Tehnika sidrenja – naši Vatreni je savršeno koriste

Utakmica protiv Brazila bila je vrlo emotivna za većinu nas. Ta ista većina nas je znala da će biti vrlo, vrlo napeto i stresno. A ako je tako nama, kako je tek njima na terenu? Okupljeni oko TV-a, neki na podu, neki na dobrom putu da se spuste na pod, napeto smo pratili zbivanja na terenu. Pao je prvi gol i izgledalo je kao da Hrvatska gubi. Navijači su bili van sebe i očaj je ispunio svakog hrvatskog navijača. Igrači nisu posustali. Pao je drugi gol i sve je bilo ok jer smo znali, ali baš smo znali, da će penali dobro proći za nas.

Kako se sve uspjelo promijeniti tako brzo i u tako neizvjesnoj situaciji? Kako su igrači sve tako dobro preokrenuli?

Gotovo je kad je gotovo

Kako je konzultantica Ana-Marija Marić napisala u svojoj LinkedIn objavi: „Nije gotovo dok stvarno nije gotovo.“ Lekcija je to važna ne samo u nogometu, već i životu i poslu. „Jer često je samo jedan trenutak dovoljan da promijeni sve. Na bolje ili na lošije.“

Neymarov je gol bio neočekivan, Petkovićev također. Dogodili su se na kraju krajeva, kad je sve izgledalo izgubljeno za oba tima.

„Možemo li biti motivirani, strpljivi i ustrajni sve dok sudac ne zasvira kraj? Ne samo da možemo, nego i trebamo.“

Marić nas sve poziva da se sjetimo ove, ruku na srce, izrazito stresne utakmice, i neka nam ona bude sidro kojeg ćemo se uhvatiti u trenutcima kad sve izgleda beznadno. Poziva nas, ukratko, da koristimo tehniku sidrenja. Tehniku koju koristimo kako bismo „izmamili željeno stanje i emocije te ih usidrili u situaciji kad nam je to potrebno.“

Što je zapravo tehnika sidrenja i kako je provesti?


Pročitajte više: Trikovi kojima možete povećati svoju vidljivost i samopouzdanje u svijetu biznisa


Tehnika sidrenja – vjerojatno je već koristite

Sidrenje je nešto što koristimo u svakodnevnom životu, a da toga uopće nismo niti svjesni.

Mirta Fraisman Čobanov iz Partus akademije u svojoj knjizi Kako voditi sebe i druge detaljno pojašnjava kako provesti tehniku sidrenja.

Za početak trebamo shvatiti što su sidra. To su, ukratko, raznoliki podražaji, a mogu biti različiti ugodni doživljaji ili sjećanja, omiljena pjesma, miris, dodir, okus najdraže hrane, prisutnost osobe koju volite itd.

Sidrenjem možete prizvati emociju koja vam je potrebna u određenom trenutku. Da se poslužimo nogometnim primjerom, možete prizvati upornost, zadnji atom snage, pobjednički mentalitet, samopouzdanje, fokus i sve što je potrebno da bi se obranilo svoje boje.

Jednostavno sidrenje metoda je koja se koristi kako bi se prizvalo točno određeno emocionalno stanje blisko emocionalnom stanju u kakvom se nalazite. Primjerice, imate samopouzdanja, ali ga trebate više u određenom trenutku.

Krug izvrsnosti potreban je kad je osoba daleko od emocionalnog stanja kakvo treba. Primjerice, imate osjećaj da ste apsolutni promašaj i da ništa ne možete učiniti kako treba, a potrebno vam je samopouzdanje.

Faze sidrenja

Fraisman Čobanov savjetuje da si zapišete svoja pozitivna i negativna sidra, odnosno ona koja trebate implementirati, a koja trebate izbjegavati. Primjerice, njezina su pozitivna sidra zagrljaj i miris kave, a negativna vikanje i miris brokule.

Pozitivna sidra koristite kad su vam potrebna. Ako vam nedostaje samopouzdanja, zagrlite osobu koju volite. Negativna sidra također morate znati kako biste ih mogli izbjeći. Samo ćete se osjećati gore, potonuti još više.

Tehnika se primjenjuje u nekoliko faza:

  1. Definiranje stanja koje želite usidriti.
  2. Prizivanje stanja koje želite usidriti.
  3. Odabir sidra koje ćete spojiti sa željenim stanjem.
  4. Provjera funkcioniranja sidra u različitim situacijama.

Kako biste pravilno prizvali točno određeno stanje, on ne bi trebao biti uparen s drugim osjećajem. „Sidro uparujete nešto prije samog vrhunskog osjećaja koji želite ‘usidriti,’“ piše Fraisman Čobanov.


Pročitajte više: Promjena ponašanja ključna je za izgradnju samopouzdanja. Ovih 6 stvari trebate promijeniti


Kako se usidriti?

Za početak trebate odabrati stanje koje želite usidriti. Primjerice, želite usidriti osjećaj hrabrosti. Potrebno je sjetiti se situacije u kojoj ste bili hrabri ili zamisliti kako biste se osjećali da ste hrabri.

„Pripazite da prizovete samo željeno stanje, a ne još neko dodatno stanje koje je upareno s tim stanjem.“

Nakon što ste prizvali željeno stanje, pojačajte ga unutar sebe što više možete. Kad osjetite da je stanje blizu vrhunca, prisjetite se sidra koje će vas podsjetiti na to stanje kad vam zatreba. U mislima držite taj podražaj.

Zatim napravite prekid stanja. Primjerice, brojite do 10 ili gledajte predmete koji se nalaze u prostoriji.

Konačno – usidrite se. Prizovite željeni podražaj (sliku, pjesmu, miris) koji ste već odabrali. Primijetite izaziva li ovo sidro željeno stanje. Ako proces nije uspio, ponovite ga. Ako ste pak uspjeli usidriti stanje, ponovite to sidro nekoliko puta kako biste bili sigurni da funkcionira.

Nakon toga nastavite koristiti to sidro i situacijama kad vam je potrebno.

Kad vam se utakmica čini izgubljena, prisjetite se svoje dobre utakmice. Svoje pobjedničke. Onog gola na koji ste bili ponosni, obrane zbog koje vas svi hvale. I pobijedite!

Foto: Canva / privatha arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -