Taylor Swift novom pjesmom “The Man” priznaje koliko bi joj bilo lakše da je muškarac

Taylor Swift pjesmom “The Man” s najnovijeg albuma progovara o dvostrukim standardima za muškarce i žene, kako u ljubavnim odnosima tako i u karijeri. 

“The Man” u slobodnom prijevodu znači “Muškarac”, a Swift ovom pjesmom progovara o feminizmu te oslikava kako bi njezin put izgledao kad bi bila pop princ, umjesto pop princeze. “Bila bih neustrašiv vođa/bila bih alfa tip”, pjeva Swift.

Povezano: Političarke opet u fokusu seksizma u medijima

Karijera američke pjevačice godinama je bila obilježena ljubavnim pjesmama kroz koje klišejima govori o ženstvenosti, slomljenom srcu te muškarcima koji su upravo to prouzročili. Međutim, njezina karijera doživjela je preokret 2013. kad ju je voditelj radija u Denveru dodirivao bez njezinog pristanka. Swift je godinama odbijala etiketu feministkinje, no pobjedom u pravnoj bitci protiv voditelja radija, njezin umjetnički izražaj okrenuo se ženskoj snazi. Pjesma “The Man” njezina je najeksplicitnija poruka o seksizmu.

Povezano: Taylor Swift opravdano nosi titulu jedne od najmoćnijih žena u glazbenoj industriji

Predrasude o jakim ženama

Brojne pop dive već su pjevale o neravnopravnosti u odnosima, Beyonce s “If I Were a Boy” i Ciara s pjesmom “Lika a Boy”. Nije rijetkost da pjevačice govore o muškarcima koji manipuliraju ženama u kontekstu romantike. I sama Taylor Swift je napisala obilje takvih pjesama, no ova pjesma na revolucionaran način govori o nejednakosti žena i muškaraca u reputaciji te se udaljava od neravnopravnosti u odnosima.

Pjevačica ne govori o tome kako je njezin spol utjecaju na njezinu karijeru niti joj je smanjio životne mogućnosti, nego je to što je žena oblikovalo način na koji ljudi pričaju o njoj. Swift je često doživljavala sramoćenje jer je izlazila s više muškarca, dok se muškarce za isti način života slavi zbog njihovog uspjeha u osvajanju mnogobrojnih žena. “I’d be just like Leo, in Saint-Tropez”, pjeva Swift te tako aludira na Leonarda DiCaprija koji se redovito zabavlja s modelima na francuskoj rivijeri i zbog toga ga se slavi.

Povezano: Zašto seksizam još uvijek opstaje u medijima?

Isto tako, govori o dvostrukim standardima kada je riječ o karijeri te kako bi je kao muškarca slavili zbog posvećenosti poslu, a izgled i maniri ne bi igrali nikakvu ulogu.

Pjesma “The Man” je prigovor jedne slavne žene o njezinoj reputaciji s kojom se može poistovjetiti svaka žena. Isto tako, potiče nas na razmišljanje o tome bi li nam ljubavni životi i karijere bili bolji kad bismo bile muškarci?!

Foto: Instagram Taylor Swift

Sviđa vam se ovaj tekst? Ostavite komentar na dnu stranice, zapratite nas na Facebooku, Instagramu ili se prijavite na naš tjedni newsletter.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

uspješno vođenje biznisa

Morala je tri puta propasti da joj tek četvrti biznis uspije!

Želite li znati kako funkcionira uspješno vođenje biznisa, vrlo je važno shvatiti da ćete u većini slučajeva morati krenuti od same...
- Advertisment -