Ukrajinke na Kosovu uče kako razminirati i detonirati bombe

Žene iz Ukrajine odlučile su se prijaviti na intenzivan tečaj razminiranja površina koji se odvija na Kosovu. Ovaj poligon vode stručnjaci koji pripremaju polaznike za uspješno razminiranje i detonaciju bombama pogođenih područja.

Kosovo nije nasumično odabrano

Ovaj je tečaj smišljen specifično kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine. Fokusira se na rusko i sovjetsko oružje, koje uključuje mine, rakete i vođene projektile, prenosi france24. Iako je otvoren i za muškarce, tečaj ne mogu polagati Ukrajinci. Naime, onima od 18 do 60 godina zabranjeno je napustiti zemlju.

Kosovo nije odabrano nasumično, već je domaćin zbog vlastitog iskustva, rekao je glavni instruktor Artur Tigani. „Prošli smo jako sličnu situaciju, posebice što se tiče kontaminacije s nedetoniranim uređajima.“


Pročitajte više: Od marketinške stručnjakinje do konobarice – Kijevljanka radi Molotovljeve koktele


Prijavila se nakon što su joj rakete pale na rodni grad

Katerina Grybinichenko za tečaj se odlučila prijaviti nakon što su rakete pale na njen rodni grad Sloviansk u ukrajinskoj istočnoj Donetsk regiji. Ova je 36-godišnjakinja htjela pomoći, pa se priključila skupini žena koje su proputovale stotine kilometara kako bi se naučile nositi sa smrtonosnim eksplozivima, piše The Youth Times.

Nakon što od stručnjaka svladaju zanat, planiraju se vratiti u Ukrajinu i naučeno primijeniti na područjima gdje su se ruske snage povukle.


Pročitajte više: “Svi su se navikli na žene-borce na prvoj liniji fronta. To je normalno!” Gotovo petinu ukrajinske vojske čine žene!


Velika potražnja za razminiračima

Na trening se prijavilo osam žena, od kojih ih je 6 već počelo pohađati trotjedni tečaj. Jedna od njih, Anastasiia Minchukova, kako prenosi rfi,  rekla je da postoji više načina za borbu. „Velika je potražnja za ljudima koji znaju (o) razminirati u Ukrajini. Jedini razlog zašto sam ovdje je da pomognem svojoj zemlji,“ istaknula je ova 20-godišnja učiteljica engleskog jezika.

Pohađatelje se uči kako detektirati, identificirati i onesposobiti eksplozive.

Kosovski instruktori treninge su održavali i u Siriji, Iraku i Libiji. „Naša je životna misija spasiti živote i pomoći drugima da spašavaju živote,“ rekao je Tigani, prenosi The Youth Times.

Foto: Screenshot AFP

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -