“Svi su se navikli na žene – borce na prvoj liniji fronta. To je normalno!” Gotovo petinu ukrajinske vojske čine žene!

Na fotografijama s ukrajinskih bojišta većinom se nalaze muški vojnici, no treba naglasiti i da gotovo petinu vojske čine žene. Ukrajinke se ne boje, već se snažno bore na linijama obrane. Formiran je i “babuška bataljun” starijih žena koje odbijaju ostati promatrači. Među ženama na ratnoj fronti je i ukrajinska misica koja neprijatelju šalje jasnu poruku.

Borba za prava i slobodu

Pušku su prihvatile domaćice, ali i zaposlene žene u dobi od 20 do 60 godina. Zajedno s muškarcima služe na bojnim poljima i imaju “jednaka prava” prema zakonu iz 2018., dok od 2019. mogu i studirati na vojnim fakultetima.

Do promjene politike došlo je zahvaljujući lobističkim naporima veteranki kao što je Olena Bilozerska, snajperistkinja koja se kao dragovoljac borila na mnogim ratištima istočne Ukrajine između 2014. i 2016. godine.

Vještine je savladala uz muževu pomoć, koji je kao vojni veteran odavno predvidio sukob s Rusijom. Svoje streljačke sposobnosti vježbala je po šumama Kijeva.

“Svi su se navikli na žene – borce na prvoj liniji fronta. To je normalno”, kaže Bilozerska, školovana časnica koja je dvije godine predvodila vod samohodne artiljerije u Donjecku, prenosi Slobodna Dalmacija.

Na prvim linijama obrane nalazi se i Nadia Babych, vojnikinja koja je i prije ruske invazije stražarila na kontrolnom punktu. Objašnjava kako su žene ondje da zaštite svoju zemlju i svoje obitelji. Kaže da se muškarci prema njoj i ostalim kolegicama ponašaju normalno te da među njima nema razlike.

“Mi imamo iste razloge kao muškarci. Želimo Ukrajinu zadržati slobodnom.”, prenosi Klix.ba.


Pročitajte više: Što morate znati o ratu u Ukrajini?


Babuška bataljun

Formiran je i poseban bataljun starijih žena nazvan “Babuška bataljun”, koji služi za razmjenu vojnih potrepština, medicinske pomoći, obavještajnih podataka u vrijeme rata, ali i kopanje rovova, prenosi Aljazeera.

Valentina Konstantinovska (79) iz ukrajinskog desničarskog pokreta Azov kaže da je spremna za borbu protiv bilo kakve ruske invazije, ne plaši se i ne bježi: ““Sanjala sam od 2014. da naučim da koristim pištolj, ali mi je rečeno ‘babuška, prestara si za to. Trzaj će te oboriti s nogu”, rekla je Konstantinovska. U organizaciji ekstremno desničarskog pokreta Azov, obuka je ponudila osnovne lekcije o hitnoj medicinskoj njezi, preživljavanju i evakuaciji, sigurnosti oružja i pucanju iz oružja.

Zamijeniti štikle puškom

Bivša Miss Grand Ukrajine 2015. Anastasiia Lenna za svoj je Instagram pozirala naoružana “do zuba” te poslala jasno upozorenje suparničkoj strani.

“Svatko tko prijeđe ukrajinsku granicu s namjerom invazije bit će ubijen!” napisala je u subotu uz fotografiju vojnika koji blokiraju cestu. Od početka invazije je na društvenim mrežama podijelila niz objava kojima je pozivala na podršku i pomoć ukrajinskom narodu i vojnim snagama.

Samo na Instagramu Lenna ima preko 280 tisića pratitelja, broj koji svakim danom rapidno raste. Na recentnoj je Instagram objavi napisala “Ja nisam vojnik, već samo žena, samo čovjek. Ja ne radim nikakvu propagandu, već samo pokazujem da su naše ukrajinske žene snažne, samopouzdane i moćne.”


Pročitajte više: Marija Zaharova – glas Rusije bez dlake na jeziku


Žrtve se ne predaju

Među hrabrim je borkinjama i Olena Kurilo, učiteljica čija se zgrada našla na ruskom nišanu iz zraka. Raketa koja je pala između njezine i susjedne zgrade napravila je krater širok između četiri i pet metara. Dvije peterokatnice zahvatio je plamen, a na teren su pristigli vatrogasci koji su se borili da spase što se može spasiti od domova stanara, prenosi Jutarnji.

Ni ona ne želi biti samo žrtva i promatrač: “Ustat ću protiv ovoga, napravit ću sve što mogu, koliko god budem imala snage. Uvijek ću biti samo na strani domovine”, poručila je Kurilo.

Foto: Instagram/Anastasiia Lenna

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -