Tri vrste intuicije koje će vam pomoći u donošenju teških odluka!

Istina je da većina nas cijeli život razvija svoje racionalne umove i oslanja se isključivo na racionalne savjete prilikom donošenja životnih odluka. I znamo da su danas u poslu bezbrojne tvrtke poput Amazona postavile podatke u središte svojih korporativnih kultura – i rutinski se oslanjaju na metričke podatke kako bi pronašle najbolje načine za rast svog poslovanja. Međutim, mogu li različite vrste intuicije poboljšati naše odluke?

Ako se pitate kako su sjajni vođe uspjeli uskladiti svoje poslovno razmišljanje zasnovano na podacima s rutinskim oslanjanjem na intuiciju, to je zato što su najčešće iskoristili neku vrstu intuicije. Naime, postoje tri vrste intuicije. Razumijevanje svake od njih duboko će poboljšati uspjeh vašeg donošenja odluka i spriječit će vas u donošenju odluka zbog kojih ćete na kraju požaliti.


Pročitajte više: Kako izbrusiti intuiciju i donositi bolje poslovne odluke?


Zahvaljujući Malcolmu Gladwellu i dobitniku Nobelove nagrade za ekonomiju Danielu Kahnemanu, svi smo strogo upozoreni na rizike primjene intuicije pri donošenju važnih odluka. U knjizi Blink Gladwell tvrdi da iako je naše nesvjesno razmišljanje “moćna sila, također nas može omesti ili onesposobiti.” A u svom klasiku, Thinking, Fast and Slow, Kahneman naglašava da nas osjećaji u trbuhu mogu odvesti u pogrešnom smjeru kad nesvjesno primijenimo poznate obrasce iskustva na nepovezane okolnosti ili situacije.

Vrste intuicije

Stručna intuicija

Brzo razmišljanje dolazi tamo gdje najčešće razumijemo intuiciju. Kao što Kahneman opisuje, ona djeluje automatski, brzo i ponekad impulzivno. No dok Kahneman tvrdi da osjećaji u trbuhu mogu biti pogrešni, oni također mogu biti u pravu kada se primjenjuju na poznate obrasce i izazove.

Primjerice, iskusna medicinska sestra ulazi u bolničku sobu i govori novoj medicinskoj sestri da će pacijent uskoro imati srčani zastoj. I unutar sljedećih sat vremena to se često dogodi. Iako medicinska sestra kasnije možda neće moći objasniti kako je “znala”, kroz svoje iskustvo naučila je prepoznati suptilne znakove poput onoga kako pacijent diše, njegova boja ili neki drugi znakovi koje je zaključala u svojoj nesvijesti. A kad ponovno prepozna te obrasce, brzo poduzima akciju.


Pročitajte više: 3 razloga zašto je ženska intuicija moćno oružje u biznisu


Implicitna intuicija

Sigurni ste ju i sami doživjeli više puta. Danima pokušavate pronaći rješenje za problem, ali ne uspijevate i onda neizbježno prestanete raditi na rješenju. Ali onda dok se tuširate, šetate ili gledate televizor, doživljavate ‘prosvjetljenje’ i dolazite do rješenja.

Dopuštanje umu da iza kulisa obradi problem često daje odgovore koji su nam potrebni.

Primjer toga je profesor koji je ismijao Nikolu Teslu nakon što je svjetski genije predložio stvaranje prvog motora na izmjeničnu struju. Zaluđen idejom o tome, Tesla i prijatelj su izašli u šetnju, razgovarali o poeziji i naišao je na rješenje. “Ideja je došla poput munje i u trenutku se pojavilo je rješenje”, napisao je Tesla.


Pročitajte više: Tijelo i intuicija nam šalju signale upozorenja kada odabiremo loše odluke


Nelokalna intuicija

Prema istraživačima s Instituta HeartMath, brojna su istraživanja potvrdila postojanje oblika intuicije za koji autor i liječnik Deepak Chopra kaže da “omogućuje prisluškivanje uma svemira”. Iako naši racionalni umovi djeluju na temelju naših pet osjetila, čini se da nelokalna intuicija pristupa ne samo informacijama pohranjenim u našoj podsvijesti već i dubokom skladištu znanja i mudrosti, možda najbolje opisivanoj kao univerzalna inteligencija.

Primjerice, osnivač Starbucksa Howard Schultz uvijek je imao pristup financijskoj analizi i prediktivnim podacima, ali dokazao je i da ima instinktivni osjećaj za proizvode, dizajn trgovine i kulturu za koje je želio da iskuse njegovi kupci. Prema vlastitom priznanju, djelovao je prema svojoj intuiciji i zapravo je slijedio svoje srce.

Istina je da svi mi imamo intuitivne osjećaje poput ovih cijelo vrijeme, ali bili smo uvjetovani da ih ignoriramo. To je zato što su oni aspekt ljudske inteligencije za koji često ne vjerujemo da je prikladan ili pouzdan. Ipak, svi se možemo sjetiti vremena kada smo nadjačali unutarnji glas ili osjećaj koji nas je nagovarao da ne prihvatimo posao ili ne vjerujemo nekoj osobi, ali se uskoro pokazalo da je to greška.

Foto: Unsplash/ LinkedIn Sales Navigator

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -