Daria Nemchonok: ‘Ne zanimaju me spol, tetovaža, pa čak ni CV’

Možemo reći da je Daria Nemchonok prava svjetska žena. Svjetska, a naša. Iako je rođena Ukrajinka, u Hrvatskoj živi već 15 godina, i kako kaže, ovdje je pronašla dom. I ne, ovo nisu jedine države koje su utjecale na oblikovanje nje kao osobe, ali i stručnjakinje. Tu je cijeli niz država. Susretala se s izazovima kako na poslovnom, tako i na privatnom putu, a danas je voditeljica i (su)osnivačica LeverUP Consultinga, kompanije koju čini tim specijalista za CRM – implementaciju sustava za odnose s klijentima.

‘Kad si žena, kao da si na nekom ispitu’

LeverUP Consulting službeni je partner Salesforcea, a Daria je jedini Salesforce Marketing Cloud Champion u regiji. Od samih početaka fokusirana je na digitalizaciju poslovanja, CRM sustave i analizu poslovnih procesa. Sa Salesforce platformom radi proteklih osam godina, a iza sebe ima 11 njihovih certifikata. Ipak, s obzirom na svo njezino znanje i iskustvo, LeverUP je u njezin život stigao relativno kasno, a sve zbog njezine sumnjičavosti.

„Zato kažem da muškarci dominiraju u ovoj branši, oni manje sumnjaju i odlučniji su. Jedan prosječan muškarac na mom bi mjestu ovo napravio puno ranije“, poručuje.

Biti rijetka žena u struci gdje dominiraju muškarci jedan je od izazova s kojima se susrela na svom karijernom putu. Kako kaže, kada je riječ o tehničkim stvarima na projektima, žena mora dokazivati ne da je bolja, već da je dobra.

„Kad si žena, kao da si na nekom ispitu. Moraš odmah biti organizirana jer te inače drugačije gledaju. Ne smiješ biti zgužvana, umorna, svoja. U prvih sat vremena ili na prva dva sastanka moraš dokazati da znaš svoj posao“, objašnjava.

Danas je u njezinom timu gotovo 50 posto žena i kako kaže, u ovoj domeni u Hrvatskoj nema jačeg tima. „Imamo puno talentiranih cura. Ako ne gledaš spol, one će ti doći same“. Ističe da i sam Salesforce radi sve u svojoj moći da ženama pruži napredak. „Smatraju da je biznis najbolja platforma za promjenu, a equality za njih nije prazna riječ“.


Pročitajte više: Konferencija Žene u trgovini – “Ne smijemo se bojati biti žene”


Od dvoje do 30 zaposlenika u dvije godine

Kad je učinila prvi korak ka LeverUP-u, sve je napredovalo veoma brzo. Njezina je tvrtka u svibnju 2021. imala dvoje zaposlenika, a danas, samo dvije godine kasnije, broji ih 30. Klijentima pristupaju ljudski, profesionalno i sa 100 posto brige. „Imamo sjajnu atmosferu i tim, u više zemalja smo, a opet smo svi tu“, govori Daria i navodi zemlje u kojima djeluju – od Danske, Njemačke, Francuske, VB, SAD-a, pa i u afričkim zemljama.

Pitanje odakle je, ili kako ju je upitao jedan gospodin: „Oklen si ti, mala“, dovodi ju u stanje izgubljenosti. Živjela je u Ukrajini, Rusiji i Hrvatskoj – u Zadru i Zagrebu. Radila je i u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u. Iza nje je bogata „geografska povijest“. Hrvatsku je posjećivala kao turistkinja, a onda se 2008. ovdje i doselila. Iako se povremeno susreće sa stereotipima, od onih „Je l’ ti prevruće, ipak si sa sjevera“ pa do pitanja „Kako ti muž nije odavde“, Daria poručuje:

„Ovdje sam našla dom i ne, ne osjećam se strano“.

Sva ta iskustva oblikovala su je kao stručnjaka, ali i kao osobu, međutim, ističe da je upravo Hrvatska njezin dom i nada se da promjena po tom pitanju više neće biti. Rodom iz Harkiva u Ukrajini, na studij je došla u Moskvu, i to na Lomonosovsko sveučilište i smjer javne administracije. Iako je uživala u studentskim danima koje je provela u Moskvi, završetkom fakulteta shvatila je da želi stanovati negdje drugdje.

Daria Nemchonok

Pročitajte više: Jesu li automatizirani dućani bez blagajnika budućnost? Evo što kažu stručnjakinje


Svakih 15 godina bila je stranac

Zahvaljujući svim tim lokacijama nagledala se različitih stilova vođenja tvrtki i organizacije posla i zato danas na sve gleda „široko“. Kako kaže, svakih 15 godina negdje je bila stranac i morala se navikavati na novu kulturu i novu okolinu. Ipak, to je na nju pozitivno utjecalo – danas nema „šablone u glavi“, zna da su svi različiti i da to ne znači da je nešto neispravno te uvijek vidi rješenje ondje gdje svi vide problem. „Nikad ne sudim i gledam sve s otvorenim očima. To pomaže i u poslu“, objašnjava.

Time se vodi i pri gradnji svoga tima. Kako kaže, „come as you are“ – ne zanima ju spol, obiteljski status, nekakva tetovaža, pa čak niti CV na klasičan način. Odnos i motivacija važniji su joj od samih vještina, a važno joj i da zaposlenici dijele njezinu viziju, stavove i planove, jer ipak su oni ti koji će preuzeti neke od njezinih funkcija. Ono što želi je da u timu vlada „svi za jednog, jedan za sve“.

„Ako netko ima problem ili nešto ne zna, diže ruku i viče, a mi ostali dolazimo pomoći. Tako je siguran i klijent. Nema veze što je na papiru zadatka ime jedne osobe, tim će uskočiti kada je to potrebno“, naglašava Daria.

S izazovima koji su ju naposljetku izgradili, susrela se i na privatnom putu. Prvi je put postala majka kada je diplomirala, s 22 godine, a ubrzo nakon rođenja djeteta se razvela. „Nije bilo lako biti samostalna majka u tim godinama“. Malo nakon poroda vratila se na posao, a njezinu kći čuvali su njezini roditelji.


Pročitajte više: LeverUP uvodi prave inovacije u marketinški i IT svijet


‘Ne moram slušati što pričaju, imam svoj put’

„Odlazila sam na posao 120 km od Moskve, vraćala se svakog petka nakon posla i ponovno odlazila u ponedjeljak ujutro, prije posla. Tako je bilo dvije godine, a onda smo kći i ja zajedno živjele u Moskvi. Cijela okolina mislila je da ću ostaviti dijete roditeljima zauvijek i tada sam naučila da ne moram slušati što drugi pričaju o meni. Imam svoj put. Kći i ja danas imamo sjajan odnos. I uvijek je imala majku, pa i te prve dvije godine“, prisjeća se Daria, koja će uskoro postati majka jednog dječaka.

Kako se voli našaliti, sada je pred njom novi izazov – biti malo starija majka. Susreće se s pitanjima poput onog: „A što će biti s firmom, sad kad ćeš ti nestati“? „Zašto ću ja nestati“, pita se Daria.

„To me pitaju muškarci iz drugih firmi za čije žene znam da su trudne. I onda i ja njih pitam hoće li i oni nestati, pa i njima su žene trudne“.

Smatra da niti jedna dobra kriza s kojom se susretnemo u životu ne smije proći uzalud, a njezini su ju izazovi naučili – brzo učiti.

„Ne smatram sebe najpametnijom osobom, točno znam svoja ograničenja. Znam gdje sam jaka, ali i gdje trebam ljude na koje se mogu osloniti. I svi u timu mogu mi reći gdje sam pogriješila. Nemam predrasuda prema tome. Poštujem znanja, iskustva i mišljenja drugih“, zaključuje Daria.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ljetni recepti

Brzi, a hranjivi: 4 jednostavna ljetna recepta za vruće dane

Kuhanje ljeti bitno je drugačije od kuhanja tijekom ostatka godine. Ne želimo paliti pećnicu ako nije potrebno, a i općenito nam...
- Advertisment -