Umjetna inteligencija olakšat će vašu prodaju, evo kako

Fokus prodaje oduvijek je bio na izgradnji odnosa s kupcima i razumijevanju potreba kupaca. Međutim, prodaja, sa svojim nestrukturiranim i vrlo promjenjivim pristupom, zaostaje kada se radi o korištenju digitalnih tehnologija. Umjetna inteligencija u prodaji sve je prisutnija. Mijenja način na koji prodajni timovi rade, omogućuje učinkovitiji rad uz niže troškove, može eliminirati potrebu za ručnim unosom podataka, smanjuje vjerojatnost za činjenje pogreške…

Uz UI štedite vrijeme i resurse

UI automatizacijom rutinskih operacija može učiniti tijek poslovanja učinkovitijim. To omogućuje prodajnim predstavnicima da se usredotoče na važnije stvari i završe zadatke u kraćem vremenu. UI također može pomoći u istraživanju tržišta i učiniti podatke razumljivima donositeljima odluka. Jedna od najvećih prednosti umjetne inteligencije u CRM sustavu je mogućnost prikupljanja podataka i uvida u klijente u stvarnom vremenu. Ti se podaci mogu koristiti za poboljšanje korisničkog iskustva, predviđanje budućeg ponašanja i stvaranje ciljanih marketinških kampanja koje doprinose povećanju prodaje.

Umjetna inteligencija u prodaji ima potencijal pomoći u kvalifikacijama potencijalnih kupaca, demonstraciji proizvoda i angažmanu kupaca. Korištenje UI može pomoći tvrtkama uštedjeti vrijeme i resurse, a istovremeno pruža visoku razinu korisničke usluge. Gledajući segment prodaje, trebamo uzeti u obzir kako sve umjetna inteligencija može doprinijeti u prodajnom procesu organizacije.


Pročitajte više: Razgovor za posao vođen umjetnom inteligencijom. Kako zadiviti algoritam?


Umjetna inteligencija u prodaji za vas radi ovo

Jedna od glavnih mogućnosti jest automatizacija procesa. Umjetna inteligencija može automatizirati velik broj procesa i zadataka u CRM sustavima, kao što su unos podataka, ažuriranje baze podataka, upravljanje klijentima i sl. čime se smanjuje ljudski rad i povećava efikasnost.

Nadalje, može ubrzati i smanjiti obavljanje administrativnih poslova. Gotovo u svakoj prodajnoj organizaciji, kako raste složenost prodaje, tako raste i potreba za dokumentacijom i izvještavanjima, pa samim time se postupno povećava i administrativni dio posla tijekom vremena. Umjetna inteligencija pomaže prodavačima da korištenjem definiranih predložaka pošalju e-poštu, odgovaraju na zahtjeve za ponudu, organiziraju bilješke i automatski ažuriraju podatke. Drugim riječima, uklanja ručni unos i omogućuje prodavačima više vremena da se fokusiraju na prodaju.

Zatim, poboljšat će personalizirano korisničko iskustvo. Prodaja se uvelike oslanja na pružanje izvrsne korisničke usluge kako bi izgradili svoju reputaciju, a UI pomaže tvrtkama u tome na više načina. Uz pomoć UI, u CRM-u je moguće segmentirati kupce na temelju različitih parametara kao što su demografija, interesi, povijest kupovine i ponašanje, što omogućuje personalizaciju ciljanih marketinških kampanja.

Recimo, UI može analizirati velike količine podataka te iste koristiti za poboljšanje personaliziranog sadržaja. Na temelju tih podataka može prepoznavati preferencije kupca te prilagođavati preporuke, marketinške poruke i ponude proizvoda te je jamac brzog vremena odgovora.


Pročitajte više: Kako će umjetna inteligencija i Chat GPT zauvijek promijeniti online sastanke?


Jednostavno analizirajte feedback

Za kraj, omogućava praćenje povratnih informacija. Umjetna inteligencija može analizirati povratne informacije klijenata te na temelju toga omogućiti tvrtkama da brže reagiraju na pritužbe i rade na poboljšanju proizvoda i usluga.

Napredak u tehnologijama vođenim umjetnom inteligencijom omogućio je kompanijama novu razinu prodaje, a vidljivi su i benefiti poput poboljšanja učinkovitosti, smanjenja administrativnih zadataka, preciznijeg planiranja i predviđanja prodaje te povećanje zadovoljstva u poslu.

Autorica: Mateja Maloić, poslovna konzultantica u InSky Solutions

Foto: Canva / privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -