Što je zapravo visoka moda ili Haute Couture?

Visoka moda ili Haute Couture je izraz koji na francuskom doslovno znači „visoko šivanje“, a odnosi se na ekskluzivnu odjeću šivanu po mjeri. Tim se izrazom utjelovljuje samo srce francuske visoke mode pa nije ni čudo što je naziv u Francuskoj zaštićen.


Pročitajte više: Anera Banovec u velikom povratku u poduzetništvo spojila hrvatske dizajnere, obrtnike i kreativce


Kako je nastala “visoka moda”?

Samo izuzetno malom broju modnih kuća je dozvoljeno da ga upotrebljavaju. To je uvjetovano zadovoljavanjem vrlo strogih propisa i standarda kako načina izrade, tako i krojeva i kvalitete tkanina, a pod nadzorom posebne komore iz Ministarstva industrije.

Iako će vam Francuzi reći da je Rose Bertin, „ministrica mode“ koju je imenovala zadnja francuska kraljica Marija-Antoaneta, pokretačica visoke mode, povjesničari to ipak pripisuju Englezu, koji se zvao Charles Frederick Worth, navodi Wikipedia. 1858. godine je pokrenuo prvu istinsku kuću visoke mode u Parizu, gdje su dame pariške elite mogle birati od kakvih tkanina i kako će im se šivati toalete.

U nepunih stotinu godina, Francuska i Pariz su i utvrdili i potvrdili svoje mjesto u svijetu mode, što je dovelo do toga da je 23. siječnja 1945. izraz Haute Couture postao je zakonski zaštićen i ustanovljeni su kriteriji koje modne kuće moraju zadovoljavati ne bi li dobile dozvolu za upotrebu naziva.

Svake godine to ekskluzivno članstvo se iznova utvrđuje. S obzirom na to kako je teško te standarde zadovoljiti, ne samo da postoji izuzetno kratka lista (trenutno samo četrnaest), ovogodišnjih članova na kojoj su npr. Dior, Chanel, Givenchy, Jean-Paul Gaultier, već imamo i listu za članove strance.

Danas su na njoj npr. Elie Saab, Valentino, Versace, a postoji i malo duža lista za članove goste. Najduža je naravno lista bivših članova, koja im, bez obzira na to što su bivši, još uvijek donosi veliku prednost u modnom biznisu.

@eliesaabworld

Sve se radi ručno, a za cijenu ne postavlja pitanje

Osnovno obilježje visoke mode je da se sve radi ručno, od početka do kraja i da se ne postavlja pitanje cijene. Od izrade skica, preko uzimanja mjera, odabira tkanina, izrade kroja, samog krojenja, šivanja i dorađivanja raznih detalja.

Upotrebljavaju se samo ekskluzivni materijali, a osnovni atributi su izrazito naglašeni. Boje su čiste i izražajne, uzorci veliki i upadljivi, a krojevi savršeni. Uobičajeno je da ih nose izrazito mršavi modeli kako bi u prvom planu bila odjeća, a ne osoba.

Savršenstvo se odnosi na cjelokupni izgled od frizure, preko make upa, do cipela i modnih dodataka. Visoka moda je uvijek prenaglašena tako da se ni u kom slučaju ne može nositi u svakodnevnom životu. Ali ona nam donosi smjernice za ostatak modne industrije, kao što je, u ostalom, i zamišljeno.


Pročitajte više: Što je stil?


Ako su izrazito naglašena ramena i istaknut struk, znači da će se kroz pola godine do godinu dana u umjerenijem obliku takva odjeća prodavati u cijelom svijetu. Nama, kao kupcima, će trebati bar još šest mjeseci da se na to naviknemo i počnemo kupovati.

Isto se odnosi na dezene u tkaninama. Kad nam pokažu printove vrlo velikih ruža, šešire u obliku cvijeća ili cipele s potpeticama koje nalikuju stabljikama biljaka, znamo da se cvjetni uzorci vraćaju u modu.

Kolekcije Haute Couture se predstavljaju dva puta godišnje, u siječnju i u srpnju na Pariškom tjednu mode. Svaka modna kuća s popisa mora predstaviti najmanje 50 originalnih modela za dnevne i svečane prilike i tu se određuju svjetski modni trendovi.

Iako ih možda ne možemo slijediti u obliku u kojemu nam se tada prikazuju, možemo uživati u njihovim inovacijama, smjelosti i ljepoti, a kada si sljedeće sezone priuštimo nešto novo, još uvijek osjećamo dašak glamura s modnih pista grada svjetlosti.

Autor: mag.ing.techn.text. Anera Banovec, Svarun World

Foto: Instagram/ @eliesaabworld, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -