Pandemija iznjedrila najbolje poslodavce na svijetu!

Pandemija je promijenila život kakav smo poznavali u svim sferama. Isto je tako pokazala kako se tvrtke odnose prema radnicima u neizvjesnim i teškim vremenima te koji su, prema mišljenju radnika, najbolji poslodavci na svijetu. HP tvrtka za vrijeme lockdowna za svoje je radnike unajmila privatnog DJ-a koji je napravio virtualnu plesnu zabavu od 12 sati za 2000 zaposlenika koji su se prijavili na Zoom kako bi plesali zajedno sa svojim šefovima i suradnicima.

Najbolji poslodavci na svijetu

Ovakav poticaj tvrtke, uz nebrojene druge mjere za dobrobit zaposlenika, osigurao je tvrtki za hardver i tehnologiju 17. mjesto na četvrtoj godišnjoj listi na kojoj su najbolji poslodavci na svijetu. Forbes se udružio s tvrtkom za istraživanje tržišta Statista kako bi sastavio ljestvicu anketiranjem 160 000 radnika s punim i nepunim radnim vremenom iz 58 zemalja koji rade za tvrtke koje posluju u više zemalja ili regija.

Ankete su se provodile kontinuirano od lipnja do srpnja, a sudionici su trebali ocijeniti spremnost da preporuče vlastite poslodavce prijateljima i obitelji. Osim toga, trebali su ocijeniti zadovoljstvo odlukama svojih poslodavaca vezanim uz pandemiju Covid-a 19 i ocijeniti ih na temelju imidža, ekonomskog statusa, razvoja talenta, rodne ravnopravnosti i društvene odgovornosti. Konačni popis broji 750 multinacionalnih i velikih korporacija sa sjedištem u 45 zemalja.

Sjedinjene Američke Države dominirale su popisom od 247 poslodavaca, slijedile su ih Europa s 224, a Azija i Oceanija s 208. Južnokorejski Samsung zauzeo je prvo mjesto, a odmah iza njega američki Amazon i IBM na drugom i trećem mjestu. Ne iznenađuje što su zaposlenici u IT, softverskim i telekomunikacijskim organizacijama, koji su bilježili rast poslovanja i lakše se prebacili na rad od kuće, skloniji pozitivnije ocjenjivati ​​odluke svojih kompanija vezane uz koronavirus nego radnici turističkih i rekreacijskih ili prijevozničkih tvrtki. Ispitanici iz Kolumbije i Brazila također su bili puno zadovoljniji postupcima svojih poslodavaca s postupcima oko pandemije od onih iz Japana, Singapura, Južne Koreje ili Italije.

“Jedna od rijetkih pozitivnih stvari u koronakrizi je da su nestale predrasude vezane uz rad od kuće”, rekao je dr. Jochen Wallisch, Siemensov viši potpredsjednik za ljudske resurse.

Kako je korona virus utjecao na uvjete rada?

Mnoge tvrtke s popisa nisu bile imune na negativne učinke koronavirusa na radnu snagu. Amazon se, prije svega, suočava s parnicom u kojoj se navodi da tvrtka radnicima svojeg objekta JFK8 Staten Island nije osigurala sigurno radno okruženje. Najmanje osam zaposlenika Amazona umrlo je od Covid-19. No, otkako je započela pandemija, tvrtka je uložila velika sredstva u sigurnost na radnom mjestu. Amazon je svim zaposlenicima i partnerima iz prve linije dao bonus u ukupnom iznosu od 500 milijuna američkih dolara u lipnju, a potrošio je 4 milijarde dolara na mjere za suzbijanje širenja virusa, uključujući distribuciju više od 100 milijuna maski za lice zaposlenicima, provođenje provjere temperature na lokacijama širom svijeta te zahtijevanje poboljšanja postupaka čišćenja na svim radnim lokacijama Amazona. Tvrtka je također započela redovito testiranje svojih zaposlenika na Covid-19, a planira obaviti 50 000 testova dnevno na 650 lokacija do studenog.


Pročitajte više: Vjerni zaposlenici su najvrjedniji resurs tvrtke: Evo kako ćete poboljšati produktivnost firme!


“U prvim danima krize unajmili smo nekoliko vodećih svjetskih epidemiologa da rade s našim globalnim sigurnosnim timom od 5000 članova kako bi osmislili i proveli promjene rada u našim zgradama”, kaže glasnogovornik Amazona. “Sve u svemu, uveli smo ili promijenili više od 150 procesa za osiguranje zdravlja i sigurnosti svojih timova.”

Uz svoju legendarnu plesnu zabavu, HP je tijekom pandemije svojim zaposlenicima ponudio i niz drugih neobičnih pogodnosti. Američka tvrtka proširila je kriterije za prijavu za svoj fond za pomoć zaposlenicima, omogućujući svima koji su suočeni s financijskim poteškoćama povezanim s pandemijom da dobiju do 10.000 američkih dolara. Zaposlenici su također na tjednoj bazi imali dostupno vrijeme s liječnicima, satovima kuhanja pod vodstvom Michelin kuhara i sesijama podrške u obrazovanju kod kuće.

Nestale su predrasude rada od kuće

U Njemačkoj je tvrtka Siemens trajno prihvatila način rada na daljinu, objavivši u srpnju da njezini zaposlenici mogu dva puta u tjednu putovati na posao nakon završetka pandemije. Poslodavac je na devetom mjestu liste najboljih.

“Većina mojih kolega u drugim tvrtkama nije očekivala ovakvu najavu od industrijske ikone poput Siemensa”, kaže dr. Jochen Wallisch, viši potpredsjednik tvrtke za ljudske resurse. “Jedna od rijetkih pozitivnih stvari u krizi Covid je da su nestale neke od predrasuda mobilnog radnog vremena. Svi smo vidjeli koliko produktivno i učinkovito možete raditi od kuće. “

Cisco, rangiran na 18. mjestu, zauzeo je drugačiji pristup, fokusirajući se na dobrobit zaposlenika. 22. svibnja, izvršni direktor Chuck Robbins i glavni direktor za ljude Fran Katsoudas omogućili su gotovo 76.000 zaposlenika američke tvrtke slobodan dan za promicanje mentalnog zdravlja. Tri mjeseca kasnije, 28. kolovoza, Cisco je najavio sličan potez.

Poslodavac je također želio pružiti potporu zaposlenicima u Indiji, gdje su slučajevi Covid-19 porasli u područjima s lošom medicinskom infrastrukturom. Cisco je za svojih 10.000 zaposlenika u zemlji uspostavio telefonsku liniju koja radi bez prestanka, povezujući ih s medicinskim stručnjacima koji mogu pružiti savjete i pomoć u pružanju kvalitetne njege.


Pročitajte više: Kako sam privukla najbolji talent na tržištu u svoju malu agenciju na rubu grada?


“Ono što radimo kao tvrtka je upravljanje i ublažavanje rizika od širenja Covid-19 na cijelu našu bazu zaposlenika širom svijeta”, kaže Katelyn Johnson, Cisco viši menadžer za globalne beneficije.

Puni popis najboljih poslodavaca na svijetu 2020 pogledajte ovdje.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -