Razgovor za posao vođen AI-em. Kako zadiviti algoritam?

Ide li umjetna inteligencija toliko daleko da će umjesto čovjeka (ili s njim) odlučivati o tome kojeg kandidata za posao zaposliti? Razgovor za posao i umjetna inteligencija uskoro bi mogli ići ruku pod ruku, a AI će HR-ovcima biti član tima.

Tijekom pandemije koronavirusa mnogi procesi upravljanja ljudskim resursima preselili su se online. Čak i kad se život sve više vraća u normalu, mnogi od tih procesa ostaju tu. Jedan su virtualni ili unaprijed snimljeni razgovori za posao, koji su sve više vođeni umjetnom inteligencijom (AI). Ovi intervjui obično skraćuju proces zapošljavanja, što tvrtkama čini jeftinijim pronalaženje pravih kandidata, pokazuje istraživanje Harvard Business Reviewa.

U najekstremnijoj vrsti automatiziranih videointervjua (AVI), bot postavlja nekoliko unaprijed definiranih pitanja, dajući kandidatu kratko vrijeme da na njih odgovori i odmah tamo donosi odluku o osobi. To su intervjui vođeni umjetnom inteligencijom. Dok neke stvari o AVI-ima i tradicionalnim osobnim ili telefonskim intervjuima ostaju iste – kandidati za posao i dalje moraju ostaviti dobar prvi dojam – legitimno je pitanje: kako impresionirati algoritam?


Pročitajte više: Kako će umjetna inteligencija i Chat GPT zauvijek promijeniti online sastanke?


Što su automatizirani video intervjui?

Važno je napomenuti da ne koriste svi video intervjui AI tehnologiju. Na primjer, neki intervjui su samo snimka koju će zatim gledati menadžeri za zapošljavanje. Drugi će uključivati ​​AI obradu različitih vrsta podataka prikupljenih tijekom videa.

Ovi potonji prikupit će tri vrste podataka: vizualne (izraz lica, pokret očiju, pokret ruke), verbalne (vokabular, ključne riječi) i glasovne (ton glasa, izgovor). Intervjui vođeni umjetnom inteligencijom koriste prikupljene podatke za automatsko generiranje predviđanja o tome je li kandidat osoba koju traže. Umjetna inteligencija osmišljena da predvidi je li netko dobar kandidat može koristiti velike podatke (big data) o prijašnjim zaposlenicima i njihovom učinku na poslu, predviđajući tako karakteristike kandidata koje bi mogle biti u korelaciji s višim radnim učinkom. Ipak, valja napomenuti da intervjui vođeni umjetnom inteligencijom (još) nisu vrhunski alati.

Intervjui koji koriste umjetnu inteligenciju imaju nešto zajedničko: naći ćete se ispred ekrana, nestale su ljudske interakcije i signali koje dobivamo od anketara, a koji nam daju trenutni osjećaj kako nam ide. Harvard Business Review otkriva da je ovo iskustvo često zbunjujuće i uznemirujuće. Onima koji traže posao nedostatak ljudske povezanosti tijekom intervjua i napetost trenutka ‘suočavanja’ s umjetnom inteligencijom zastrašujuća je mješavina koja pojačava tjeskobu.

Za sad ove vrste intervjua nisu baš najpouzdanije, na primjer, nisu baš dobri u predviđanju osobina ličnosti iz verbalnog i neverbalnog ponašanja izdvojenog iz videa. To znači da tehnologija često nije dovoljno dobra da mjeri ono što bi trebala mjeriti ili, drugim riječima, da AI nije tako napredan kao što se čini. Stoga ne dopustite da vam procjena umjetne inteligencije sruši samopouzdanje prije ili tijekom intervjua!


Pročitajte više: Tina Knežević: Zbog kompleksnosti posla 46% CFO-a smatra da ne mogu u potpunosti izvršavati svoje dužnosti, ali odgovor je umjetna inteligencija


Kako se opustiti i ostaviti dobar dojam? Pred robotom ne budi robot!

Mnoge platforme za intervjue s umjetnom inteligencijom sugeriraju da samo “budete ono što jeste”. No, suočeni s umjetnom inteligencijom ljudi su bili skloni ponašati se neprirodno. Pokušavaju se prilagodili na načine za koje su mislili da će im pomoći da izgledaju bolje. Držali su se ukočeno, fiksirali su pogled i koristili ruke što je manje moguće. Za HBR su rekli da se osjećaju kao da i sami postaju roboti.

Dakle, pred robotom ne budite i vi roboti – budite čovjek. Trik je u tome da ostanete što prirodniji – unatoč tome koliko se to neprirodno može činiti. Dakle, kako bi se suprotstavili reakciji trzanja koljena zbog robotske ukočenosti, predlažemo da razgovor vježbate, prvo u prisutnosti drugih, a zatim sami. Također, prije razgovora naviknite se razgovarati s ekranom. Zamolite prijatelja da koristi videopoziv i neka vam postavi unaprijed dogovorena pitanja.


Pročitajte više: Ovo su najbolji odgovori na najčešća pitanja na razgovoru za posao


HBR predlaže pristup u tri koraka ovoj igri uloga. U početku vježbajte s uključenim kamerama tako da vaši prijatelji postavljaju pitanja dok ih vidite na ekranu. U početku će prisutnost drugog čovjeka biti ohrabrujuća i pomoći će vam da steknete povjerenje da odgovorite. Snimite se i analizirajte što ste dobro napravili. Naime, pozitivna psihologija nam govori da fokusiranje na snage, može rezultirati bržim poboljšanjem željenog ponašanja.

Zatim u drugom koraku ponovite istu vježbu s prijateljem koji postavlja pitanja, ali s isključenom kamerom. Bit će nezgodnije razgovarati s crnim ekranom. Opet, snimite sebe, analizirajte snimku, utvrdite što ste dobro napravili i zabilježite je li bilo razlika u ovom krugu. Zatim u trećem koraku pripremite nekoliko pitanja u dokumentu i krenite sami. Govorite zaslonu računala i snimajte se.


Pročitajte više: Žene pri zapošljavanju diskriminirane i u sustavu nepristranog algoritma?


Razgovor za posao i umjetna inteligencija: pripremite se iznutra, ali i izvana

Prolazeći kroz sva tri koraka analitički, možete postati svjesni kako se ponašate u različitim vrstama uvjeta, a s vježbom ćete moći uskladiti svoju spontanost s razgovorom između ljudi, čak i tijekom automatiziranog videointervjua.

Koliko god da je važna psihološka priprema, od velike je važnosti i fizički dio – vaše okruženje. U istraživanju HBR zaključeno je da su uspješni kandidati posvetili vrijeme brizi da njihovo okruženje bude barem donekle “poslovno”. Imali su neutralnu pozadinu, pobrinuli su se da osvjetljenje i zvuk budu dobri kako bi ih se moglo dobro uhvatiti kamerom, te dvaput provjerili radi li sva tehnologija ispravno. Dakle, ponašali su se kao da moraju ići na razgovor licem u lice.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -