Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni dan

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine Vujević Babare. U Euronauticu, tvrtki za iznajmljivanje čartera, zaposlila se 2004. kada je bilo samo dvoje zaposlenih i osam brodova. S obzirom da je većinu vremena bila sama, omiljena zanimacija bila joj je upravo posao. Vrlo brzo se zaljubila u ono što radi i cijelu branšu, a stvari su se, nekako, odigravale potpuno prirodno.

vlasnica Euronautic

Ne može se voditi tvrtka i živjeti 400 kilometara dalje

S vlasnicima firme brzo je kliknula te su zajedno postavljali standarde. Oni su živjeli u Sloveniji, a kako je posao rastao, postajalo je jasno da se ne može voditi tvrtka i živjeti 400 kilometara dalje. Zato su Katarini dali puno povjerenje. U početku je bila prokurista, zatim neslužbena izvršna direktorica, a 2011. je to i službeno postala. Kad se tek zaposlila u Euronauticu njezin je muž radio kao vozač, no dvije godine kasnije pridružuje joj se te prvo radi kao ronilac, a onda kao skiper.

“Mislim da nam je to danas, kao vlasnicima firme, najveća prednost – jer nema posla kojeg u firmi nismo sami radili”, govori Katarina.

Vlasnici firme postali su spontano. Bivši vlasnici zbog privatne situacije nisu se mogli posvetiti poslu te su vrlo razumno razmišljali i gledali što je najbolje za firmu u tom trenutku. Nisu htjeli kočiti njezin razvoj. I tako su Katarini i suprugu ponudili 50 posto firme, a drugu polovicu svom sinu i njegovoj supruzi koji su već imali čarter agenciju u Sloveniji. Iako se ranije nisu baš međusobno poznavali, odlučili su riskirati i prihvatiti ponudu. Rizik se isplatio jer su s novim partnerima brzo kliknuli i vrlo lako se za sve dogovore i razumiju.


Pročitajte više: Koje vrste turizma su otporne ove sezone, a dosad su bile nedovoljno iskorištene?


Subota – najgori dan u tjednu

Naravno, kao i u svakoj drugoj branši, problema ima, a Katarina naglašava da ih je ovdje zaista puno. Iako su jedna grana turizma, nautika se značajno razlikuje od svih ostalih pružatelja smještaja poput kampova, hotela, apartmana i slično. Zanimljivo je da njima nije nadležno Ministarstvo turizma i sporta kao ostalima u turizmu već Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. To, govori Katarina, potvrđuje njihovu specifičnost.  

U Euronauticu moraju voditi računa o puno toga – sigurnosti plovidbe, sposobnosti klijenta koji upravlja vozilom, tehničkom ispravnosti plovila, tehničkom ispravnosti sve opreme na plovilu, i uz sve to, kozmetičkim detaljima prilagođenima klijentu. Katarina je objasnila i problem subote, dana kad je velika smjena gostiju.

“Dakle, imate hotel sa 107 soba, odnosno, apartmana. I za svih 107 soba, u isti dan – svi klijenti odlaze – i isti taj dan, novi klijenti dolaze – za sve apartmane. U međuvremenu, u pet soba su vam klijenti razbili tuš kadu, u dva apartmana su pukle cijevi od vode, u četiri apartmana su vam razbili namještaj, u dva apartmana nešto s elektrikom nije u redu”, pojašnjava.

“I vi morate sve to sanirati, popraviti, zamijeniti, izmisliti rezervne dijelove, jer, eto, svaki apartman ima ugrađenu tuš kadu od različitog proizvođača, različite su cijevi i tako dalje. A uz sve to, svih 107 apartmana treba temeljito oprati i namjestiti krevete.  I imate svega par sati na raspolaganju.”

vlasnica Euronautic

Pročitajte više: Ana Čalić pokrenula zajednicu za nautičku industriju Misli more kojom planira zadržati mlade u Hrvatskoj


Kako servisirati 100 brodova u 60 dana?

Ističe da su klijenti sve zahtjevniji i nervozniji. Ljudski aspekt empatije i razumijevanja je davno nestao. Na odmoru se, govori, ljudi potpuno preobraze, kao da je ljubaznost i razumijevanje obvezno samo sa strane pružatelja usluga. To dodatno radi pritisak.

Kad se čarteraši žale zbog problematike subote – dana kad je najveća navala na čartere, dobiju savjet od ministarstva da ne nude brodove samo subotom, već da uvedu i neke druge dane, primjerice srijedu. To nije tako jednostavno rješenje, ističe sugovornica. Naime, za obaviti toliki posao potrebna je mala vojska ljudi. Kako ih naći i za srijedu?

Katarina objašnjava i da nautika nije sezonska, već se samo sezone razlikuju.

“Postoji sezona kada brodovi rade – to je recimo do 1.4. do 1.11. Zbog klimatskih promjena imamo sve najmova već i u ožujku. Postoji i servisna sezona koja se produljenjem ove prve sezone, značajno skratila – umjesto barem šest mjeseci, imamo četiri mjeseca za servisirati sva plovila. U tom razdoblju treba dati ljudima i godišnje odmore, da malo odahnu. Dobar dio vremena otpadne i na loše vremenske uvjete po kojima se ne može raditi. I eto  – operativno također veliki izazov – kako servisirati više od 100 brodova u 60 dana?”, objašnjava Katarina.

Dok se prisjeća samih početaka, Katarina tvrdi da je Euronautic po pitanju digitalizacije uvijek bio korak ispred vremena. Godine 2005. uveli su prvi online ERP koji je omogućavao rad na udaljenim lokacijama. U uredu su još imali žičani internet. ERP je teško funkcionirao jer je internet bio prespor, a veza stalno pucala.

vlasnica Euronautic

Pročitajte više: Ovo su najtraženiji sezonski poslovi 2024.. Što očekuju radnici, a što poslodavci?


Prvi su digitalizirali poslovanje

Na natječaju “Informatizacija poslovanja uvođenjem suvremenih ICT tehničkih rješenja u operativne poslovne procese” 2013. godine dobili su sredstva. Za nju je to, govori, bio čisti raj. Konačno je mogla sve svoje ideje kako nešto sistematizirati i automatizirati provesti u djelo. Potom su se odlučili za Salesforce i krenuli raditi personifikaciju tog sustava, da bi bio prilagođen svim njihovim potrebama. Prvi su na Jadranu imali digitalni check in s tabletima i digitalizirani servis s radnim nalozima.

Kad su tražili partnera, LeverUP im čak nije bio prvi izbor. Odlučili su se za jeftiniju varijantu s drugim partnerom. Po tko zna koji put istinita im se pokazala izreka “nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari”. Izgubili su dvije godine života, bacili brdo novca i dobili – ništa.

“LeverUP mi je djelovao najozbiljnije. Uz to imaju jako simpatičnu, jednostavnu, otvorenu komunikaciju, i što je najvažnije – razumljivu. Programeri meni često zvuče kao da pričam sa Kinezom koji govori isključivo kineski. Kada krenu s onim svojim kraticama ja se izgubim momentalno. Baš mi se to svidjelo kod LeverUP-a, jer su znali normalnim rječnikom objasniti što je problem, i što treba napraviti”, pojašnjava.

Aplikacija koju su zajedno kreirali donosi automatizaciju i “držanje konaca u rukama”. Ona izmjena gostiju iz 107 apartmana subotom ne može funkcionirati bez kvalitetnog softwaera koji je tu da svima olakšava život i da pravu informaciju u pravo vrijeme.


Pročitajte više: Daria Nemchonok: ‘Ne zanimaju me spol, tetovaža, pa čak ni CV’


Kraljevi nautičkog turizma

Od sustava još koriste i Nausys kao booking sustav plovila, ERP riječke firme Login za knjigovodstvo, skladište, kadrovsku i praćenje prihoda i rashoda po svakom plovilu, Doc.Doc. Za digitalno pohranjivanje računa i ostale arhive. Imaju i odličnu razvijenu online recepciju za klijente putem  CMS-a svoje web stranice. Tako klijenti sav recepcijski dio, plaćanja, depozit, crew listu i dokumente mogu riješiti sjedeći kod kuće s mobitelom u rukama. Svi ovi sustavi međusobno komuniciraju.

“Trudimo se da su što više povezani, da imamo što je moguće manje ručnog rada. Utopijski je sanjati o jednom sustavu koji bi apsolutno sve pokrivao, ali nije ni potrebno. Ako je sustav moderan i dobar, onda ta komunikacija s drugim softwarima ne smije biti problem.  Ako je problem, onda nije dobar sustav”.

Digitalizacija im je pomogla da se etabliraju na tržištu kao ozbiljan igrač. Klijentima se to sviđa jer se razlikuju od drugih, vlasnicima plovila daje transparentnost u poslovanju te znanje što se događa s njihovim investicijama, a njima samima omogućava kontrolu.

Hrvatska je, prema Katarini, apsolutna kraljica nautičkog turizma.

“Standard koji se postavio s vremenom, što se tiče opreme plovila, usluge, i svega ostalog je, evo, po mom skromnom mišljenju, čak i pretjeran. Da se razumijemo, to je napravila konkurencija, ali ne konkurencija na Mediteranu, nego konkurencija u Hrvatskoj.”

Pripremljeno u suradnji s LeverUP.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -