjunakinje


Dug je put do promjena

Za usporedbu, film “Morbius,” omražen od strane kritike i publike, ni na YouTubeu ni na različitim forumima nije izazvao tolike rasprave i ‘palčeve dolje.’ U čemu je razlika? Filmom dominiraju muškarci. Uvrede i niski udarci ipak su rezervirani za filmove koje režiraju žene i u kojima dominiraju žene, naročito ako su te iste žene feministkinje, crnkinje ili imaju male grudi.

No, promjene se ne događaju bez negativnih reakcija. Nisu jednostavne, inače bi se događale preko noći. “The Marvels” je režirala žena, a tri glavne uloge pripale su ženama. U 2023. je to, čini se, i dalje neprihvatljivo.

A ima li nešto uistinu uvredljivo i mizandrično u samom teaseru, pogledajte i prosudite sami.

Foto: Canva / Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -