Lea Gotlin: ‘Ako želite kvalitetnu odjeću, ne može biti jeftina. Točka’

Ne tako davne 2019. pisala je svoj diplomski rad, 2020. pokrenuli je brend YEYA – u jeku pandemije – a tri godine kasnije poslovanje je stabilno, a njoj je stigla prinova. Između našeg dogovora za intervju i njegovog konačnog održavanja, Lea Gotlin je dobila sina. Dinamično je razdoblje iza nje, a i pred njom… Izazovno je, kaže.

„Svi su mi rekli da sam bila netipična trudnica, zadnje dane prije poroda provodila sam radeći u firmi. Čak i sada, dok svaku minutu u danu provodim s bebom pronalazim načine da budem prisutna i upućena u događaje u firmi. Današnje tehnologije velika su pomoć i prednost nad prijašnjim vremenima, pogotovo za žene koje ne mogu mirovati ni nakon poroda“, ističe Lea kojoj je najveća motivacija za rad to što zaista radi ono što voli i što ju veseli.

„Beba je samo dodatna motivacija“, smije se.

yeya

Redizajnirala uniforme Croatia Airlinesa

Lea je uvijek puna ideja pa kad ju pitamo što kod nje ima novo, teško ju je zaustaviti. Uskoro bi, sve se čini, napokon mogao zaživjeti jedan njezin još studentski projekt. Naime, tijekom studiranja pobijedila je na natječaju Croatia Airlinesa. Napravila je redizajn uniformi letačkog i kabinskog osoblja. Uskoro bi, najavljuje nam Lea, mogle ugledati svjetlo dana. Uniforme su u procesu izrade, otkriva nam.

„Nadam se da ćete vrlo brzo moći vidjeti flotu u novom, osvježenom ruhu“.

Prilikom dizajniranja vodila se tim da želi napraviti nešto drugačije, nešto klasično, a da pritom ima njezin pečat.

„Mislim da je to bila prekretnica i dobar poticaj ka razvoju vlastitog branda. Kao studentu zaista Vam znači pobijediti na takvom natječaju, na nacionalnoj razini. I danas se na cijeli proces kreiranja i izrade rado osvrnem i s osmijehom sjetim“, kaže.

Upravo ovaj projekt otkrio je Lei ljubav koju ima prema izradi uniformi, ali ne bilo kakvih već onih malo – drugačijih. Tako je nastao njezin brend YEYA koji stoji iza modernih, funkcionalnih i potpuno drugačijih kuharskih kuta, konobarskih pregača i medicinskih uniformi. Zašto je baš odabrala ime YEYA, pitamo ju.

„Kao i većina umjetnika, pokušavate na neki način personalizirati ime brenda iza kojeg stojite. YEYA je zapravo moj nadimak iz djetinjstva tako da predstavlja mene. Zanimljivo zvuči, a s lakoćom ga izgovaraju naši klijenti diljem svijeta. Višestruki dobitak“, objašnjava Lea koja je svoj biznis pokrenula usred pandemije.


Pročitajte više: Kako je Lea Gotlin za vrijeme pandemije popularizirala firmu YEYA


‘Sama sam sebi najveći izazov’

„Rekla bih da je korona donijela i dobre i loše stvari. Za mene je zapravo bila poticaj za razmišljanje kako izvući najbolje iz situacije u kojoj se nalazimo. S obzirom na to da je core business firme izrada dizajnerskih ugostiteljskih uniformi, koje se kupuju sezonski, odlučila sam se posvetiti dizajnu nečeg što se koristi svakodnevno – medicinskih uniformi. Kako iz ideje što su medicinari jedini imali pune ruke posla, željela sam biti optimistična i ponuditi i njima nešto novo, udobno, kvalitetno, a na razini dizajna ‘posebno’. Upravo zbog toga počela sam s razradom i izradom medicinskih uniformi koje su se pokazale kao pun pogodak“.

Tako joj pandemija nije bila izazov nego poticaj, a kad ju se pita koji su joj bili najveći izazovi voli reći da je najveći izazov ona sama sebi.

„Postavljam visoke ciljeve od kojih ne odustajem dok ih ne ispunim“, objašnjava. Kaže da je osnovati tvrtku tijekom pandemije zahtijevalo puno truda i žrtve, ali isplatilo se. Uvijek se mogla osloniti na svoje bližnje i na tome im je zahvalna, ali je željela uspjeti sama i „rekla bih da sam taj cilj i ispunila“.

yeya

‘Kvaliteta mora koštati, a hrvatsko tržište nije spremno na to’

Kad smo zadnji put razgovarali s Leom najavila nam je dvije nove podgrupe firme, jedna od njih su YEYA haljine.

Ženska konfekcija, uopće, nešto je o čemu gotovo svaka djevojka koja se odluči baviti dizajnom teži, međutim – uvijek postoji to međutim – mislim da Hrvatska nije tržište za tako nešto, barem ono što bih ja dizajnirala“.

Danas ljudi trče za brzom modom, a ona nije taj tip. To ne znači, kaže, da ne kupuje trendovske komade odjeće i asesoara, ali ipak više voli imati i kupiti nešto kvalitetno, dobro izrađeno, čega nema milijun žena oko nje.

„Normalno, takvi komadi su skuplji i tu nailazim na prepreku. Kvalitetno izrađen odjevni predmet, od kvalitetnog materijala – košta. Točka. Ne postoje jeftini, visoko kvalitetni odjevni predmeti. Iz tog razloga, nažalost, smatram da  Hrvatska nije tržište gdje bih mogla prodavati nešto iza čega stojim, a da bi bilo profitabilno, tako da trenutno na tu temu stavljam zarez, ne točku“, kaže mlada dizajnerica koja je od malena znala da je moda njezina ljubav i da je Tekstilno tehnološki fakultet pravi put za nju.

„Moram malo kredita dati i svojoj obitelji u kojoj vlada poduzetnički duh s kojim su odgojili i mene. Uvijek mi je bio cilj spojiti modu i poduzetništvo te je YEYA upravo to. Kaže da ju inspirira svaki kompliment koji zadovoljni kupci daju, a da ju probudite u ponoć s imenima kupaca kojima se sutra šalju narudžbe, ne sumnjajte da ne bi znala odgovore.


Pročitajte više: Zaboravite crne pregače! Ugostitelji, ovu ‘opravu’ nabavite svom osoblju


YEYA baby: sve što mamama treba

Dok je ranije tajnovito šutjela o drugim planovima, sada nam priznaje: stiže YEYA baby.

„Kao novopečena majka jednomjesečnog dječaka, moram reći da jako puno pažnje posvećujem tome u što oblačim svojeg mališana, kako bi mu bilo ugodno i udobno. YEYA baby je nešto što vrlo vjerojatno možete očekivati u našem asortimanu, ali s obzirom na trenutne obaveze oko bebe, ne želim žuriti“.

YEYA baby će, kaže, definitivno biti nešto posebno. Jako je optimistična i entuzijastična oko tog projekta.

„Ne želim žuriti, iz vlastitog iskustva želim ponuditi drugim mamama ono što je meni bilo korisno, ili još nešto korisnije“, kaže pa dodaje: „stay tuned“.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -