Tražite posao? Istaknite svoje sposobnosti, a ne iskustvo

Već neko vrijeme tražite posao, ali još uvijek niste imali dovoljno sreće? Ne brinite, postoji rješenje. U prijavi za posao više istaknite svoje sposobnosti i vještine, a nemojte se fokusirati isključivo na radno iskustvo. Evo zašto.

Mali broj ljudi bavi se poslom koji se izravno podudara s njihovim prošlim iskustvima ili onim što su studirali na fakultetu. Jedan od njih je i Jason Shen. Iako je studirao biologiju, kasnije je postao voditelj u tehnološkoj tvrtki. U svom govoru za TEDx, govori o tome kako tražitelji posla sami sebe mogu učiniti privlačnijima, ali i zašto bi poslodavci od svakog kandidata trebali tražiti provjeru sposobnosti.

“Iako sam diplomirao biologiju, danas se bavim potpuno drugačijim poslom. Za rad u tehnološkoj tvrtki sve sam morao naučiti sam – marketing, prodaju, strategije i programiranje. Kad sam se tek prijavio za posao, bio sam isfrustiran zbog mnogo odbijenica koje sam već dobio iz ostalih poznatih korporacija. Poslao sam prijavnicu iako nisam imao nikakvog iskustva na tom polju, svojim idejama oduševio poslodavca i to je bilo to. Dobio sam posao.”


Pročitajte više: 5 načina kako preuzeti kontrolu tijekom razgovora za posao


Istaknite sposobnosti, ne iskustvo

Iako je vaše radno iskustvo važno za poziciju na koju se prijavljujete, ono nikako nije presudno. Zato kod bilo koje prijave za posao naglasite svoje sposobnosti, vještine i znanje, ono što vas izdvaja od ostalih kandidata. Posjedujete vještinu koju nema svatko? Savršeno, možda će upravo to biti vaša prednost i ono što će poslodavca “preusmjeriti” prema vama. Sposobnosti su te koje kvalificiraju kandidate, naročito one bez radnog iskustva, da pokažu sva svoja umijeća i tako opravdaju povjerenje poslodavca koji razmišlja o njihovom zapošljavanju.

“Ako tražite posao, pokušajte se prikazati u drugačijem svjetlu. Nemojte se fokusirati isključivo na standardni primjer životopisa i molbe za posao. Moramo prestati izjednačavati sposobnosti s radnim iskustvom jer nemaju veze jedno s drugim. Naravno da je uvijek dobro zaposliti nekoga tko ima iskustva na sličnim poslovima, ali to nužno ne znači da će se snaći bolje od nekoga tko se u istom sektoru još nikada nije imao priliku okušati”, misli Shen.


Pročitajte više: Rezultati u životopisu vs zadaci


Provjera sposobnosti kandidata

Razina i vrsta obrazovanja kandidata za posao nije nužno ono što će ga učiniti najboljim radnikom. Kako tvrdi Jason Shen, prilikom zapošljavanja svaki bi poslodavac od potencijalnih kandidata trebao zahtijevati provjeru sposobnosti. Samo tako može vidjeti kako bi se, i hoće li se uopće, kandidat prilagoditi radnom mjestu te samoj funkciji za koju se prijavio.

“Poslodavci bi morali pružiti priliku svim kandidatima, čak i onima koji nemaju dovoljno iskustva na području za koje se prijavljuju. Fokusiranjem na njihove sposobnosti najlakše će se steći uvid u to jesu li i koliko sposobni obavljati željeni posao, a poslodavci će usvojiti drugačiju politiku zapošljavanja”, zaključuje Shen.

Foto: Unsplash/Charles Deluvio

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

tražiteljice azila

Za žene je upravo donesena povijesna odluka Suda Europske unije

Sud EU-a ovog je tjedna donio presudu po kojoj se izbjeglički status može dodijeliti ženama tražiteljicama azila koje su usvojile temeljnu vrijednost...
- Advertisment -