Vaginalni iscjedak: Tri stvari koje morate znati o njemu!

Postoje brojni tabui o ženskom tijelu, a jedan od najvećih je vjerojatno onaj o vaginalnom iscjetku. Zato je potrebno odmah na početku reći: vaginalni iscjedak je normalan i svaka žena ga ima. INTIMINA, brend posvećen intimnom zdravlju, donosi činjenice o ovoj pojavi – o kojoj treba otvoreno razgovarati te radi koje žene ne bi trebale osjećati nelagodu. Nažalost, mnoge žene nemaju priliku otvoreno postavljati pitanja o intimnim pojavama poput vaginalnog iscjetka, a možda ni ne znaju kome se mogu obratiti za pomoć. Upravo zato je potrebno demistificirati ovu temu.


Pročitajte više: Sve što trebate znati o menstrualnom ciklusu!


Što je vaginalni iscjedak?

Vaginalni iscjedak je normalan produkt našeg tijela. To je tekućina koja, dok napušta vaginu, čini je čistom i zdravom. Vaginalni iscjedak nije samo cervikalna sluz; već sadržava i oljuštene stanice iz vagine i cerviksa, sluz, bakterije i vodu. Neki smatraju da su cervikalna sluz i vaginalni iscjedak isto, no cervikalna sluz je samo dio iscjetka. Iako možda nema privlačno ime, vaginalni iscjedak je jako zdrava pojava jer nas štiti od štetnih bakterija i virusa, uravnotežava pH razinu i pomaže vagini da se sama čisti.


Pročitajte više: Papa-test: Sve što morate znati o njemu


Što se smatra normalnim?

Ono što brine mnoge žene je upravo neznanje o tome što znači normalni iscjedak. Činjenica je da to nije najljepši dio vašeg tijela. Ipak, bez sumnje je koristan i – normalan. Također, nemate potrebe za brigu ako:

  • se iscjedak se mijenja tijekom ciklusa (u konzistenciji, boji, količini…).
  • je boja iscjetka prozirna ili bijela.
  • iscjedak ima miris koji nije snažan ili neugodan.

Promjene vaginalnog iscjetka

Kao što smo spomenuli, promjene vaginalnog iscjetka u potpunosti su normalne za vrijeme ciklusa. Vjerojatno ste već primijetili kako vaš iscjedak nije uvijek isti. Na primjer, za vrijeme ciklusa postoji nekoliko dana kada vaš iscjedak postaje ljepljiv i gust – to se događa za vrijeme i oko ovulacije. U ovom se periodu vaše tijelo priprema za oplodnju tako da se najvažniji dio iscjetka, cervikalna sluz, mijenja. Razumijevanje vašeg iscjetka može pomoći u određivanju dijela ciklusa u kojem se trenutno nalazite.


Pročitajte više: Kako uživati u plivanju tijekom menstruacije?


No, što ako se vaš iscjedak naglo promijeni?

Vaše tijelo vam možda pokušava nešto reći. Recimo da vaš iscjedak promijeni boju u zelenkastu ili žućkastu ili počne dobivati neugodan miris. U tom slučaju, trebali biste posjetiti svog ginekologa. Ovi simptomi upućuju na vaginalnu infekciju (ili spolno prenosive bolesti!) koja, ako se ne liječi, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme među kojima je i neplodnost. Ako uz iscjedak osjećate bolove ili imate krvarenje, obavezno posjetite liječnika!

Promjene iscjetka nisu uvijek znak infekcije. Mogu biti uzrokovane stresom, promjenom prehrane ili konzumacijom tableta i lijekova.

Iako možda postoje neke tjelesne funkcije koje vam se ne sviđaju, zapamtite kako svaka od njih ima svoju ulogu. Uloga vaginalnog iscjetka je poprilično sjajna! Održava vašu vaginu čistom i zdravom pa ga zato treba pustiti da radi svoj posao. Najvažnije je da uvijek, baš uvijek volite svoje tijelo i sve što ono radi.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Moderna Comma žena – Spremna za jesen i nove poslovne prilike

Suvremene žene raznolikije su no ikad! Utjelovljuju sve vrste uloga, one su: partnerica, majka, poduzetnica, prijateljica, suradnica. Njihov utjecaj na društvo,...
- Advertisment -