Trpite bezobrazne klijente? Evo kada je vrijeme za prekid suradnje

Ako ste tek pokrenuli biznis i nudite neki proizvod ili uslugu, prvi će vam klijenti sigurno ostati u sjećanju i izmamiti osmijeh na lice. No, ono što se u prvi mah činilo kao uspjeh, spas ili početak divne suradnje, s vremenom se može zakomplicirati i donijeti vam puno briga, neprospavanih noći i gorčine.

Jeste li i vi jedna od onih poduzetnica koja je trpjela loše stranke i ugađala bezobraznim klijentima jer je praksa jednostavno takva „da se mora zadržati svakog klijenta“ i „da je klijent uvijek u pravu“?

Zašto otpisati bezobrazne klijente?

Da se razumijemo, novac i financije općenito uvijek su bitan faktor i ponekad je teško riješiti se nekoga tko nas maltretira i muči i možda ne zavređuje, ako od njega dobro zarađujemo. Jednako tako, klijenti nam donose ugled i poboljšavaju naše reference na zgusnutom tržištu dobara.

No, ponekad jednostavno treba „stati na loptu“ i prekinuti suradnju te sačuvati živce, dostojanstvo i razum.

Goran Blagus, poslovni trener i menadžer istaknuo je kako bi glavni razlozi za prekid suradnje s klijentom trebali biti neplaćanje isporučene usluge i kršenje ugovora. No, dodao je Blagus, dosta je bitno osjećamo li mi sami da je naš odnos s klijentom narušen.

Što znači narušen? Ako osjećate da ste klijentu pružili više nego što je naručio ili platio te da za to niste adekvatno nagrađeni. Također, ako se klijent ponaša nasilno, bilo to verbalno ili fizički, te ništa manje bitno, ako od pomisli na suradnju i kontakt s tim klijentom gubite motivaciju te vam cijeli taj odnos crpi previše energije.

„Možda ovakvo nabrajanje i opisi izgledaju kao da smo izbirljivi te da trebamo biti zahvalni za svakog klijenta. Zahvalnost je svakako poželjna, no ako radimo s klijentima koji nas cijene i s kojima imamo dobar odnos, onda ‘napuštanjem loših’ klijenata imamo više energije i volje raditi s ovim prvim (pozitivnim) i posao puno bolje i efikasnije raste. Kako svaki proizvod nije idealan za nas kao potrošača, tako ni mi nismo idealni za svakog klijenta, naglasio je Blagus.

Dakle, novac i manjak uživanja i entuzijazma prilikom obavljanja posla jaki su indikatori da se s nekim „zauvijek pozdravimo“, no koji su to još razlozi zbog kojih biste neke klijente trebali prekrižiti sa svog popisa?

Nepoštovanje

Poštovanje je odlika svakog kvalitetnog, zdravog i otvorenog odnosa te svake uspješne poslovne suradnje. Svi koji nude neku uslugu, zaslužili su da budu tretirani s poštovanjem. Ponekad, kada krenete ispočetka te iz velike korporacije krenete u privatno poduzetništvo, nemate dovoljno samopouzdanja i trebate se prebaciti u posve novi „mozgovni set“, pa još ne znate kakvo ponašanje klijenata možete očekivati, ali i kakvo ponašanje zaslužujete.

Ako klijent ne pokazuje poštovanje prema vama, vašem radu, nepristojan je i često kritizira, vrijeme je za raskid ugovora. Pritom ne brinite za vašu reputaciju i za loše glasine. Glasine će biti još gore, ako zbog stresa odbijete druge klijente i njima ne pružite ono što zaslužuju.

Prilikom budućih projekata imajte na umu da vas klijent ocjenjuje od samog početka te da vaš prvi pristup projektu ostavlja klijentu trajnu percepciju vas kao pružatelja usluge. Ako sebe i svoj projekt predstavite puni samopouzdanja, poslat ćete poruku o tome koliko nivo poštovanja zaslužujete.

Prelazak granica profesionalnog odnosa

Ako duže vrijeme surađujete s nekim klijentom ili pak s nekim s kim ste jednostavno „kliknuli“, teško je zadržati odnos na pravoj razni. Morate dobro pripaziti jer ovdje hodate na tankoj žici, a vaš način razgovora i ponašanja s klijentom, on može prihvatiti kao „prijateljski i osoban“ ili kao „neprofesionalan, nametljiv i neiskusan“.

Da biste lakše izbjegli sve moguće zamke, odredite si granice preko kojih nipošto ne smijete i nećete prijeći. Vaš klijent možda nije vaš šef u pravom smislu te riječi, ali zaslužuje jednak nivo poštovanja i profesionalnosti. Zato, premda privatni biznis nudi jednu potencijalno opuštajuću suradnju i način poslovanja, pripazite da se previše ne opustite i ne ostavite loš dojam.

Prevelika bliskost s klijentom može na kraju rezultirati premalom dozom kritičnosti prema njegovim idejama i zamislima. Jednako tako, dobro je izbjeći i povezanost preko društvenih mreža i to da postanete prijatelji preko osobnih profila. Zašto? Jer posao i privatni život jednostavno trebaju imati neku granicu. Na kraju krajeva, ako želite da vas gledaju kao profesionalca, tako se i ponašajte.

Uopće niste plaćeni

Svaki poduzetnik u svakom biznisu će se kad tad suočiti s klijentom koji će pokušati izbjeći plaćanje računa. Kako prepoznati taj scenarij? Kada je rok za uplatu prošao prije dva, tri ili četiri tjedna, vjerojatno ste suočeni s neplatišom.

No, stvari nisu uvijek crne, pa i klijenti, koji također imaju drugih obaveza, jednostavno previde ili zaborave platiti, ali to ne znači da to neće učiniti ako ih vi/vaša tajnica ili netko drugi ljubazno podsjeti da to učine.

Ako se pak nađete u situaciji da radite više poslova za jednog klijenta i dobili ste jednu veliku uplatu, a klijent vam stalno “uvaljuje“ još novog posla i određuje rokove, možete si dopustiti da malo „stanete na loptu“, predahnete i pričekate dodatne uplate koje biste trebali primiti za nastavak projekta.

S druge strane, postoje pak oni klijenti koje jednostavno ne žele platiti i nikakvi ljubazni podsjetnici neće ih na to natjerati. Zato, u poslu ne budite naivni i prije početka suradnje napišite ugovor koji će obvezati klijenta na podmirivanje troškova, pa se na taj način možete barem djelomično zaštititi.

U tom slučaju, ako se dogodi da vam klijent ne plati, imate opciju da ga se riješite i dodate jednu crticu više svome iskustvu ili da ga prijavite odgovornim institucijama.

Ima li nade za urušeni odnos?

Kada se izgubi povjerenje i odnos naruši, ima li povratka ili se vrata moraju trajno zalupiti?

Poslovni trener Goran Blagus smatra da sve ovisi o tome koji je bio razlog zbog kojeg je došlo do prekida suradnje.

„Ako je do prekida došlo uz dogovor i realne argumente, tada otklanjanjem tih argumenata imamo osnovu za ponovnu suradnju. No, ako smo se rastali na ‘pas mater’, ako smo izigrani, ako smo u krajnjem slučaju i mi razlog za raskid suradnje, tada je bolje reći da smo naučili lekciju iz prvog slučaja i staviti fokus na privlačenje novih klijenata“, savjetovao je Blagus.

PPUB-Disclaimer

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više