Svjetski dan poduzetnica: Nebrigom do pada tvrtki u vlasništvu žena

Dana 19. studenog je Svjetski dan poduzetnica kojim se diljem svijeta slave poduzetnice,  te se želi ukazati na specifične izazove s kojima se one susreću i na važnost podrške kako njihov gospodarski potencijal ne bi ostao neiskorišten. Tim povodom Women in Adria i udruga Glas Poduzetnika već četvrtu godinu izvještavaju o stanju ženskog poduzetništva u Hrvatskoj.

Tvrtke u vlasništvu žena u padu

Na temelju financijskih izvještaja za 2021., u Hrvatskoj imamo 19 % tvrtki i 35% obrta u ženskom vlasništvu. U Hrvatskoj je na 31.12.20221. bilo 25 tisuća tvrtki i 34 tisuću obrta u ženskom vlasništvu. Trend za trgovačka društva je negativan, u 2021 imamo 3.561 društava u ženskom vlasništvu manje nego u 2020, dok se rast obrta u ženskom vlasništvu vratio na pretpandemijsku razinu, imamo 2.507 , odnosno 8% više obrta u ženskom vlasništvu.

Unatoč tome, vidi se da od 2019. godine direktorski doprinosi odvraćaju žene od osnivanja trgovačkih društava i da im jedina opcija za poduzetnički početak ostaje osnivanje obrta.


Pročitajte više: Kako žive “zlorabiteljice” kojima ministar Marić želi konačno stati na kraj?


„Negativni efekti Zakona o doprinosima doveli su do ove negativne bilance za trgovačka društva. Kao što vidimo i u djelatnosti građevine, Vladu nije briga za poduzetnike početnike, a ovaj zakon ima devastirajući učinak na tvrtke u ženskom vlasništvu. Zakon o doprinosima propisuje da direktor tvrtke mora biti zaposlen na puno radno vrijeme, dok poduzetnice s malom djecom rade cijeli dan, a efektivno to nije 8 sati i to se vidi na prihodima njihovih tvrtki. Minimalna osnovica plaće za direktora tvrtke raste iz godine u godinu čak i u ovim kriznim uvjetima. Predlažemo da se tvrtke s jednim zaposlenim oslobode od ovog nameta barem u prvih nekoliko godina poslovanja. „ istaknula je Ivana Matić, direktorica Women in Adria i članica Upravnog odbora udruge Glas poduzetnika.

Women in Adria već godinama održava konferencije za poduzetnice diljem Hrvatske na kojima se osim edukacije i umrežavanja priča i s lokalnim vlastima o njihovim specifičnim izazovima te predlažu mjere poput besplatnog vrtića za poduzetnice početnice. Ova mjera ima i jak demografski učinak, a Poreču i Koprivnici u ovakvoj podršci od sljedeće godine pridružuje se i grad Samobor.


Pročitajte više: Poreč i Koprivnica prvi su gradovi koji poduzetnicama početnicama osiguravaju besplatan vrtić


 „Grad Samobor ponosan je na sve poduzetnice koje djeluju na području grada Samobora. Biti žena poduzetnica je iznimno izazovna uloga, no žene su pokazale kako se itekako uspješno mogu nositi sa svim izazovima. Često izostaje podrška koju poduzetnice zaslužuju u našem društvu i to od državne do lokalne razine. Grad Samobor odlučio je podržati žene poduzetnice na način da svima koje pokrenu vlastiti posao osigura besplatan vrtić u prvih godinu dana od pokretanja posla. Ta inicijativa bit će ugrađena u Odluku o mjerilima za utvrđivanje visine roditeljskih uplata za ostvarivanje programa predškolskog odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Samobor. Vjerujemo da će Odluku prihvatiti samoborsko Gradsko vijeće te da će se odluka početi primjenjivati od iduće godine. Grad Samobor će se ovom Odlukom priključiti gradovima Poreču i Koprivnici, zašto ne slijediti pozitivne primjere?“ izjavila je Petra Škrobot, gradonačelnica grada Samobora.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -