Ukrajinke koje su migrirale u Zagreb pomažu sugrađanima u ratu prodajom keramike s feminističkim motivima

Za Nastyu i Yanu iz Ukrajine, život se posljednja dva tjedna u potpunosti promijenio. U Ukrajini su se bavile izradom keramičkih tanjura i šalica s feminističkim motivima koje su prodavale na platformi Etsy pod nazivom MorraCeramics. Iz Hrvatske pomažu ljudima koji su ostali u Ukrajini.

Migracija iz Ukrajine u Hrvatsku 

U objavi na Instagramu navode: “Rat nas je uhvatio u različitim zemljama. Dan prije rata, Yana je otputovala u Rim. Nastya i Cuba (njihov pas) morale su se evakuirati same, a Yana je koordinirala što god je bilo moguće kako bi nas spasila. Probijale smo se kroz pucnjeve i evakuacijske busove, raketne napade na susjednim ulicama, ali i tankove koji su gorjeli ispred naše radionice. Zajedno s tisuće ljudi na stanici smo tri dana čekale u redu na -3 stupnja.” 

ukrajinke u Hrvatskoj
Instagram: morraceramics

Njihova kuća i studio za izradu keramike u Ukrajini su sada uništeni. Noćnu moru su možda fizički ostavile za sebe, ali su njihova rodbina, prijatelji i kolege ostali kod kuće jer su odbili napustiti Ukrajinu.


Pročitajte više: Što morate znati o ratu u Ukrajini?


Život u Ukrajini kojeg su morale ostaviti iza sebe

Prije ruske invazije, Yanin i Nastyin život je izgledao drugačije. Prije dvije godine osnovale su studio za izradu keramike. Tamo su oslikavale i radile keramičke šalice i tanjure s feminističkim porukama i motivima.

Instagram: morraceramics

Pročitajte više: Od marketinške stručnjakinje do konobarice – Kijevljanka radi Molotovljeve koktele


Podržavaju Ukrajinu prodajom digitalnih tanjura

Odlaskom u Hrvatsku bile su primorane početi iz početka. Iako u Hrvatskoj nemaju radionicu u kojoj bi mogle napraviti keramičke tanjure s motivima ženskog tijela i feminističkim porukama, svoje mjesto su barem privremeno pronašle u školi Umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Kako bi pomogle svojim ukrajinskim građanima koji su ostali u ratnoj zoni, trenutno im pomažu s evakuacijom. Ne mogu napraviti keramičko posuđe, pa prodaju digitalne tanjure. Dio donacija se skuplja kako bi se pomoglo civilima u Ukrajini i ukrajinskoj vojsci. Moguće je i naručiti keramičko posuđe koje će vam poslati kad opet ‘stanu na noge’ i ponovno budu u mogućnosti izrađivati keramiku.

Foto: Instagram/Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -