Teška artiljerija otvorena je nad vapajem izmorenih ugostitelja

Teška artiljerija otvorena je nad vapajem izmorenih ugostitelja. Pred državom ne stoje neprijatelji. Posljednje pozicije struke čuvaju napaćeni ljudi koji mjesecima pokušavaju, unatoč nepredvidivosti i nedosljednosti odluka, poštivati red, graditi mir i spašavati svoje i obitelji svojih djelatnika te istovremeno, sačuvati zdravlje nacije. Pod lavinom takvih emocija, teško je baš sve izjave formulirati koristeći ispravni registar. Očekivano, obzirom da godinu dana živimo u demokraciji s krnjom primjenom ustavnih prava.


Pročitajte više: Ugostiteljice o mjerama: Mi ne želimo preživljavati u lockdownu, želimo predviđati za sebe i svoje radnike!


Ugostitelji se suočavaju s uskraćivanjem osnovnih prava

Čudi me ta degutantna količina dvostrukih kriterija, velika je istina koju je premijer izrekao, ni ne sluteći koliko će se građana s njime složiti. Potpuno slučajno, ugostiteljima su uskraćena osnovna prava: – pravo na rad, a bez ikakve argumentacije i statističkih podataka – pravo na protest jer je okupljanje zabranjeno, a protestno otvaranje kazneno djelo – pravo na obeštećenje, jer čak ni pokrivanjem dijela fiksnih troškova nije pokrivena većina ugostitelja, nisu pokriveni svi troškovi, a nisu pokrivena ni sva razdoblja zabrane rada – a sada i osnovno demokratsko pravo – PRAVO NA SLOBODU IZRAŽAVANJA, gdje je molba očajnog poduzetnika protumačena kao ciljani napad, a bila je posljednja akcija obrane.


Pročitajte više: Priča vlasnice kafića u Zagrebu dočarat će vam nepoštivanje koje ova struka doživljava!


Stvarnost je takva da je kompletan teret oporavka države prebačen na poslovanje struka za koje se očekuje skoro dizanje iz pepela, a sanacija je ponuđena isključivo putem kreditnih linija i podrazumijeva dodatna zaduživanja.

U blokadi je 9000 poduzeća!

Kada ogolimo Vladine istupe o izdašnim financijskim poklonima poduzetništvu, dolazimo do poražavajuće činjenice da su sve zahvaćene struke, koje u zadnjih 12 mjeseci, 5 mjeseci uopće nisu radile, a ostalo vrijeme posluju pod vrlo ograničenim uvjetima, u proračun uplatile više nego su kumulativno iz njega povukle. Posljedično, u sektoru koji je do jučer generirao 15 milijardi kuna prometa, sada je u blokadi 9000 poduzeća što čini preko 42% svih subjekata. Iskreno vjerujemo da imamo zajednički cilj, a to je bolje sutra.

Kako bismo do toga i došli, moramo osigurati sanaciju zahvaćenih struka kroz hitnu, plansku uskladu epidemioloških i ekonomskih mjera te uspostavu trajno održive porezne stope. Sve zahvaćene struke su gotovo u potpunosti u malom domaćem vlasništvu, te je spas sektora koji su na koljenima zbog ograničenja rada uslijed rekviriranja u ime epidemiološke sigurnosti ključno pitanje od nacionalnog interesa i suvereniteta naše zemlje.


Pročitajte više: Ugostitelji pred bankrotom: Gdje stvoriti novac kada je tihi lockdown nastupio već mjesecima ranije?


Nezadovoljstvo, frustracija i nemoć su uzeli maha i u jeku najveće pandemije u povijesti čovječanstva s dnevnog reda maknule važne teme o gospodarskom oporavku, spašavanju turističke godine, izgradnji boljeg društva, ekonomskom izbjeglištvu i stvaranju Hrvatske u kojoj mladi žele ostati. Nezadovoljstvo, frustracija i nemoć su, ispred vrijednosti koje želimo ostaviti našoj djeci, u fokus stavile linč izmorenog pojedinca. Pozivamo na obustavu daljnje paljbe, nema neprijatelja na vidiku.

Foto: Privatna arhiva, Pexels/Victoria Borodinova

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -