Jelena Tabak: Tražimo povrat PDV-a iz samo jednog mjeseca kako bi preživjeli do sezone!

Prošla godina će nam zbog korona virusa ostati u znaku borbe za zdravlje i radna mjesta. Potonja borba najjača je u sektoru ugostiteljstva, a upravo u tome se istaknula naša članica Jelena Tabak koja je od nedavno i nova predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja. Razgovarali smo s njom o stanju u ugostiteljstvu, plaćama, zaposlenicima, ali i naknadama u drugim državama.


Pročitajte više: Jelena Tabak i u godini s najvećim padom prihoda nastavlja s humanitarnim akcijama!


Zaposlenici su pod psihozom, posebno oni koji uopće ne rade!

“Trenutno stanje u ugostiteljstvu je jako teško, pogotovo u kafićima koji već dva mjeseca nemaju nikakve prihode. Restorani i druge kategorije ugostiteljskih objekata djelomično su se uspjeli pokriti i osigurati cash flow korištenjem opcije dostave.”

No, Jelena Tabak smatra da će uz mjere za očuvanje radnih mjesta, naknadu dijela fiksnih troškove te uz neku vrstu kreditiranja uspjeti dočekati sezonu. “Ako jedna od tih opcija bude onemogućena, javlja se problem, ali iz toga razloga je i HZZ otvorio opciju za primanje naknade za blokirane firme.”

jelena tabak

Iako je država osigurala poticaje, mjere za očuvanje radnih mjesta za listopad i studeni su kasnile. No ta situacija je sad pod kontrolom. Ono što sada mnoge brine je pitanje hoće li ugostitelji imati snage raditi dalje. “Imat će snage ako uspiju zadržati radnu snagu koja se polako osipa i ako dođu do financijskih sredstava kojima će premostiti razdoblje do Uskrsa. Ako sve prođe u redu i budemo ‘očišćeni i procjepljeni’ od pandemije, tada ćemo smoći snage za izvući se iz ovoga.”

Razlog odlaska radne snage je upravo nemogućnost rada, a neki su odlučili posao pronaći u drugim sektorima. “Zaposlenici su pod psihozom, posebno oni koji uopće ne rade. Oni koju su u dostavi makar mogu doći na svoje radno mjesto i biti s kolegama, a to s jedne strane stvara placebo efekt odlaska na posao. Nažalost, neki zaposlenici ugostiteljskih objekata su se počeli prebacivati u druge sektore, prvenstveno u trgovinu.”


Pročitajte više: Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja Split: “Bez pomaka u poreznom rasterećenju, veliki broj ugostitelja neće dočekati iduću godinu”


Najavljeni plan otvaranja nije pravedan prema struci

Nedavno je u medijima izašao prijedlog otvaranja ugostiteljskih objekata prema kojemu bi se prvo otvorili restorani, a tek nakon određenog vremena i kafići. “Ako je točno da je takav plan otvaranja, to nije pravedno prema struci. Kako se horizontalno pristupilo svemu, treba takve uvjete postaviti za sve ugostitelje te da se jasno odredi način kako se može poslovati da se ne širi zaraza. Tada svi objekti koji imaju uvjete za takav rad moraju moći na taj način raditi, a ne ako postoje uvjeti za takav rad, da oni ne rade samo zato što spadaju pod neku drugu kategoriju na papiru.”

Upravo takve nepravedne mjere u susjednoj Italiji potaknule su prosvjede. Naime, talijanski ugostitelji su odlučili stati na kraj zabranama i počeli su masovno otvarati restorane unatoč mjerama. No, Jelena Tabak ne podržava ponašanje koje nije u skladu sa zakonom, kao što ne podržava ni Nacionalna udruga ugostitelja. “Apsolutno ne podržavamo članove na dijela zbog kojih mogu zaraditi kazneni i prekršajni progon. Ako bi došlo do nekakvih prosvjeda, to mora biti organizirano i najavljeno, a s obzirom na epidemiološku situaciju, to nije moguće pa takav pristup ne podržavamo.”

jelena tabak

Kakve subvencije su osigurale druge države?

Problem pandemije univerzalan je u svijetu, stoga države subvencioniraju poduzetnike na neki način. “Moram biti iskrena i reći da mi imamo najblaže mjere. Vani su zabranili dijeliti kuhano vino, točiti alkohol nakon 18 sati, imaju policijski sat, dok mi ništa od toga nemamo. Ali iz istog razloga nije mi jasno zašto naši kafići ne smiju prodavati kavu.”


Pročitajte više: Kako je Jelena Tabak kroz restoran Dujkin dvor oživjela jednu od najljepših splitskih ljubavnih priča


Nacionalna udruga ugostitelja ističe kako bi jedan potez države mogao imati veliki utjecaj na opstanak ugostitelja, a to je isplata 3% prometa iz 2019. svakom mikropoduzetniku. “To je bespovratni grant, to je otprilike PDV koji uplatimo za naš neki najbolji mjesec i ne mislimo da je to puno. Tražimo povrat jednog PDV-a od svih onih koje smo uplatiti tijekom godina, to nam je slamka spasa za premostiti do sezone i mislim da to državu ne košta puno.”

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pretty privilege

Pretty privilege – Lijepim ljudima životni je put popločen zlatom?

Pojam pretty privilege vjerojatno je dobro poznat svima. Odnosi se prilike u životu, poslovne i privatne, koje u većoj količini dobivaju...
- Advertisment -