Žene koje podupiru druge žene su uspješnije!

Muškarci uvijek čuvaju leđa jedan drugom, barem nam se tako čini. Kod žena je situacija malo drugačija. Odmalena nas uče da se zauzmemo za sebe, borimo se za svoje mjesto, za nagradu, za dečka, poziciju na poslu. S takvim usađenim načinom razmišljanja odrastamo u žene koje su jedna drugoj suparnice, a ne prijateljice. No, je li to put koji trebamo izabrati želimo li biti uspješna žena?

Mnogi se u posljednje vrijeme bore dokazati da žena ženi nije vuk. No, vjerojatno ste i same na svojoj koži nebrojeno puta osjetile da to baš i nije istina. Većina će žena pri prvom pogledu na onu drugu razmišljati o stvarima poput „zašto nosi tajice kad joj tako loše stoje“ ili „pogledaj koliki joj je izrast“. U najgorem slučaju te misli nećemo zadržati za sebe nego ćemo ih i podijeliti sa svojim krugom prijateljica. Tako se loše misli nepotrebno šire. No, idući put kad vam se takve misli počnu rojiti po glavi, razmislite. Žena koju komentirate možda samo žuri po dijete u vrtić i nije stigla presvući odjeću u kojoj je čitav dan čistila, a ova druga nema vremena ni novca otići frizeru jer je samohrana majka s dva posla. I sjetite se, one koje s vama ružno govore o drugima, to isto vjerojatno čine i vama.

Povezano: Zašto je uspjeh putovanje, a ne destinacija?

Uspješne žene imaju prijateljice koje ih podupiru

Jedno je istraživanje pokazalo da i žene i muškarci profitiraju u poslu ako imaju izgrađenu mrežu poznanika i prijatelja u raznim područjima. No, studija je pokazala da žene više napreduju u poslu ako uz to imaju i uzak krug prijateljica. Uspješna žena oko sebe ima one kojima se može obratiti za pomoć i utjehu. Kod muškaraca to nije slučaj. Koji je razlog tome?

Žene koje ciljaju na liderske pozicije i napredovanje u poslu često se susreću s problemima za koje njihovi muški kolege niti ne znaju da postoje. Studija pokazuje da je najbolji način kako da se nosimo s takvim problemima naš blizak krug prijateljica s kojima možemo podijeliti teret. Žene koje dijele svoja iskustva s drugim ženama osjećaju da ih se razumije i da ne troše svoje vrijeme uzalud pokušavajući probiti se u muškom svijetu. Zato, kada gradite karijeru nemojte zaboraviti na druge.

Poduprite one manje iskusne

Na poslu je lako postati previše kompetitivan i gledati samo svoju dobrobit. No, nemojte zaboraviti kako ste se vi osjećali kada ste tek počeli na nekom radnom mjestu. Dajte informacije, dijelite znanje i pomozite kad možete.

Pohvalite

Kada netko radi dobar posao recite mu to. Ako ste nekome nadređeni ili kolega možda ćete prije uočiti dobar poslovni rezultat od same osobe koja obavlja posao. Nemojte se bojati da će tuđi uspjeh umanjiti vaš, nego se veselite zajedno s tom osobom.

Potaknite tuđi napredak

Ako ste na poziciji u kojoj možete odlučivati o edukacijama i drugim prilikama za učenje omogućite ženama da dođu do njih. Potaknite svoje zaposlenice, prijateljice i žene koje poznajete da se dodatno obrazuju i uputite ih na mogućnosti napretka i učenja za koje možda ne znaju.

Povezano: Laura Sheehan: Poslovni uspjeh u tri koraka

Prihvatite različitosti

Znamo da ste ovu rečenicu čuli nebrojeno mnogo puta. No, jeste li taj stav i primijenili? Kada radite u timu sa ženama nemojte očekivati da se svaka prilagođava vama, ako ste im nadređeni, ili da samo potvrđuju vaše ideje. Dopustite ženama u svojoj radnoj okolini da rastu, mijenjaju se i napreduju.

Izgradite i njegujte poznanstva

Širite svoj krug pozivajući u njega pozitivne, hrabre i odlučne žene. Neka one budu vaša inspiracija, kao i vi njihova. Zajedno će vam biti lakše nositi se s teškoćama, ali i izgraditi karijeru pomoću kontakta i povezanosti.

Želimo li biti uspješna žena bitno je da druge podupiremo i pomažemo im. Jer, kada djelujemo same imamo moć, ali kada se udružimo ostvarujemo utjecaj.

Foto: gifer.com, Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -