YouTube CEO čeka peto dijete

YouTube CEO Susan Wojcicki poziciju je preuzela u veljači. Ali, ona je itekako upoznata s kompanijom jer je vodila njenu akviziciju od strane Googla.

Google mama

Susan Wojcicki nije poznata izvan tehno svijeta kao Marissa Mayer ili Sheryl Sandberg , ali unutar njega svi znaju za nju. Kao i mnoge druge uspješne žene napravila je rizičan potez koji ju je doveo tu gdje je danas – ostavila je siguran posao u Intelu i počela raditi za Google kao njihov prvi marketing manager – ali dok su još osnivači iznajmljivali njenu garažu.

Bila je 16-ti zaposlenik Googla i prva trudnica ( da, taj rizičan potez je napravila dok je bila u četvrtom mjesecu trudnoće!) te prvi zaposlenik koji je dobio dijete. Njen komenatar na taj potez: “Nemojte previše planirati svoj život. Prelazak u Google u četvrtom mjesecu trudnoće je bio neobičan potez, ali nekad morate napraviti pravu stvar za sebe sada, a ne kada to dolazi na red po planu.”

Neki od superlativa koji je prate su Najvažniji Google zaposlenik za kojeg još nikad niste čuli, Najvažnija osoba u marketingu, jedna od samo šest žena na čelu 100 najvećih tehnoloških kompanija u SAD-u….Adsense, platforma koja online izdavačima omogućava monetizaciju sadržaja, a Googleu je prošle godine donijela 55 milijardi dolara prihoda, je velikim dijelom njeno djelo. Tijekom karijere sudjelovala je u gotovo svim važnim Google projektima:  akvizicije DoubleClick i YouTube i uživa veliko povjerenje osnivača.

Uska veza majčinstva i posla

Ova majka četvero djece školskog uzrasta često kaže da je uživala gledati kako “beba” Google raste, a sad želi gledati YouTube kako raste. Njoj su majčinstvo i posao toliko usko povezani da je svako dijete vezano za jedan poslovni projekt. “Kad sam došla u Google bila sam trudna, tako da je najstarije dijete Google dijete. Nakon povratka s drugog porodiljnog kreirali smo AdSense.  Treće dijete ima veze s YouTube akvizicijom, a četvrto sa DoubleClick.” rekla je u intervjuu za FastCompany. Ništa čudno onda da je Susan inicirala i realizirala kompanijski vrtić koji je jedan od najmodernijih u Americi. 

Pronađite svoju strast i pronašli ste svoju karijeru

YouTube CEO je dijete profesora i odrasla je na fakultetu okružena matematičarima i znanstvenicima. “Svi ti divni ljudi nisu stremili tome da postanu slavni i bogati, već tome da naprave nešto korisno za svijet, jer su imali nešto što vole, oko čega su strastveni. To me je uvijek motiviralo, jer mi prioritet nije bila velika karijera.” kaže ona. Počela je studirati književnost i povijest na Harvardu, sve dok nije otkrila svoju strast – tehnologiju.

A njen savjet zaposlenim ženama koje žele obitelj? ” Ne zaboravite da nije uvijek teško! Dijete je velika promjena u životu, ali najgore razdoblje je zapravo jako kratko.” Njeno zlatno pravilo usklađivanja majčinstva i karijere je isto kao i od Sheryl Sandberg: budite doma do 6 svaki dan pod svaku cijenu!

Svaki od njena četiri dosadašnja porodiljna dopusta je bio drugačijeg trajanja, ovisno o poslu i obitelji u tom trenutku. ” Mislim da je važno imati ravnotežu. I za obitelj i za bebu. S druge strane, u YouTube se dešava mnogo stvari i volim tu raditi. Nastojat ću pronaći najbolje rješenje i za moju obitelj i za posao. ” rekla je u intervjuu za Recode.net.

Peta beba stiže u prosincu i nadajmo se da će ovaj porodiljni dopust, za razliku od Mayer, ljestvicu spustiti na prihvatljiviju razinu.

Foto: Flickr/Techcrunch

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

4 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više