Nekad mala Martina s govornom manom, danas drži vrsne govore

Jedna od ovogodišnjih finalistica nagrade najboljim poduzetnicama bila je i Martina Ćustić, vlasnica i CEO poznate zadarske trgovine Zdrava navika. Svojim je trudom i radom uspjela ni od čega stvoriti nešto. A to nešto prilično je impresivno, čak tri poslovna subjekta unutar jednog biznisa – OPG, trgovinu i obrt za konzalting.

Rekli su joj da će dijete ‘prerasti’ bolest

Osim što je vlasnica i uspješnog biznisa, vlasnica je i jedne od inspirativnijih priča o mamama poduzetnicama koju smo imali priliku ispričati. U jednom se trenu susrela s neočekivanom i teškom životnom situacijom. Njeno je dijete oboljelo od dermatitisa i proživljavalo teške bolove i ranjivu kožu, a ona ostala s osjećajem bespomoćnosti. Nakon intenzivnog perioda posjećivanja različitih doktora i specijalista, korištenja ljekova i preparata došla je do mrtve točke. Njenom djetetu ništa nije pomagalo, a ona je ostala zarobljena u svom emocionalnom zatvoru.

„Ja sam svoje poslovanje zapravo započela zbog svojeg djeteta. Mi smo tražili rješenja i nismo ih nalazili. Svi su govorili da će ona to jednostavno prerasti, da će proći kad poraste. No ja se s time nisam ni složila ni pomirila,“ započinje Martina svoj govor.


Pročitajte više: Djetetova bolest Martinu Ćustić potaknula je da postane poduzetnica, i to dvostruka


Probudio se davno izgubljeni poduzetnički duh

Krenula je s istraživanjem. Čitala je sve što je mogla pronaći – od znanstvenih tekstova i istraživanja, do popularnih knjiga i stručne literature. Saznala je da bi hrana mogla igrati ulogu u djetetovoj bolesti i zato se okreće zdravoj prehrani i namirnicama iz ekološkog uzgoja. Sama je krenula uzgajati svoje namirnice kako bi bila sigurna da su namirnice nedvojbeno zdrave i iz prirodnog uzgoja. Uslijed procesa, u njoj se budi jedna davna želja i osjećaji iz djetinjstva – želja da bude poduzetnica.

„Uvijek sam kao mala maštala o tome da sam neka poduzetnica u štiklama i s cigarom u ruci. Danas su štikle samo rijetkost, a cigare nema, ali poduzetnica je tu!“ kroz smijeh govori ona.

OPG, prodavaonica i obrt

Krenula je s trgovinom zdrave hrane, a nastavila s OPG-om. S vremenom je potražnja za njenim namirnicama i domaćim proizvodima rasla, a tako i njen biznis. Sve je to pomoglo da očvrsne njena poduzetnička strana i ojača poduzetnički duh – mala Martina postala je poduzetnica. Njena Zdrava navika je danas poznata prodavaonica takvog tipa, koja uvijek nanovo oduševljava Zadrane.

„Kako sam krenula u tu trgovinu zdrave hrane, zapravo sam se cijelo vrijeme htjela educirati. Prva je edukacija bio nutricionizam na Magistri. Tu je počelo moje školovanje, još traje i još će dugo trajati. Nakon toga upisala sam fitoterapiju na Galbanumu jer sam željela znati nešto više o bilju. A onda kako sam počela s Biorezonancom upisala sam i Osnove kliničke i predkliničke medicine za terapeute.“


Pročitajte više: Ovaj OPG iz Zadra uzgaja biljku koju raste u Zapadnoj Africi, Indiji, Turskoj i Brazilu!


Nikad nije kasno za fakultet i obrazovanje

A onda – faks! S dvoje djece i 35 godina života, unatoč negodovanju okoline, ona upisuje fakultet.

„Svi su oko mene bili u nevjerici i govorili su mi: ‘što će ti to, imaš djecu, ajde idi ti s njima.’ A na kraju je ispalo da ja i moja djeca skupa učimo i natječemo se za ocjenu.“

Sada je uspješna poduzetnica, studentica i majka. Ponosna je na to kako su se stvari odvile – možda nisu po kronološki, onako kako je okolina očekivala od nje, ali ostvarila je sve ono o čemu je nekad samo sanjala. Na svojem je putu naišla na mnoge prepreke, od toga da nije upisala željeni fakultet i da joj se dijete razboljelo do mucanja koje ju prati cijeli život. Ipak, primjerom pokazuje da nije bitno kojim se redom odvijaju životne faze, ni što potiče ljude da krenu – važno je da krenu i negdje će sigurno doći.

„Kako imam govornu manu, uvijek sam bila neka mala Martina koja stoji u kući i ne može ništa, a htjela bi sve. A na kraju sam uspjela sve – uspjela sam izići iz toga i ostvariti svoje snove. Zapravo je moj život sada nešto što sam oduvijek sanjala.“

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -