Širenje uz venture capital bila je tema panela na večeri za poduzetnice

U zagrebačkom hotelu Westin ugostile smo Večer za poduzetnice, na temu širenja na nova tržišta. Cilj je odgovoriti na pitanja – kada i kako? Naime, tvrtke u ženskom vlasništvu često ostaju u mikro segmentu i karakterizira ih spori rast. Kako obično nisu u sektoru tehnologije, nisu toliko zanimljive ulagačima. Što jednu poduzetničku priču čini uspješnom i kako izgleda širenje na inozemna tržišta?

Za vrlo zanimljivu, te vrlo poučnu raspravu, bili su zaduženi Andrej Grubišić iz Grubišić & Partneri, Senita Slipac iz Orea bazaar i Stevica Kuharski iz Fil Rouge Capitala.

„Misliš da ćeš biznis voditi na jedan način, ali…“

Grubišić je otvorio raspravu osvrnuvši se na stalne poduzetničke nemire s kojima se mnogi suočavaju, do granice odustajanja od svega. Poduzetnici će se osjećati kao da su pred zidom, najčešće zbog financijskih poteškoća. No, dok postoji motivacija, postoji i rješenje.

Objasnio je to na primjeru osnivača bazzar.hr, jedinstvene platforme na našim prostorima, a s kojima je Grubišić puno surađivao. Oni su prodali svoj polovni automobil i obiteljsku sliku kako bi pronašli novac za nastavak rada.

Kuharski dodaje kako je u pitanju jedan poseban par poduzetnika koji su vidjeli priliku gdje drugi nisu – oni su na svojem Bazzar-u nudili brendove koje nijedan drugi nije nudio.

Slipac je pak svoje izlaganje otvorila pričom o povratku iz SAD-a u rodnu Bosnu i Hercegovinu. Po povratku u BiH primijetila je da tamo nedostaje nešto što je SAD imao – snažna ecommerce industrija.

Njezina platforma Orea bazaar funkcionira kao marketplace na kojemu je moguće nabaviti ručno rađene proizvode, a trenutno je u procesu širenja na hrvatsko tržište, iako već dostavljaju diljem svijeta. Ovaj biznis vodi sa suprugom i prijateljicom te kaže kako su pravi trio fantasticus.

večera za poduzetnice 2022 1

„Kad kreneš u biznis misliš da ćeš ga voditi na jedan način, no trebaš biti otvorena i drugim mogućnostima,“ otkrila je Slipac. Iako je htjela da Orea bazaar bude online trgovina, do sad su održali i dva sajma uživo koji su pomogli i u promociji online prodaje.


Pročitajte više: Na rubu ste i pitate se ima li to poduzetništvo više smisla? Naš akcelerator će vas od ‘Katice za sve’ pretvoriti u direktoricu koja opet uživa u svom poslu, a vaš biznis će procvjetati!


Kao što ni Rim nije izgrađen u danu, nije ni poslovanje

Dok mnogi poduzetnici čekaju da sve bude idealno kako bi se širili, Slipac ističe kako je to nemoguće.

„Godinama se vrtiš, vidiš da imaš potencijal, ali nemaš dovoljno sredstava,“ opisuje svoju situaciju prije širenja. „Nešto sam morala poduzeti, upisala sam se u šest akceleratora i krenula sam pitchati pred investitorima.“

Investitore je kontaktirala putem svih kanala, uključujući internetske forume i slanje hladnih emailova, a svoj daljnji uspjeh duguje upravo toj upornosti.

„Poduzetnik sjedne u auto i ide sa sastanka na sastanak, a za to vrijeme razmišlja o strategiji,“ opisuje Grubišić situaciju u kojoj su se mnoge prisutne poduzetnice prepoznale. „Ponekad je dobro da nemate puno opcija, ponekad poduzetnik nema puno vremena za razmišljanje, a ponekad nema puno iskustva.“

Dok god predložena ideja ima smisla i dok je izvor ideje kredibilan, proces može krenuti – važno je ne oklijevati i ne razmišljati previše.

večera za poduzetnice 2022 2

Kuharski je dodao kako neke ideje mogu izgledati slično, ali nisu. Bazaar i Orea, primjerice, izgledaju isto – kao tek još jedna online trgovina. No, Bazaar je marketplace, dok je Orea platforma za ručne radove, primarno žena.

„Kad mentoriram startupe, prvo rastavim sve što se može rastaviti. Nađem sve što se može popraviti, nađem sve greške. Onda nanovo sastavim. Isto sam napravio i Saniti,“ otkriva. „Ona je došla točno na vrijeme, odradila pitch i imala odgovore na sva pitanja. Ona je pravi owner. I ona je nakon 20 minuta dobila ponudu na stol.“


Pročitajte više: Žrtvujete li vlastite vrijednosti prilikom donošenja poslovnih odluka? Time propuštate rad s ljudima koji dijele vaša uvjerenja


Tražite li ulagače, pazite da je korist obostrana

Kuharski ističe kako je venture kapital vrlo rizičan, te da oni traže prilike, startupe u koje će investirati i znati da će im se vratiti. To su tvrtke koje rastu barem 10% mjesečno. To je nešto na što poduzetnici moraju računati ako žele da netko uloži u njihov biznis. Ulaganje nikako nije jednostrano, a s druge strane Grubišić dodaje i kako je svaka transakcija uzajamna.

„Vi možete svima na svijetu slati mailove i govoriti im da želite sastanak s njima. No, tako ćete se vrlo brzo umoriti, a nećete postići ništa,“ govori. „Potrebno je doći s jasnom idejom i strategijom, i znati što točno tražimo.“

Grubišić dodaje i kako mnogi poduzetnici pod utjecajem medija sanjare o velikim količinama novca i postaju uvjereni da je njihova ideja jedinstvena.

„Jedno je raditi pitch, a drugo je dobiti kunu od investitora,“ slikovito ističe zašto je važno biti prizemljen.

večera za poduzetnice 2022 3

Tako je Slipac dodala kako je od početka bila svjesna svojih snaga, ali i svojih nedostataka, te kako je prihvatila neizvjesnost poduzetništva. No, priznaje kako voli sanjati veliko i vjeruje kako će svaki njezin pothvat izroditi nešto veliko. Upravo zato i daje sve od sebe, a sastanci s investitorima stoga se odvijaju na tjednoj razini.

„Vi kao poduzetnice se ne borite međusobno. Vi se borite s potencijalno boljim prilikama iz cijelog svijeta koje su drugim investitorima na stolu. To nije nešto što poduzetnicima lako sjeda,“ zaključuje Kuharski.

Sponzori ovog događanja bili su Citroën, Raiffeisen Bank, A1, Allianz, UniCredit, Reviderm i Simple.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -