Je li fleksibilnost na radnom mjestu dio rješenja za ravnopravnost spolova?

Održana je konferencija „Re-kreiraj posao i život za muškarce i žene“, a potaknula je razgovor o ravnopravnosti spolova, okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici velikih korporacija u Hrvatskoj istaknuli su da bi fleksibilnost mogla biti dio rješenja.

Povezano:

Majkama dodatni staž od šest mjeseci za svako dijete

Značajan dio demografskih izazova s kojima se susreću zemlje Europske unije pa tako i Hrvatska vezan je uz nepovoljan položaj žena na tržištu rada, koji svoje uporište nalazi u rodnim stereotipima. Žene imaju lošiju kvalitetu života te manji stupanj usklađenosti privatnog i poslovnog života. Kako bi se problem riješio potrebno je raditi na promjeni društvenih normi, očekivanja od spolnih uloga muškaraca i žena te uvođenju mjera koje izjednačavaju roditeljsku odgovornost kao što je npr. podjela roditeljskog dopusta.

„Balansirano korištenje roditeljskog dopusta između oba roditelja doprinijelo bi podjeli odgovornosti i ujednačenim mogućnostima zapošljavanja te razvoja karijere za žene i muškarce. Kako bi potaknula karijere, ali i majčinstvo, država je osigurala majkama dodatni staž od šest mjeseci za svako dijete“, istaknula je na konferenciji državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić.

„Zakonsko rješenje je nužno, ali ne i dovoljno jer je paralelno nužna i promjena organizacijske kulture i kulture društva čime ćemo se baviti kroz provedbu ovog projekta “, istaknula je Diana K. Dešković, direktorica tvrtke Spona Code, na što se nadovezao predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk: „Mnogi poslodavci trudnoću i roditeljstvo još uvijek doživljavaju kao teret za svoje poslovanje. Da bi se to promijenilo radit ćemo na terenu kako bismo informirali i senzibilizirali sve uključene. Moramo naći dugoročno održivo rješenje koje omogućava nesmetano odvijanje radnih procesa, a značajno će nam pomoći istraživanje koje ćemo u okviru projekta provesti u četiri županije.“

Podržavajući eko sustav ravnoteže privatnog i poslovnog života nije relevantan samo za pojedince, već je važan i kao rješenje za demografske izazove. Toga se dotaknula potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, koja je izjavila kako i žene i muškarci moraju imati mogućnost brinuti za obitelj te razvijati se u odabranoj profesiji bez straha od diskriminacije. „Pružanje više šansi ljudima da se integriraju na tržištu rada pomoći će nam u rješavanju izazova smanjivanja radne dobi stanovništva, a time i dugoročno podržati održivi rast i produktivnost“, izjavila je Šuica.

fleksibilnost

Fleksibilnost kao rješenje za zaposlene roditelje!

U sklopu konferencije, održana je i panel diskusija „Zaposleni roditelji – kako ih efikasno podržati?“, u kojoj su sudjelovali Marina Mesarić Radojčin iz PBZ-a, Vladimira Senčar Perkov iz INE, Ivan Skender iz A1 i kao predstavnica akademske zajednice profesorica socijalne psihologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu Željka Kamenov.

“Najbolje prolaze prakse koje gledaju pojedinca u cjelini, poštuju privatnu i poslovnu ulogu zaposlenika, a kako smo velika organizacija nudimo dosta mogućnosti kako bi svi zaposlenici prema svojim interesima i potrebama mogli koristiti ono što je njima potrebno”, Marina Mesarić Radojčin iz PBZ.

Najviše se koriste korporativni vrtić, sportska udruga za zaposlenike i članove obitelji, mogućnost sufinanciranja daljnjeg školovanja i usavršavanja. Prihvaćene su sve aktivnosti usmjerene na djecu i zdravlje.

Kompanije su istaknule niz dosadašnjih dobrih praksi među kojima izdvajamo fleksibilne oblike rada (FORa) u Ini, koji su uvedeni još 2016. godine, te well-being platformu beneFIT. Interna platforma putem koje svakodnevno potiču dobrobit i zdrav život zaposlenika s naglaskom na ravnoteži privatnog i poslovnog života. Oboje se pokazalo izuzetno dobrom poslovnom odlukom: „Zaposleni su izuzetno zadovoljni, njih 99 % smatra da im FORa omogućava održavanje ravnoteže privatnog i poslovnog života, stopa kratkotrajnih bolovanja se smanjila za 36 %, a prekovremeni rad zaposlenih koji ne rade u smjena se smanjio 67 %. Smanjio se i broj dobrovoljnih odlazaka iz kompanije za 30 %“, istaknula je Vladimira Senčar Perkov, direktorica Ljudskih resursa Ine, a naglasila je da oko 1300 zaposlenika u kontinuitetu koristi neke fleksibilne oblike rade. Unutar PBZ-a jednakost prilika omogućavaju transparentni kriteriji radne uspješnosti i kontinuirana edukacija na svim razinama.

“Ravnoteža privatnog i poslovnog života je već dugo visoko na listi prioriteta zaposlenih u A1“, kaže Ivan Skender koji je ujedno i otac četvero djece, „našim zaposlenima uz Flexericu koja omogućuje fleksibilno radno vrijeme i mjesto rada, nudimo i plaćeno čuvanje djece tijekom zimskih i ljetnih praznika kroz projekt – Leteće dadilje. Isto tako, primijetili smo da su roditeljima, nakon dolaska s porodiljnog, najkritičnija prva tri mjeseca. Stoga smo im odlučili ta prvi mjeseca po povratku omogućiti šestosatno radno vrijeme uz punu plaću.“

Zaključak rasprave je da ne postoji jedinstveno rješenje za sve, već poslodavci moraju osluškivati potrebe svojih zaposlenih, kako bi ih se moglo efikasno podržati. Uz to, potrebno je raditi na smanjenju stereotipa kroz edukaciju i tzv. afirmativne akcije, odnosno primjere uspješnih poslovnih žena i posvećenih očeva kao dobre primjere drugima, istaknula je prof. dr. sc. Željka Kamenov.

“Ako uvodite bilo kakve benefite, pitajte radnike, nemojte uvoditi nešto samo zato što je moderno”, zaključila je Vladimira Senčar Perkov.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

tražiteljice azila

Za žene je upravo donesena povijesna odluka Suda Europske unije

Sud EU-a ovog je tjedna donio presudu po kojoj se izbjeglički status može dodijeliti ženama tražiteljicama azila koje su usvojile temeljnu vrijednost...
- Advertisment -