Taylor Swift novom pjesmom “The Man” priznaje koliko bi joj bilo lakše da je muškarac

Taylor Swift pjesmom “The Man” s najnovijeg albuma progovara o dvostrukim standardima za muškarce i žene, kako u ljubavnim odnosima tako i u karijeri. 

“The Man” u slobodnom prijevodu znači “Muškarac”, a Swift ovom pjesmom progovara o feminizmu te oslikava kako bi njezin put izgledao kad bi bila pop princ, umjesto pop princeze. “Bila bih neustrašiv vođa/bila bih alfa tip”, pjeva Swift.

Povezano: Političarke opet u fokusu seksizma u medijima

Karijera američke pjevačice godinama je bila obilježena ljubavnim pjesmama kroz koje klišejima govori o ženstvenosti, slomljenom srcu te muškarcima koji su upravo to prouzročili. Međutim, njezina karijera doživjela je preokret 2013. kad ju je voditelj radija u Denveru dodirivao bez njezinog pristanka. Swift je godinama odbijala etiketu feministkinje, no pobjedom u pravnoj bitci protiv voditelja radija, njezin umjetnički izražaj okrenuo se ženskoj snazi. Pjesma “The Man” njezina je najeksplicitnija poruka o seksizmu.

Povezano: Taylor Swift opravdano nosi titulu jedne od najmoćnijih žena u glazbenoj industriji

Predrasude o jakim ženama

Brojne pop dive već su pjevale o neravnopravnosti u odnosima, Beyonce s “If I Were a Boy” i Ciara s pjesmom “Lika a Boy”. Nije rijetkost da pjevačice govore o muškarcima koji manipuliraju ženama u kontekstu romantike. I sama Taylor Swift je napisala obilje takvih pjesama, no ova pjesma na revolucionaran način govori o nejednakosti žena i muškaraca u reputaciji te se udaljava od neravnopravnosti u odnosima.

Pjevačica ne govori o tome kako je njezin spol utjecaju na njezinu karijeru niti joj je smanjio životne mogućnosti, nego je to što je žena oblikovalo način na koji ljudi pričaju o njoj. Swift je često doživljavala sramoćenje jer je izlazila s više muškarca, dok se muškarce za isti način života slavi zbog njihovog uspjeha u osvajanju mnogobrojnih žena. “I’d be just like Leo, in Saint-Tropez”, pjeva Swift te tako aludira na Leonarda DiCaprija koji se redovito zabavlja s modelima na francuskoj rivijeri i zbog toga ga se slavi.

Povezano: Zašto seksizam još uvijek opstaje u medijima?

Isto tako, govori o dvostrukim standardima kada je riječ o karijeri te kako bi je kao muškarca slavili zbog posvećenosti poslu, a izgled i maniri ne bi igrali nikakvu ulogu.

Pjesma “The Man” je prigovor jedne slavne žene o njezinoj reputaciji s kojom se može poistovjetiti svaka žena. Isto tako, potiče nas na razmišljanje o tome bi li nam ljubavni životi i karijere bili bolji kad bismo bile muškarci?!

Foto: Instagram Taylor Swift

Sviđa vam se ovaj tekst? Ostavite komentar na dnu stranice, zapratite nas na Facebooku, Instagramu ili se prijavite na naš tjedni newsletter.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Carwiz u Češkoj i Portugalu

Otvorene nove Carwiz poslovnice u Češkoj i Portugalu!

Zahvaljujući franšiznom modelu temeljem kojeg posluje u čak 20 zemalja a koji je svoju održivost pokazao i u krizi, Carwiz je...
- Advertisment -