Kad se od žena ne očekuje uspjeh: “Mislio je impresionirati studenticu”

Žene se nerijetko susreću sa zbunjenim pogledima kad ih se pita pitanje na koje očekuju jednostavan i jednostran odgovor. S takvim smo situacijama upoznati najviše putem medija – intervjua ili američkih talk-show emisija u kojima su se mnoge poznate dame susrele s pitanjima koje njihove kolege nitko nije pitao. Pitanja su to koja variraju od toga što nose i nose li donje rublje, do onih koji impliciraju jednostavnost, ili čak prostodušnost žena. Jednoj se hrvatskoj vojnoj pilotkinji desilo nešto slično, a opet, sasvim suprotno – zamijenili su ju za studenticu.

To se događa i u stvarnom životu!

Gledajući videe i tv priloge na internetu, padamo u napast pomisliti da se to događa samo slavnima. Ali to nije istina! Svoje je iskustvo podijelila naša Antonija Trupinić, satnica i operativna časnica u Zapovjedništvu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koja se često susreće sa zbunjenim pogledima i nevjericom.

“Često muškarci ovako reagiraju, kao da ih na neki nenamjerni način razoružam. Možda se ne osjećaju dovoljno dominantnima, a na to, očito, nisu navikli ili u svom odgoju nisu bili pripremljeni jer su rijetke žene koje rade posao u vojnoj odori, upravljaju velikim opasnim strojevima ili vode puno ljudi, odnosno imaju odgovornost za status jako puno ljudi. Ali, ne mogu reći da su svi takvi. Naravno da ima i onih koji to prihvate vrlo profesionalno, pozitivno i ugodno.”

Postavlja se pitanje – kad netko zamisli vojnu pilotkinju, kako ona izgleda? Može li ju se prepoznati na cesti? Čini se da njena titula nekim muškarcima zaista stvara veliku neugodu. Posljednja anegdota dogodila joj se u taksiju, kad ju je taksist, ni manje ni više, nego zamijenio za studenticu. Nakon što je saznao tko je i što radi, posramio se. Objavu prenosimo u cijelosti.


Pročitajte više: 3 istine o ženama kojih se muškarci boje


‘Imam jednu priču od prije par dana’

“Sjednem u taxi s tablicom SB (Slavonski Brod). Vozač je odmah prepoznao i moj slavonski naglasak, što mu je bio odličan povod za priču. Automatski se pohvali da mu je ovo drugi posao i da preko dana radi u MUP-u, ATJ. Nekako se blesavo smješka dok priča. Vidim, mlad je. Oko 25 godina.

Čim završi svoju autobiografiju pita mene zašto sam u Zagrebu: “Studiraš ili?”

Kažem mu: “Hvala na komplimentu, ali ja radim već preko 10 godina u jednom drugom ministarstvu.”

Pita me kojem.

Kažem mu da radim u MORH-u.

I sad sav znatiželjan pita što točno radim tamo.

Pitam: “Što misliš?”

Kaže: “Financije ili logistika?”

“Ne, ja sam ti vojna pilotkinja.”

.

.

Slijedi jedna minuta tišine.

.

.

Taksist pojačava radio.

.

Slijedi 10-ak minuta vožnje uz glazbu s radija.”


Pročitajte više: Muškarci preuveličavaju svoj učinak, a žene umanjuju!


Zašto je nastala tišina?

Još uvijek živimo u društvu u kojem se od žena traži da žive u skladu s društvenim očekivanjima. Da mirno sjede i slušaju poražavajuća pitanja. Dok se rijetko kad pitalo muškarce na crvenom tepihu nose li donje rublje i jesu li im vrjedniji mobitel ili šminka, žene se to svakodnevno pita.

U našem je društvu sasvim normalno da muškarac bude vojnik ili vojni pilot, no kad saznamo da to isto radi žena, ostajemo bez riječi. Još uvijek se od lijepe žene očekuje da se ne bavi ničime, a ta je činjenica poražavajuća.

Foto: Antonija Tripinić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -