Želite imati vrt, ali živite u zgradi? Garden dizajnerica otkrila kako stvoriti zelenu oazu na balkonu!

Vrlo često se susrećem sa komentarima kako bi netko volio imati mali zeleni raj, ali živi u stanu s malim balkonom ili terasom. E pa i tome ima lijeka. Nije stvar u kvadratima ili veličini, stvar je želite li to i jeste li spremni malo se oko toga potruditi. Benefiti i malog uređenog balkončića su veliki baš kao i uređenog okoliša od tisuću kvadrata. Vrt na balkonu je mali, ali veseli, rekli bi neki mudri ljudi. I to je zaista tako.

Povezano:

Odredite koje su vaše potrebe

Prvo od čega krećemo jesu potrebe onih koji tu borave. Potrebe mogu biti raznorazne. Od dodatnog mjesta za rad od kuće, povremenog roštiljanja i uživanja u kuhanju u ljetnim večerima, dodatan prostor za prvu jutarnju kavu ili jednostavno mirno mjesto za meditaciju. Ne morate imati smisla za uređenje vanjskog prostora niti biti dizajner poput mene. Važno je moći si vizualizirati što biste htjeli dobiti od tog prostora. Koje osjećaje bi trebao pobuditi u vama i koje želje biste voljeli ostvariti na tom prostoru.

vrt na balkonu
Vrt na balkonu

Naravno uvijek se vodi računa i o funkcionalnom dijelu. Međutim funkcija ne smije biti najvažniji faktor u odluci kako bi neki balkon trebao izgledati. Isto tako važno je na koju stranu je okrenut balkon te na što taj balkon gleda. Treba li nešto sakriti ili možda istaknuti, a nije dio vašeg prostora.

Balkon s fotografije okrenut je na južnu stranu. Vrlo je važno znati da određene biljke ne toleriraju veći dio dana izloženosti suncu. Vlasnica ovog prostora željela je da joj ovaj mali zeleni raj omogući povezanost s prirodom. Da u njega može smjestiti mali priručni roštilj kako bi povremeno mogla pozvati manje društvo. Željela je prostor u kojem može navečer popiti čašu vina i opustiti se, a tijekom jutra imati prostor za obavljanje svojeg biznisa, a da pritom ima osjećaj da je na svježem zraku. Naravno onaj praktičniji dio je da se i na balkonu može sušiti roba.

Koji je vaš željeni stil?

Sve su to naravno važni inputi prije nego se krene u realizaciju ozelenjavanja balkona. Osim ovih informacija vlasnica je željela stil koji će biti preslika njezinog interijera kako u stilu tako i bojama. Sve ostalo saznala sam pričajući o nekim drugim temama naoko nevažnim za uređenje njezinog bakona, ali ti razgovori za mene su esencijalne sitnice koje prostoru daju posebnost. A to je saznanje koliko obožava Dalmaciju, more, miris borovine i lavande, odnosno koliko joj je bitna povezanost s djedovinom.

Kad prikupim sve te važne inpute kreće se u realizaciju prvo na papir. Ne morate raditi nacrte kao što ih radim ja. Može to biti rukom crtani plan. Naravno morate imati na umu da su ispravne mjere uzete u obzir. Da ne planirate, a da pritome ne znate dužinu, širinu svojeg balkona kao i visinu npr. ograde ili u ovom slučaju zidića koji će poslužiti za sjedenje ili dodatan prostor za vaze. Kad smo to napravili krećemo sa planom aktivnosti.

Gdje ćemo što kupiti, naručiti ili nabaviti. Naravno vodeći računa o stilu, o izloženosti suncu i svim onim potrebama koje sam navela na početku. Nadam se da će vas slike prije i poslije motivirati da i vi krenete ozeleniti jedan mali kvadrat raja i sebi priuštiti mir, prirodu, uživanje, druženje, a da pri tome ne morate voziti kilometre i kilometre da biste došli negdje u prirodu. Svakako priroda nek vam bude motivacija i inspiracija prilikom maštanja te slaganja boja i oblika jer priroda je najbolji dizajner.

vrt na balkonu
Vrt na balkonu

Nakon što smo otišli iz ovog malog raja na balkonu vlasnica je dobila mali zeleni ured u kojem obavlja svakodnevne poslove i piše tekstove. U drugoj fazi stići će joj i roštilj i dodatni elementi „Dalmacije“ pa će svim čulima ostvariti viziju svojeg zelenog balkona. U ovoj fazi unijeli smo vaze u koje smo stavili trajnice i jedno malo stablo koje daje strukturu i dimenzionalnost. A ujedno i šuška što pojačava sva osjetila. Crvene sundevile daju živost prostoru baš kao što je i karakter vlasnice. Kad sve zbrojimo svatko dobije što želi, ali mali zeleni raj uvijek daje i ono što nam treba. Zato papir i metar u ruke pa svoje želje i maštu stavite u realne okvire. To što nemate vremena za to ili strah da ćete pogriješiti uvijek možete okrenuti broj telefona i nazvati. Naravno sve što ja očekujem od vas je da date malo ljubavi i pažnje. Jer to je pored vode neophodna esencija važna za život. Za početak uživajte u slikama, neka vas inspiriraju ako ne ove godine onda bar nek bude sjeme u mašti za drugu godinu.

Autorica: Garden dizajnerica Iva Tominović Matas, Green Hypnotic

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -