Ugostiteljice o mjerama: Mi ne želimo preživljavati u lockdownu, želimo privređivati za sebe i svoje radnike!

Veljača nije započela kako se većina nas nadala, odnosno ugostiteljski objekti i dalje imaju stroge mjere i sve nam se čini da se neće uskoro otvoriti. Poduzetnice iz sektora ugostiteljstva ispričale su nam kako se nose s cjelokupnom situacijom i jesu li očekivale da će im objekti i dalje biti zatvoreni.


Pročitajte više: Priča vlasnice kafića u Zagrebu dočarat će vam nepoštivanje koje ova struka doživljava!


Ako se Vlada poziva na europske države, neka nam da i mjere europskih država

Martina Dumančić, vlasnica slastičarnice M&M, nije očekivala poboljšanje situacije, ali se ipak nadala da će se ugostiteljski objekti otvoriti. “No, od naše Vlade, a pogotovo od ministra Ćorića nisam ni očekivala ništa pametnije. Ako nas već drže zatvorenima i ne daju nam osnovno pravo na rad te se stalno pozivaju na europske države pa molimo onda da nam daju i mjere kakve daju europske države svima onima koje su zatvorili. Ako to ne mogu, neka konačno krenu u prave strukturne reforme i smanje državni aparat (isključujem doktore, policajce, medicinske sestre, učitelje, profesore).

Ova vlada i sve prije nje već 30 godina podržavaju korupciju i uhljebstvo, vrijeme je da se to promjeni. Mi poduzetnici želimo bolju Hrvatsku, Hrvatsku 2.0.”

Sličnog je stava i Ana Lisak, vlasnica Cateringa Lisak. Razočarana je kakve mjere imaju ugostiteljski objekti, zašto se zabranjuje prodaja kave za van i ne sviđa joj se nebriga Vlade o poduzetnicima.

“Očekivala sam da će se caffe barovi izjednačiti s ostalim ugostiteljskim objektima te im time dozvoliti prodaju kave i napitaka „za van“. Time bi im se otklonila neosnovano nanijeta nepravda. Sve ostalo je bilo u zoni „sve je moguće i ništa nije za očekivati“, kao da se radi o sportskoj prognozi, a ne o egzistenciji poduzetnika i zaposlenika.”


Pročitajte više: Jelena Tabak: Tražimo povrat PDV-a iz samo jednog mjeseca kako bi preživjeli do sezone!


Nitko argumentirano ne može objasniti zašto kozmetički salon može raditi, a ugostiteljski objekt ne

Mnogi se pitaju hoće li ugostiteljski objekti preživjeti lockdown, odnosno koliko dugo će moći izdržati nametnute mjere. No, Martina Dumančić ističe:

“Mi ne želimo preživljavati u lockdownu, želimo privređivati za sebe i svoje radnike I želimo stvarati novu vrijednost!”

Martina je, kao i mnogi poduzetnici, razočarana čitavom situacijom i dvostrukim mjerilima gdje su ugostitelji građani drugog reda. “Nitko argumentirano ne može objasniti zašto pekarnica, mesnica i kozmetički salon mogu raditi, a ugostiteljski objekt ili slastičarnica ne. Odluke se donose stihijski, stožer ne vodi nikakve zapisnike. Zadnji smo na svim ljestvicama, sigurno ne zato što su Vlade ove države zadnjih 30 godina radile dobar posao, radile su jako loš posao i vrijeme je da se zakon promjeni i da postanu odgovorni za svoja djela.”

Poduzetnica Ana Lisak smatra da je u ovoj situaciji preživljavanja lockdowna teško biti realan i razborit. “Vrlo malo je tvrtki koje bez prihoda mogu svoje poslovanje tako dugo financirati. Sve rezerve su iscrpljene i odavno trošimo svoja vlastita sredstva, svoje ušteđevine. Bez adekvatne, bespovratne potpore teško ćemo se „dignuti na vlastite noge.”


Pročitajte više: Ugostitelji pred bankrotom: Gdje stvoriti novac kada je tihi lockdown nastupio već mjesecima ranije?


No, Ana ističe da ipak treba prihvatiti da je bolest prisutna, ali za oporavak nije dovoljan samo epidemiološki pristup već i ekonomski.

“Ne vjerujem u nagađanja o teorijama zavjere. Bolest je očito prisutna, kod nekih i pogibeljna. Stoga imamo epidemiološki pristup koji bi se trebao temeljiti na struci i postavljenim mjerilima. S druge strane, jednako je važan i ekonomski pristup o kojem se, kako izgleda, ne vodi dovoljno računa i koji se podcjenjuje. Mjere koje su djelovale prije 10 mjeseci danas više nisu dovoljno učinkovite. Gospodarstvo, a naročito djelatnost ugostiteljstva toliko je pogođena, rekla bih dotučena, a liječi se na isti način kao na samom početku. To je kao da bespomoćnom čovjeku koji umire od žeđi vlažite samo usta…  ili točnije, dopušta se da propadaju mali i mikro poduzetnici”, zaključila je Ana.

Foto: Privatna, Unsplash/Jason Leung

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pita s trešnjama

Pita s trešnjama: neodoljiv desert idealan za ljetne dane

Sezona je trešanja, a ovo omiljeno ljetno voće daje poseban štih i okus svakom desertu. Nećemo vas ostaviti bez ukusnog recepta...
- Advertisment -