Anera Banovec u velikom povratku u poduzetništvo spojila hrvatske dizajnere, obrtnike i kreativce

Imala je stalan i siguran posao kojim je bila zadovoljna. Putovala je, učila nove stvari, upoznavala nove ljude, imala auto i mobitel uz dosta dobra primanja. Tako je izgledala komfort zona Anere Banovec, sada direktorice i vlasnice Svarun World-a koji okuplja unikatne hrvatske proizvode. Anera nam je otkrila kako je odlučila napraviti zaokret u karijeri i zašto se ponovno odlučila vratiti u poduzetništvo!

Od komfort zone do Svarun World-a

Anera se u poduzetništvu okušala još 1995. godine kada je njezina šogorica naslijedila Salon Mode Banovec, krojačko trgovački obrt šogoricine mame koja je bila vlasnica 20 godina. Obrt tada preuzimaju Anera i njezina šogorica idućih 12 godina. Kako je nastupila kriza i poplava kineskih jeftinih stvari i zatvaranje malih obrta diljem Europe, Anera je odlučila napustiti Salon Mode Banovec 2007. godine i krenuti u drugu poduzetničku priču. Salon je nastavila voditi samo njezina šogorica do 2015. godine.

Anera postaje suvlasnica Karnak trgovine koju je otvorila s partnerima iz inozemstva, a bavili su se maloprodajom i veleprodajom materijala i vjenčanica.  

Nakon nekoliko godina napušta i Karnak te prestaje s poduzeništvom i postaje voditeljica proizvodnje u Apollo-u. Tamo je konačno imala sigurnost i to joj se sviđalo, a iskoristila je i ono što je naučila kao poduzetnica – šutjeti i raditi, dok stvara odlične i vidljive rezultate. Sve se činilo savršeno i sve je bilo dovoljno, dok u jednom trenu više nije bilo – tako je situaciju opisala Anera.

Svarun World – unikatni hrvatski proizvodi

Posao se i dalje odlično razvijao, no međuljudski odnosi na poslu išli su iz lošijeg u gore. Cijelu 2019. godinu Anera je provela boreći se sama sa sobom – otići ili ostati. Najgori dio bio joj je taj što nije imala nikakav plan, nikakav novi san koji bi slijedila, ništa zbog čega na prvi pogled vrijedi napustiti komfort zonu.


Pročitajte više: Kako na teške situacije na poslu reagirati smireno i odgovorno?


“Ipak imam 50 godina i kakav sad opet novi početak? Još jednom?”

Uslijed osobnog previranja, došao je prvi lockdown i Aneri dao još više (ne)željenog vremena za razmišljanje. I dok je lockdown mnogima produbio već postojeće i stvorio nove probleme, Aneri je lockdown posložio kockice.

“Klinci su veliki, jedan već radi. Muž ima dobra primanja. Nije li vrijeme da odaberem što hoću? Ok, imam 50 godina, ali mogu učiti. Zanimaju me nove stvari. Znam jako puno i zašto to ne bih primijenila u svom poslu? Ako za sebe budem toliko radila kao do sada, bila toliko inovativna i sposobna, nema šanse da ne uspijem!”

Ovaj tijek misli Aneru je ohrabrio i jednostavno je otišla. Nije imala pojma što će raditi, kako će započeti. Imala je samo intuiciju koja joj je govorila da krene dalje sama i da je to pravi put za nju.

Moć umrežavanja

Tada je pokrenula Svarun World, tvrtku u kojoj nudi usluge konzaltinga i mentoringa s područja odjevanja, mode, stila i uređenja interijera, nadopunjenu web shopom u sklopu kojeg prodaje i promovira proizvode hrvatskih dizajnera, obrtnika i kreativaca.

Počeci u poduzetništvu obično su teški i puni neizvjesnosti i učenja na greškama. Aneri je prednost predstavljalo prethodno iskustvo u poduzetništvu iz kojeg je naučila vrlo mnogo i dovoljno da zna što ju očekuje. Osim toga, kada je prije radila kao obrtnik u salonu visoke ženske mode, puno je surađivala s drugim obrtnicima – frizerima, postolarima, čula njihove priče i razmijenila iskustva, što ju je, kad se prisjetila, zapravo i potaknulo da ponovno uđe u poduzetništvo.

Svarun World – unikatni hrvatski proizvodi

Osim toga, konzalting u modnom smislu, što se tiče odjevanja i stila, Anera je radila cijeli život. Uređivala je salone, pomagala je što prijateljicama, što poslovnim suradnicama oko uređenja poslovnih prostora, stanova, pa joj u tom području ne nedostaje iskustva. Radila je bezbroj revija, oblačila puno poznatih ličnosti te je stekla iskustvo i znanje tako da sada zna kako treba ženu obući za bilo koju prigodu, ali i način na koji ženi može nešto predložiti i poslušati je, što smatra neophodnim za bilo kakvu suradnju.

Osim promocije unikatnih proizvoda, na Anerinoj web stranici neke od njih možete i kupiti. Trenutno surađuje s hrvatskim proizvođačima nakita, odjeće, unikatne keramike, ukrasa, proizvoda od drva masline te jednim turskim proizvođačom posteljine, a s mnogo drugih potencijalnih suradnika je u pregovorima, što pandemija otežava. Kao i svi drugi, i Anera se pandemiji morala prilagoditi.


Pročitajte više: Hoće li se modna industrija mijenjati zbog korone?


Najveći izazov trenutno joj predstavlja svladavanje informatičkih vještina za koje nije znala da će joj trebati, kao i svladavanje sebe same.

“Ja bih da je odmah sve savršeno – da su blogovi zabavni, kvalitetni i da ih ima dovoljno za interlinkanje (još nešto što sam tek naučila), da su lijepo povezani i uklopljeni s uslugama koje nudim, a kroz sve zajedno da se provlači interes za web trgovinu, koja bi po prvobitnoj ideji trebala funkcionirati i kao veleprodaja.”

Što se tiče usklađivanja privatnog i poslovnog života, smatra da spada u “zlatnu skupinu” onih koje sve najbolje i najbrže rade same.

“Bilo je dana kad sam se sama od sebe budila u 4 i 5 ujutro silno želeći što prije nešto započeti, dana kad nisam išla u krevet dok nešto nije bilo gotovo i danas kad sam se iscrpljivala preko svake mjere. Trebalo mi je neko vrijeme da shvatim da trebam bolji raspored, ali i da ne treba sve biti gotovo istovremeno.”

Ženski kutak

Zasad je na njezinu djelatnost odaziv pozitivan, no s obzirom na neizvjesnost vjeruje da bi se tek kroz godinu dana moglo iskristalizirati u kojem će smjeru ova priča stara četiri mjeseca voditi. Ono što je u planu je stvaranje neke vrste ženskog kutka gdje će nešto za sebe pronaći svaka žena – od stvari do tema na blogu koje postavlja Anera.

“rado bih da moja stranica, web shop i blog postane ženska niša za opuštanje od svakodnevnih obaveza, što poslovnih, što privatnih. Zamišljam to kao mjesto gdje se možemo opustiti, ali i na zabavan način educirati.”

Kroz blogove piše o svemu po malo – o aktualnim događajima, o povijesti, ali i o nekim temama koje će potaknuti raspravu. Svoju je stranicu zamislila kao mjesto gdje će žene dobiti malo objektivnije mišljenje o određenim pitanjima i problemima s kojima se susreću u životu. Bit će to jednostavno i ugodno mjesto za žene koje će se opuštati na web stranici uz kavicu.

S obzirom na to da je Svarun World pokrenula tek u prosincu prošle godine, tvrtka još nije zabilježila rast, no za sve to još treba vremena. Bez obzira na to što još sve ne funkcionira kako je zamislila, a možda ni neće, Anera je sretna i zadovoljna što ima svoj posao koji voli raditi, koji ju ispunjava i s kojim se kreće u pravom smjeru.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -