Venture Capital fondovi: Zašto je isplativije ulagati u ženske timove?

O alternativnim izvorima financiranja se u posljednje vrijeme podosta piše i govori zbog hrvatskih poduzeća koja su uspješno zaključili runde ulaganja u Venture Capital fondove (Fondovi rizičnog kapitala).

Istovremeno pokazatelji u vrijeme pandemije su donedavno bili u padu u području ulaganja Venture Capital (VC) fondova u projekte ili poduzeća kojima upravljaju poduzetnice, barem u Americi. Većina pokazatelja ima pozitivni aspekt ulaganja VC fondova u poduzetnice, ali isto tako i negativni koji se uglavnom odnosi na prosječni iznos ulaganja.


Pročitajte više: Financiranje: Koje vrste fondova postoje i kako privući investitore?


Ženski vs. muški timovi

U skladu s podacima PitchBook-a, u Americi prosječno VC ulaganje u timove koji se sastoje isključivo od žena, u 2020. godini su iznosilli USD 6,8 mln u usporedbi s muškim timovima gdje je prosječno VC ulaganje iznosilo USD 18,7 mln.

S druge strane, timovi koji se sastoje od ženskih osnivača izlaze (putem prodaje ili javne ponude) puno brže, i to u prosjeku manje od 7 godina u usporedbi s muškim osnivačima kojima je potrebno u prosjeku gotovo 8 godina za realizaciju izlaza.

Samo 12% žena upravlja VC fondovima

Isto tako, istraživanja su pokazala kako poduzeća u kojima su osnivači žene prodaju udjele u prosjeku po puno većoj valuaciji.

A uz to startup-ovi koje osnivaju žene i koje vode žene generiraju više prihoda po uloženom dolaru i premašuju produktivnost kapitala za 96%.

Ovo se odnosi na ulaganja dok dodatna zanimljivost je i ta kako samo 12% žena upravlja VC fondovima u kojima donose odluke o investiranju. Između ostalog postavlja se pitanje zašto je to tako, a moguća je kombinacija dva faktora: odgođena unapređenja i zapošljavanje putem mreže poznanstava.

Kada govorimo o nekim preporukama u području ulaganja odnosno financiranja, možemo gledati kratkoročno i dugoročno. Kratkoročno bi trebalo podržati više VC fondova kojima upravljaju žene te rasporediti ciljane kreditne linije bankama, dok dugoročno bi trebalo istražiti inovativna rješenja za financiranje.


Pročitajte više: Kako pronaći pravog?


Ova pandemija pokazala je kako postoji mogućnost i obnove gospodarstva i izgradnje ekonomije, ne samo na temeljima zelene ekonomije, nego i na cjelovitijoj, raznolikoj i održivoj osnovi.

Autor: Vedrana Perković Hadl

Foto: Privatna arhiva,

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dijete plače u avionu

Pa što ako dijete plače u avionu?

Majka i njezina četiri mjeseca stara beba letjele su avionom deset sati – od Seula u Južnoj Koreji prema San Franciscu...
- Advertisment -