Suzana Brenko nova je predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog Holdinga

S obzirom na to da su prema podatcima iz 2020. godine žene činile 69% zaposlenih u javnom sektoru, a svega 5.26% žena sjedilo je u upravama, vrlo je pozitivna vijest da je za predsjednicu Nadzornog odbora Zagrebačkog Holdinga danas postavljena Suzana Brenko. 

Na poražavajuću statistiku o ženama u javnom sektoru upozorila je Vesna Trnokop Tantra, bivša predsjednica uprave JANAF-a, na prošlogodišnjoj konferenciji “Žene u javnom sektoru”. Ona je tada navela točne podatke za 48 hrvatskih trgovačkih društava koja su raspršena po svim gospodarskim sektorima s izrazito visokim udjelom državnog vlasništva. “Žene su prisutne u upravnim odborima 21 trgovačkog društva, od čega je jedna predsjednica uprave, sedam članica uprave te 29 članica nadzornih odora. To znači da imamo čak 27 trgovačkih društava u kojima nema žena u nadzornim odborima. Mislim da žene u javnom sektoru trebaju itekako imati podršku i mislim da je bitno da se na svim instancama i javnim inicijativama trebamo boriti da što više žena bude prisutno u javnom sektoru. O tome itekako treba pričati”, rekla je to prilikom.


Pročitajte još: Nataša Novaković potpuno iskreno o stvarnom položaju žena u javnom i privatnom sektoru


S obzirom na to da su se iz platforme Možemo! od samog uključivanja u politiku intenzivno zalagali za ravnopravnost spolova, ovaj potez ni malo ne čudi, no ipak se ističe u bunaru trenutne statistike. Još prilikom kandidiranja na parlamentarnim izborima ova je politička opcija imala više žena nositeljica lista nego muškaraca, što je presedan u hrvatskoj politici, a teme ravnopravnosti spolova bile su i izrazito zastupljene u njihovom programu na nedavnim lokalnim izborima.

Tko je nova predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga?

Suzana Brenko iskusna je menadžerica s više od dvadeset godina iskustva, a svoju je karijeru izgradila u bankarskom sektoru. Započela ju je kao devizna inspektorica u Ministarstvu financija 1993. godine, a nakon što je promijenila nekoliko različitih pozicija unutar ovog ministarstva, krajem 2000. godine postaje načelnica Odjela za sustav financijskih institucija i financijskog tržišta. Od 2002. predsjedala je Fondom za naknadu oduzete imovine, a 2006. je godine postala direktorica u Hypo Alpe-Adria Banku, zadužena za poslovanje s javnim institucijama. Nakon toga je došla u Croatia banku na poziciju izvršne direktorice, te je bila i članica više nadzornih odbora.

Prije četiri godine osnovala je vlastitu kompaniju koja se uspješno se bavi konzultantskim poslom, gdje se posebno ističu restrukturiranja i poslovno upravljanje. Kao managing partner u toj tvrtki, Suzana Brenko je vodila pregovore s financijskim institucijama oko restrukturiranja postojećih kreditnih obveza ili novih financiranja, pregovore s investitorima oko ulaganja, due dilligence, poslovno savjetovanje za pravne osobe, vodila je predstečajne nagodbe, kao i izradu investicijskih studija.


Pročitajte još: Tomislav Tomašević: Uspostavom transparentnog i svima otvorenog sustava javnih nabava mogli bismo godišnje uštedjeti 600 milijuna kuna


Na jučerašnjoj je sjednici Skupština Zagrebačkog Holdinga razriješila dosadašnji Nadzorni odbor i Upravu ove gradske kompanije te imenovala nove članove. Osim Suzane Brenko, u Nadzorni odbor ulaze još i Ratko Bajakić i Damir Topić. Za predsjednika Uprave Holdinga izabran je Nikola Vuković, a kao član Ante Samodol.

“To su sve ljudi s dugim iskustvom u financijskom i bankarskom sektoru te su stručnjaci za trgovačko pravo i bit će jaki Nadzorni odbor koji će nadzirati rad Uprave. Izabrali smo dvočlanu Upravu kako bi ona odmah počela djelovati budući da je stanje u Holdingu složeno i izazovno”, komentirao je Tomislav Tomašević današnje promjene u Holdingu na konferenciji za medije koja je održana na Domovinskom mostu.

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -