Ne propustite premijeru predstave “Vježbanje života” u riječkom HNK!

Od kako je početkom veljače ove godine Rijeka postala Europska prijestolnica kulture, u tom gradu mogli ste sudjelovati na nizu događanja. Nakon male stanke uzrokovane pandemijom, svi zaljubljenici u kulturu i kazalište ponovo su došli na svoje. U riječkom HNK 24.6. u 20h vas očekuje premijera predstave “Vježbanje života”.

Povezano:

Vježbanje života

Već tri desetljeća legendarna predstava o kompliciranoj riječkoj povijesti i kompleksnom identitetu (ili radije – identitetima), Vježbanje života Nedjeljka Fabrija, Darka Gašparovića i Georgija Para, proganja riječki HNK kao nedostižan društveni, kulturni i politički, pa onda naravno i marketinški događaj? Proganja, da, čak do te mjere da se sve što bi riječko kazalište, ali i kazalište uopće, moglo i moralo biti u Rijeci naposljetku uvijek mjeri u odnosu na Vježbanje života. Tako je naposljetku i sama legendarna predstava iz uspomene i inspiracije ujedno degradirana u retorički „suvenir” i prometnuta u svojevrsno riječko kazališno „prokletstvo”. Svaka usporedba postala je nemoguća, svaka kritika gotovo svetogrdna, a svaki drugačiji pogled i put – sumnjivi.

Kada se, stoga, ako ne baš sada, u (već) prijelomnoj godini riječke kulturne povijesti, godini Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, uhvatiti u koštac s „legendama i mitovima” te pozvati na pravo nove generacije kazališnih umjetnica i umjetnika, gledateljica i gledatelja, da predstave i pogledaju novu, svoju interpretaciju Vježbanja života, pa kroz nju i sagledaju povijest našeg Grada odnosno Kazališta?

Nova predstava Vježbanja života nije ni obnova ni rekonstrukcija nekadašnje predstave, premda se i o tome svojedobno razmišljalo, ali niti predstava nastala kao da njezine prethodnice bilo nije. Novo Vježbanje života ulazi u povremeni dramaturški dijalog, istodobno sentimentalan ali i kritički, s predstavom Fabria, Gašparovića i Para, a usto i predlaže pristup romanu i njegovoj prvoj slavnoj inscenaciji s početka devedesetih iz odgovornosti i perspektive današnjeg vremena. Vježbanje života – drugi put stoga je predstava kojom se po drugi put, ali i na drugačiji način scenski čita Fabrijev roman. Ona je i hommage i dramaturško-redateljsko-glumačko preispitivanje nekadašnjeg Vježbanja života, ali i riječke povijesti našeg Kazališta odnosno Grada.

Sudjeluju: Neva Rošić, Mira Furlan, Zrinka Kolak Fabijan, Olivera Baljak, Elis Lovrić, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Leonora Surian Popov, Ivna Bruck, Aleksandar Cvjetković, Mirko Soldano, Edi Ćelić, Dean Krivačić, Nikola Nedić, Giuseppe Nicodemo, Jasmin Mekić i drugi.

Fotografija i tekst: HNK Rijeka

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -