Poreč i Koprivnica poduzetnicama početnicama osiguravaju besplatan vrtić

Grad Poreč već godinama potiče žensko poduzetništvo osiguravajući ženama 20% veće bespovratne financijske potpore. Od ove godine, na naš prijedlog uveli su i mjeru financiranja vrtića poduzetnicama početnicama, a nakon naše  prošlogodišnje konferencije za poduzetnice, slijedi ga i Koprivnica.  

Na mjeru poduzetnice u Poreču imaju pravo 6 mjeseci, a u Koprivnici 12 mjeseci 

Ova je mjera samo nastavak njihovog pozitivnog trenda, a pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove u Gradu Poreču, dr. sc. Morena Mičetić Fabić, ističe da je ovo bio jedan od logičnih poteza s obzirom na to da se posebnim gradskim mjerama sustavno bave ženama poduzetnicama.   


Pročitajte više: Poreč poduzetnicama početnicama omogućava besplatan vrtić!


„Ove godine uveli smo novu mjeru, a to je besplatan vrtić za dijete za poduzetnice početnice, za prvih 6 mjeseci poslovanja. Potpora uključuje besplatan vrtić ili jaslice za jedno dijete, za poduzetnice koje su se počele baviti poduzetništvom u 2021. godini. Na takav način smo ograničili ovu mjeru jer nismo znali koliko će takvih zahtjeva biti i koje će biti mogućnosti proračuna. Kontinuirano pratimo interes za potporama i sukladno tome imamo namjeru prilagođavati mjeru potrebama poduzetnica. Primjerice, imamo upite žena koje su se poduzetništvom počele baviti u 2020. godini tako da upravo idemo u izmjenu programa potpora da i njima omogućimo stjecanje prava.“ 

Istom se mjerom može pohvaliti i Koprivnica, a iz Grada ističu da se na javni poziv za sada javila samo jedna poduzetnica, koja koristi mjeru u trajanju od 12 mjeseci i to za dvoje djece. Prema podacima FINE u Koprivnici je 226 vlasnica obrta od 578 aktivnih obrta te 165 poduzetnica, vlasnica trgovačkih društava, od 663 aktivna trgovačka društva. No, unatoč ovim brojkama iz Grada Koprivnice ističu da interes za ovom mjerom za sada nije velik, ali da kroz potporne institucije o navedenoj mjeri informiraju žene koje planiraju pokrenuti vlastiti posao. 

Poreč ne raspolaže konkretnim brojevima što se tiče vlasnica obrta i trgovačkih društava jer kako ističu, postoji velik broj slučajeva u kojima su žene poduzetnice no formalno poslovni subjekt glasi na muškog člana obitelji. Ipak, procjenjuju da se broj žena poduzetnica povećao s 30 na oko 40 posto.  


Pročitajte više: Poreč – grad jakog poduzetništva i prikrivenih poduzetnica


Djeca koja polaze obrte za čuvanje u Koprivnici, imaju jednaka prava na subvencije kao i djeca u vrtićima 

Na području grada Koprivnice djeluje jedan gradski vrtić, tri privatna i jedan vrtić za djecu s teškoćama u razvoju. Privatni vrtići kapaciteta su za 300 djece, gradski vrtić 750 djece te vrtić za djecu s teškoćama u razvoju za 12 djece.  

Zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice, Ksenija Ostriž, pojašnjava: „Ekonomska cijena smještaja djece u vrtićima u Koprivnici iznosi 1600 kuna. Grad smještaj u vrtićima po djetetu subvencionira u iznosu od 1000 do 1100 kuna, tako da roditelji smještaj u vrtićima plaćaju od 500 do 600 kuna. Važno je naglasiti da na tu cijenu roditelji ostvaruju i dodatne subvencije i to 50 posto manju cijenu za smještaj drugog djeteta u vrtiću (pod uvjetom da oba djeteta polaze vrtić), a tu mjeru za sada koristi 130 djece. Za treće dijete postoji i mjera 100% subvencije, bez obzira jesu li starija djeca u vrtiću ili u sustavu obrazovanja, a ovu mjeru trenutno koristi 120 djece.“ 

Koprivnica ima čak 12 obrta za čuvanje djece, a čiji je ukupni kapacitet 144 djece i ono što je pohvalno jest činjenica da djeca koja polaze obrte ostvaruju sva prava za subvencijama kao i djeca u vrtićima. 


Pročitajte više: Poduzetnice iz Koprivnice saznale kako održati poslovanje u korona krizi!


U Poreču trenutno postoje 4 predškolske ustanove, od čega su dvije ustanove gradske, a sve zajedno broje oko 700 djece. Roditelji će morati vrtić za dijete u Poreču platiti 670 kuna mjesečno, a jaslice 750 kuna. Ako dijete ide u privatni vrtić taj se iznos penje do 1100 kuna po djetetu. Iz Grada Poreča ističu da sva vrtićka djeca imaju svoje mjesto u vrtiću, a što se tiče djece jasličke dobi, desetak ih je na listi čekanja i to većinom iz razloga što još nemaju uvjete za upis poput nenavršenih godinu dana.  

Mjera je kreirana i čeka poduzetnice. Na ovim primjerima moglo bi se zaključiti da bi mjera zasigurno trebala trajati duže od 6 mjeseci, ali i obuhvaćati žene koje su krenule u poduzetništvo i ranije, a ne isključivo 2021. godine na koju se sada mjera i odnosi. Direktorica Women in Adria, Ivana Matić savjetuje da mjera obuhvati početnice do tri godine poslovanja, a da gradovi financiranje prilagode svojim mogućnostima unutar te tri godine. “Na taj način pomoći ćemo im u najtežem poslovno-privatnom razdoblju, kad grade posao, a djeca su još mala. Za posao je osim novca važan kapital i mir i tišina, a za to je neophodno da su djeca u vrtiću i jaslicama. Nakon toga važan je produženi boravak u osnovnim školama. Povrat na ovu investiciju je osiguran kroz opstanak njihovih tvrtki i obrta te daljnje zapošljavanje. “, istaknula je. 

Foto: Pexels, Grad Poreč, Grad Koprivnica, Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -