Svjetska HR stručnjakinja: Ako ne vjerujete svojim zaposlenicima dok fleksibilno rade, zašto ste ih zaposlili?

Povjerenje je temelj svake uspješne veze, bilo profesionalne ili osobne, a kad je izbubljeno, izuzetno je teško popraviti ga. HR stručnjakinja Brigette Hyacinth imala je odnos bez povjerenja s jednim nadređenim, nije mogla poslati niti jedan e-mail bez prethodnog odobrenja. Kroz to je shvatila koliko je mikromenadžiranje štetno.

“Bilo je to vrlo frustrirajuće i nisam joj vjerovala. Kad zaposlenici osjećaju da ne mogu vjerovati svom šefu, osjećaju se nesigurno, kad da im nitko ne čuva leđa troše više energije na preživljavanje nego na rad”, objasnila je Brigette.


Pročitajte više: Pandemija iznjedrila najbolje poslodavce na svijetu!


Korporativni svijet je prepun takvog mikromenadžmenta. Nažalost, mnoge organizacije preferiraju ove menadžere jer se čini da su na vrhu i kontroliraju sve. Kratkoročno mogu donijeti rezultate, ali dugoročno ostavljaju trag uništenja na svom putu.

“Nema smisla angažirati pametne ljude i onda im reći što da rade. Angažiramo pametne ljude kako bi nam mogli reći što da radimo.” Steve Jobs

Mikromenadžiranje – koji su štetni učinci?

Iako poslodavci to nerijetko rade u strahu da će zaposlenici izbjegavati rad, zapravo sebi rade veću štetu. Evo do čega dovodi mikromenadžiranje:

  1. Smanjena produktivnost – kada menadžer neprestano gleda preko ramena svojih zaposlenika, to može dovesti do puno nagađanja i paranoje, a u konačnici i do ovisnih zaposlenika.
  2. Smanjena inovacija – kad zaposlenici smatraju da su njihove ideje loše ili žive u stalnom strahu od kritike, to će na kraju oduzeti danak na kreativnosti. Zašto razmišljati izvan okvira kad će vaš menadžer samo oboriti svoje ideje i reći vam da to učinite na njihov način?
  3. Nizak moral – zaposlenici žele osjećaj autonomije. Ako zaposlenici uopće ne mogu donositi odluke, osjećat će se ugušeno.
  4. Visoka fluktuacija zaposlenika – većina ljudi ne podnosi dobro mikromenadžiranje. Kad se talentiranim zaposlenicima upravlja tako, oni često rade jedno; odlaze. Nitko ne voli svakodnevno dolaziti na posao i osjećati da ulazi u kaznionicu uz nadzor svakog pokreta.
  5. Gubitak povjerenja – mikroupravljanje na kraju će dovesti do masovnog sloma povjerenja. Demotivira i demoralizira zaposlenike. Vaše vas osoblje više neće doživljavati kao menadžera, već kao tlačitelja čiji je jedini posao zagorčati rad.

Pročitajte više: Je li fleksibilnost na radnom mjestu dio rješenja za ravnopravnost spolova?


“Mikromenadžiranje je potpuno gubljenje svačijeg vremena. Isisava život zaposlenika, potiče tjeskobu i stvara radno okruženje s velikim stresom. Ako ste nekoga zaposlili, znači da vjerujete da je sposoban obaviti posao, onda mu vjerujte da će to obaviti”, zaključila je Brigette.

Foto: 123rf, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Epson slavi 80 godina poslovanja otvaranjem Suwa Epson muzeja i posebne...

Seiko Epson Korporacija, koja slavi svoju 80. godinu poslovanja, trebala bi otvoriti Suwa Epson muzej u sklopu svoga korporativnog sjedišta u...
- Advertisment -