Hoće li procijepljenost utjecati na turističku sezonu i što možemo očekivati od 2021. godine?

Turistička sezona u Hrvatskoj je počela. Najvažniji segment BDP-a Hrvatske ove godine si ne može dopustiti pad, ali zbog nepredvidljivosti pandemije možemo svašta očekivati. Poduzetnice su nam otkrile što očekuju od ove sezone u odnosu na prošlu.


Pročitajte više: Ankica Ćaleta: Vrijeme masovnog turizma je iza nas, a evo što je u trendu!


Ljeto će biti vjerojatno iznad očekivanja, a jesen i zima su neizvjesni

Vlasnica turističke agencije Konture Ines Poljak Aritonović smatra da će ovu sezonu, kao i prošlu, karakterizirati izuzetna sezonalnost. “Imali smo katastrofalnu predsezonu, ljeto će biti vjerojatno iznad očekivanja, a jesen i zima su neizvjesni. Baš kao i prošle godine, sve se bukira last minute, imamo jako malo prostora za planiranje, a iako se vidi optimizam u poslovanju, brinu nas jesen i zima.”

Prema njezinom mišljenju najuspješniji će biti nautički turizam, luksuzne ville, privatni aranžmani i obiteljski vikendi u family hotelima. “Najgore je pogođen svakako grupni i MICE segment gdje se uopće ne vide naznake oporavka”, ističe Ines.

Naravno, na turizam u pandemiji najviše će utjecati službene epidemiološke preporuke te politike prelaska granice unutar EU, u regiji i globalno. “Indirektno, zapravo zavisi o procijepljenosti i sezonalnosti virusa, baš kao i globalnom optimizmu ili pesimizmu. Hoteli se lako otvore, zračne linije se lako uspostave, sve dok ima putnika i mogućnosti putovanja”, rekla je Ines.


Pročitajte više: Koje vrste turizma su otporne ove sezone, a dosad su bile iskorištene?


Primijetila sam više opreznosti i odgovornosti gostiju!

Sales i marketing managerica Camping Plitvica Anja Kandrač je gotova s pripremama, ali navodi kako će turistička sezona u Hrvatskoj biti neizvjesna zbog epidemiološke situacije. Upravo to će utjecati na ponašanje gostiju u odnosu na razdoblje prije pandemije.

“Primijetila sam više opreznosti i odgovornosti gostiju te njihovu veću osviještenost o sigurnosti i higijenskim mjerama. Također vidimo značajno povećanje dolazaka gostiju iz Hrvatske, posebno u 5. i 6. mjesecu prošle godine. Hrvatski gosti inače nisu primarno kamping gosti. Zbog smanjene mogućnosti putovanja izvan Hrvatske vjerujem da su mnogi otkrivali i još uvijek otkrivaju dijelove naše zemlje koje do sada nisu imali priliku posjetiti što naš kamp čini izvrsnom destinacijom”, ističe Anja.

Ove sezone Anja planira pratiti razvoj situacije, ali su i spremni za nagle promjene. “Timovi su posloženi i svi smo u niskom startu. Cijela situacija s koronavirisom osvijestila je goste da više borave u prirodi, na otvorenom. Traže privatnost i distancu koju im kamp može ponuditi. Naši gosti oduševljeni su destinacijom i lokacijom kampa zbog prirode i sadržaja koje nudimo na otvorenom. Na 10 smo minuta vožnje od Nacionalnog parka Plitvička jezera, stoga naših 17 mobilnih kućica u većini slučajeva služi kao predah od aktivnosti i izleta. Uz to, mogu uživati na travnjacima svojih parcela od 120m2, na terasama mobilnih kućica ili na bazenu uz hranu i piće.”

Naravno, nude i brojne druge pogodnosti za svoje goste.


Pročitajte više: Očekuje li se u turističkoj sezoni 2021. “postepidemijski boom”?


Kakva su predviđanja bila na početku godine?

U siječnju ove godine strani mediji su pisali o tome kako postoji velika potražnja za putovanjima i ljetovanjima nakon teške 2020. godine, a mnogi smatraju da je Sredozemlje destinacija većine turista.

Već tada je za svibanj bilo rasprodano 50% angažmana. “Tijekom 2021. značajan dio likvidnih sredstava koja su domaćinstva 2020. spremila na bankovne račune mogao bi otići u privatnu potrošnju”, rekao je Michael Hollstein, glavni ekonomist banke DZ. Hollstein očekuje veliku potrošnju na putovanja, restorane i kulturne manifestacije, čim to situacija dopusti.

“Za drugu polovicu godine očekujemo pravi postepidemijski boom koji će osjetno pogurati njemačku konjunkturu. Tada bi na neko vrijeme udio štednje mogao pasti ispod dugoročnog prosjeka”, smatra Hollstein.

Situacija u Hrvatskoj također će biti bolja od prošlogodišnje jer je ljudima već dosta lockdowna i sve su željniji putovanja, rekla je Tina Rubeša, vlasnica tvrtke TRAVEL D.C. DALMATIAN u Veloj Luci.

“Gosti mi se intenzivno javljaju za iduću sezonu, čak sam ugodno iznenađena brojem upita s obzirom na situaciju. Posebno imam veliki broj upita od Nijemaca, ali i potražnju za isključivo kuće s bazenom koje su izolirane, dok za apartmane još nema tolike upita. Goste ipak najviše zanimaju uvjeti otkazivanja.”

Što zapravo možemo očekivati?

Vjerojatno je prava istina negdje između onoga što smo predviđali na početku godine i onoga što turističke agencije očekuju sada. Pozitivan aspekt je potreba ljudi da putuju, ali i sve veća procijepljenost stanovništva i sve blaže epidemiološke mjere.

Tjedni i mjeseci koji su pred nama pokazat će zapravo koja očekivanja su se ispunila.

Foto: Privatna arhiva, Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Dođite na najopakiji doček jeseni ikada – Kaubojska bundevijada u Općini...

Dolazak jeseni Općina Fužine proslavit će interesantnim događanjima, a posebno atraktivna bit će Kaubojska bundevijada koja se održava u nedjelju 26....
- Advertisment -