Zaboravljate li na klijente zbog kojih imate za kruh i mlijeko?

Svako poduzetničko putovanje započinje potragom za klijentima. Kako posao raste tako se povećava i broj klijenata. Neka partnerstva prestaju neka su tek u nastajanju.,

No, što je s dugogodišnjim klijentima? Oni su ti koji stvaraju određenu vrstu sigurnosti točnije oni su ono što nazivamo „kruh i mlijeko“. Vaše poslovanje će biti uspješno i u lošim i dobrim trenucima zahvaljujući takvim klijentima.

Tko su klijenti zbog kojih imate za kruh i mlijeko?

To su klijenti koje opisuje stabilnost i redovitost narudžbi baš kao i njihova plaćanja. Njihova potražnja se može povećavati, a njihove preporuke vam mogu privući potencijalne klijente. Postojati će zlatni dani poslovanja kad će sve ići kao podmazano, ali imajte na umu konstantne klijente zbog toga što vam oni donose kruh i mlijeko na stol.

Povezano: 5 koraka za bolju suradnju s postojećim klijentima

Jeste li zaboravili na svoje klijente?

“Kruh i mlijeko” klijenti su uglavnom oni na koje prvo zaboravljate te ih možda znate uzimati zdravo za gotovo. Vrlo često smo fokusirani na nove klijente, velike klijente i što veću profitabilnost. No, spomenuti klijenti su ti koji pružaju sigurnost. Kada osjete da zaboravljate na njih jednostavno će otići. Nemojte se dovesti u tu situaciju jer jedna velika narudžba neće stvoriti drugu veliku narudžbu, ali zato jedan zadovoljan klijent će stvoriti drugoga.

„Često zapnemo u zamku traženja velikih poznatih klijenata/ugovora da skupljamo promet, da budemo fancy, da gradimo listu klijenata, (skupljamo reference) rastemo i to je ok, ali zamka je da zaboravimo male, koji troše malo kod nas, ali redovno, nisu zahtjevni ono što se kaže, šute, dođu, plate i još nas preporuče. Nemojte ih podcjenjivati, cijenite ih i nagradite njihovu lojalnost“ rekla nam je Kristina Ercegović.

Povezano: Loši klijenti s kojima odmah morate prekinuti suradnju

Povezano: Trpite bezobrazne klijente? Evo kada je vrijeme za prekinuti suradnju

Ako ste se prepoznali u ovom članku i mislite da zaboravljate na svoje vjerne klijente donosimo vam par savjeta kako da to popravite:

  • Napravite popis

Sastavite popis svih klijenata s kojima ste surađivali u posljednje tri godine. Pogledajte prvih 30% vaših klijenata na tom popisu. Kontaktirajte ih i pozovite ih na kavu ili ručak ili jednostavno popričajte s njima telefonski. Pokažite zanimanje za njih.

  • Pitajte ih treba li im pomoć

Pokušajte saznati s kojim izazovima se trenutačno susreću te treba li mi pomoć, bila vaša ili da ih povežete s nekime tko im može pomoći.

  • Pokušajte pratiti njihovo poslovanje

Pošaljite im s vremena na vrijeme neki novi proizvod, predložite im nove poslovne projekte ili im jednostavno pošaljite mail kako ste vidjeli njihov uspjeh i čestitajte im na tome.

  • Budite u kontaktu

“Kruh i mlijeko” klijenti trebaju biti u doticaju s novim informacijama tako da ih pokušajte držati informiranima što je više moguće.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -