Treba li trudnica na razgovoru za posao reći da je trudna?

Iskrenost i povjerenje dva su pojma koja se vežu uz profesionalni odnos poslodavca i zaposlenika. Ne samo na razini teorije iz nekog biznis-priručnika ili citata uspješnog HR-ovca, već se radi o spoznaji koju svaka zaposlena osoba u nekom trenutku svog radnog vijeka uvidi. Poslovno okruženje u kojemu nema povjerenja i iskrenosti vrlo se brzo pretvori u toksično, u prostor ispunjen strahom, nepouzdanjem i stresom. Cjelokupan dojam ima lagano paranoičan prizvuk – svatko gleda tko će koga prije prevariti.

Iskrenost i povjerenje temelj su poticajnog radnog okruženja

Stručnjaci za ljudske resurse se slažu – to nije dobra postava za rad. Da bi tim funkcionirao i bio u stanju maksimalne produktivnosti, poslovno okruženje mora biti pozitivno i poticajno. U ostvarivanju takve atmosfere važnu ulogu imaju upravo povjerenje i iskrenost. Kad poslodavac zna da će mu zaposlenik reći ako nešto ne zna, a zaposlenik ima dovoljno povjerenja da neće zbog toga biti kažnjen, kreira se prostor za rast i razvoj.

Što sve uključuje ‘iskrenost’ prema poslodavcu?

Ipak, povjerenje se gradi postepeno i iziskuje vrijeme. A iskrenost može biti pod velikim upitnikom. Zaista, iskrenost na koju misle stručnjaci za ljudske resurse ne odnosi se na onu iskrenost koju osoba ima prema svojem partneru ili bliskim prijateljima, već iskrenost u poslovnom smislu – koja se odnosi na vještine i sposobnosti, ideje i kreativnost te duševna stanja vezana uz produktivnost. Ukratko, ono što na određeni način može utjecati na vaš radni performans.

Upravo se u tom grmu i krije zec – određena osobna pitanja mogu utjecati na rad, a potencijalno su dovoljno privatna da se poslodavac ne bi trebao u njih miješati. Jedno od takvih je i trudnoća. Naravno, poslodavac ne bi smio zadirati u tu sferu života svojih zaposlenica. Osim što je neetično pitati ženu planira li zasnovati obitelj, takva su pitanja i zabranjena. Nema ništa sporno u tome – pitati ženu kad će se udati ili planira li obitelj zaista je neprikladno.


Pročitajte više: Prilikom zapošljavanja prvo provjerite integritet zaposlenika, a tek onda vještine i kompetencije – posebice kada se radi o menadžerskim pozicijama!


Žena je trudna, a traži posao – što sad?

Međutim, postavlja se pitanje što kad je žena već trudna i traži posao – je li njena dužnost o tome obavijestiti poslodavca na razgovoru za posao? Činjenica je da se trudnice nalaze u dilemi jer zaista neće moći raditi onoliko koliko se od njih traži. Moći će odraditi tek nekoliko mjeseci prije nego li krenu na porodiljni. U tom je slučaju dvojba stvarna – ako iskreno odgovori znatno si umanjuje mogućnost da ju se zaposli, no ako prešuti i dobije posao, poslodavac bi mogao izgubiti povjerenje u nju. Ona postaje osoba koja je prešutjela ono što će značajno utjecati ne samo na nju, već i na cijeli tim ili tvrtku. Pitali smo tri članice kakav je njihov stav o tome.

To je važna informacija za manja poslovanja u kojima je svaka osoba važna

Edita Tomašić, vlasnica i CEO tvrtke marketinške agencije Inspiric smatra da je u manjim tvrtkama povjerenje od presudne važnosti upravo zbog toga što u dobro uhodanom timu svaka osoba ima određenu ulogu.

„Mislim da je bitna iskrenost. Kada mi u agenciji zapošljavamo, gledamo na svakog zaposlenika dugoročno i vjerujem da bismo pronašli neki kompromis kada bi nam osoba već na razgovoru spomenula trudnoću. U protivnome, kada bi osoba prešutjela takvu informaciju, osjećali bismo se prevareno i iskreno mislim da je ne bismo dugo zadržali. Mislim da je to, u malim tvrtkama od nekoliko zaposlenika, gdje posao ovisi doslovno o svakoj osobi i gdje je svaki zaposlenik bitan, jako neozbiljno.“


Pročitajte više: Otkrivanje trudnoće na razgovoru za posao – da ili ne?


Zaposlenik mora imati povjerenje u poslodavca i njegovu ljudskost

U moć kompromisa vjeruje i stručnjakinja za ljudske resurse Jasna Rilović. Sigurna je kako poslodavcu koji traži osobu za dugoročnu suradnju, nekoliko mjeseci porodiljnog neće predstavljati problem. S druge strane, ono što bi mu moglo predstavljati problem je nepovjerenje zaposlenika u njegovu moć rasuđivanja i, u konačnici, ljudskost.

„Mislim da je iskrenost baza svakog kvalitetnog odnosa: i privatnog i poslovnog. Zbog toga mislim da treba otvoreno reći poslodavcu i dozvoliti mu da on odluči. Nekada proces uvođenja u posao traje mjesecima i baš kad osposobimo zaposlenicu da samostalno radi, ona ode na porodiljni. S druge strane, u današnje doba, gdje je sve više zastupljen rad od kuće, ni porodiljni ne traje godinu dana. Ako se poslodavac postavi fair prema trudnoj djelatnici, vjerojatno ni njoj neće biti problem ponekad uskočiti i odraditi neki posao dok beba spava,“ ističe ona i nastavlja. 

„U svakom slučaju, skrivanje trudnoće pri zapošljavanju može trajno poremetiti odnose i povjerenje i najčešće završava prekidom radnog odnosa čim uvjeti to omoguće. Znam nekoliko lijepih priča o poslodavcima koji su nakon priznanja trudnoće svejedno ponudili posao kandidatkinji i dobili zahvalne i lojalne djelatnice.“


Pročitajte više: Kako je jedna trudnica pronašla posao iz snova u šestom mjesecu trudnoće


I drugi zaposlenici napuštaju tvrtku, nekad i bez najave

Važnosti povjerenja mnogo pridaje i Sandra Kujundžić Drašković, potpredsjednica za poslovnu inteligenciju švedskog BPO-a Transcom. Kao osoba koja je u svojem radnom vijeku često zapošljavala, smatra da treba uzeti u obzir činjenicu da i svaki drugi zaposlenik može u bilo kojem trenutku otići. Dok su mnoge takve situacije nenadane i iziskuju brzu reakciju, porodiljni se može najaviti te ostavlja poslodavcu vremena da se pripremi i pronađe adekvatnu zamjenu.

„Žena treba reći da je trudna gledajući iz oba pogleda. Za mene je trudnoća prekrasan dio života i ja, kao poslodavac, uvijek ću slaviti taj segment života sa zaposlenicima. Kad zapošljavam bilo koga na natječaju za posao, ne računam na to u kojem bi trenutku kandidat ili kandidatkinja išli na porodiljni ili napustili posao iz drugog razloga. To može biti odmah po zapošljavanju, može biti za dvije godine, a može biti i sutra. To su privatne stvari i ponekad spadaju u kategoriju nepredvidivih, kao i, primjerice, bolovanje,“ govori ona.

„Isto tako, u bilo kojem trenutku kandidati koje zaposlim, mogu reći “ja idem” i trebam ih onda zamijeniti. Za mene kao poslodavca, to je jednak izazov kao i zamijeniti nekoga tko je na porodiljnom, samo što ako kandidat/kinja kaže da uskoro ide na porodiljni, ta situacija je jednostavnija za riješiti jer je predviđena.“


Pročitajte više: Dokazano da su mame male djece najbolji zaposlenici


‘Ako poslodavac ne razumije, ne želim ni raditi za njega’

Sandra se susrela i s drugom stranom priče, trudna je tražila posao. Svakome je rekla o čemu se radi i, priznaje, neki su ju radi toga odbili. Međutim, ističe ona, to ni nije poslodavac za kojeg bi željela raditi i to nije poslovno okruženje u kojem bi se željela nalaziti. Naišla je tako i na jednog koji ju je zaposlio unatoč trudnoći i na tome je zahvalna.

„Ako zaposlite kandidata/kinju koji je dovoljno iskren i kaže da uskoro ide na porodiljni, a vi mu ponudite zaposlenje, vjerujte mi da ste dobili lojalnog zaposlenika s kojim možete puno toga napraviti po povratku s porodiljnog.“

Osim naših triju sugovornica, na našem LinkedIn profilu pitali smo putem ankete i druge što misle o tome. Na pitanje ‘Treba li trudnica na razgovoru za posao reći potencijalnom poslodavcu da je trudna?’, 76% odgovora glasi ‘Da, iskreno je uvijek najbolje’. S druge strane 26% uključenih smatra da to nije informacija koju treba podijeliti jer ‘poslodavca se to ne tiče’.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -