Šest filmova koje ovaj vikend trebate pogledati na ZagrebDoxu

U tijeku je jubilarni 20. ZagrebDox, međunarodni festival dokumentarnog filma. ZagrebDox 2024. na rasporedu ima čak 102 filma koja su izabrana između više od 1700 filmskih prijava iz cijelog svijeta, a od od kojih velikih šezdesetak čine hrvatski dokumentarni filmovi. Ovog vikenda na repertoaru su filmovi koji odišu snažnom ženskom energijom i borbenošću, evo kojih šest filmova pogledati već od večeras.

ZagrebDox 2024. – vikend preporuke

Naše tijelo

Claire Simon u pariškoj ginekološkoj klinici postavlja pitanje što znači živjeti u ženskom tijelu. Skuplja priče drugih žena: njihove nade i snove, ali i strahove, suočavanja s pobačajem, endometriozom, majčinstvom, promjenom spola, rakom…, a s njihovom sudbinom uskoro se križa i sudbina same redateljice.

Naše tijelo suosjećajnim i etičkim pristupom obrađuje temu kojom je filmska industrija već dugo opsjednuta, donoseći skrivene, zaboravljene i zanemarene priče ženskih tijela kroz njihove susrete s opsežnim, često invazivnim medicinskim intervencijama. Film okuplja iskustva s kojima se čovjek obično suočava samostalno i otkriva društvenu dimenziju stvari o kojima se ne usuđujemo govoriti, ali o kojima trebamo razgovarati.

  • Na rasporedu: Petak 19.04. / 20:00 / Kaptol Boutique Cinema / Dvorana 2

Pročitajte više: Zašto su mlade žene sve liberalnije, a muškarci misle da feminizam škodi?


Obitelj

Nagrađivana francuska spisateljica Christine Angot odlazi na poslovni put u Strasbourg gdje je živio njen otac, koji je preminuo prije nekoliko godina. U tom ga je gradu i upoznala, s 13 godina, a on ju je potom godinama seksualno zlostavljao. Tamo i dalje žive njegova žena i djeca.

Odlučna shvatiti kako se njena obitelj nosila sa situacijom, Angot uzima kameru i kuca na njihova vrata kako bi ih potaknula da razjasne svoje stavove o očevu zločinu, koji je trajao tolike godine. Arhivski materijal, naročito intimne slike iz obiteljskog života, daje vrlo snažnu dimenziju narativu. Obitelj je nevjerojatno kinematografsko putovanje koje dovodi u pitanje društvene norme i obiteljske perspektive u suočavanju s incestom.

Nakon projekcije filma slijedi panel “DoXXL: Posljedice seksualnog nasilja i trauma kao ključ iscjeljenja”. U panelu ćemo govoriti o posljedicama seksualnog nasilja, potrazi za iscjeljenjem i suočavanjem s prošlošću kroz seciranje vlastite intime te o terapiji kroz film i dokumentiranje psihološke traume. Na panelu sudjeluju Marina Ajduković (Društvo za psihološku pomoć), Hana Hrpka (Hrabri telefon), a razgovor moderira Dina Pokrajac.

  • Na rasporedu: Petak 19.04. / 19:30 / Kaptol Boutique Cinema / Dvorana 3

Pročitajte više: Nakon pola desetljeća nestašice, vratila se Zagorkina djela


Četiri kćeri

Između svjetla i tame stoji tunižanka Olfa, majka četiri kćeri. Jednog dana njene dvije starije kćeri nestaju. Kako bi popunila prazninu koja je ostala iza njih, redateljica Kaouther Ben Hania poziva profesionalne glumice i osmišljava osebujan filmski mehanizam koji će skinuti veo sa životnih priča Olfe i njezinih kćeri. 

Četiri kćeri jedinstveno je filmsko iskustvo, intimno putovanje nade, pobune, nasilja, međugeneracijskog prijenosa i sestrinstva koje će dovesti u pitanje same temelje naših društava.

  • Na rasporedu: Subota 20.04. / 14:00 / Kaptol Boutique Cinema / Dvorana 2

Pročitajte više: Seksualni rad u Hrvatskoj: Prednjačili po broju javnih kuća, danas se vodimo zakonom iz ’77


Šume šume

Formiran oko četiri glavne priče, film Šume šume spaja vizualno impresivne segmente sa svjedočanstvima partizanki. Nanica (18), koja je umrla još u ratu, iza sebe je ostavila dnevnik. Marija (87) prije nekoliko godina dala je audiointervju te imamo zabilježen njen glas. Preostale dvije protagonistice Hilda (105) i Zdenka (96) strasno svjedoče o svojim ratnim i poratnim iskustvima.

Film traga za skrivenim ženskim principima, formama i značenjima u pričama koje znamo, koje mislimo da znamo i koje tek trebamo saznati – i kojima diže spomenik. 

  • Na rasporedu: Subota 20.04. / 15:00 / Kaptol Boutique Cinema / Dvorana 4

Pročitajte više: Feminističke knjige koje zaslužuju mjesto na vašoj polici


Ja sam glasna

Film prati glazbenicu, borkinju za građanska prava i aktivisticu Joan Baez oživljujući njenu prošlost uz pomoć jedinstvenih arhivskih snimki. Baez priča o svom uspjehu, ali i o dugogodišnjim psihičkim problemima i terapijama, o obitelji, drogama, starenju te pitanjima krivnje i oprosta.

Isprepliću se dnevnički zapisi, obilje nikada viđenog arhivskog materijala, opsežni razgovori s Baez i backstage trenuci s njene oproštajne turneje. Joan Baez: Ja sam glasna donosi intiman prikaz karijere koja se protegla na više od 60 godina glazbene i političke ekspresije koji neće zanimati samo njene fanove. 

  • Na rasporedu: Subota 20.04. / 19:30 / Kaptol Boutique Cinema / Dvorana 3

Pročitajte više: Betty Boop se pojavila prije 93 godine i postala prava feministička


To nisam ja

Film To nisam ja! prati potragu američke studentice Taylor za odgovorima i pravdom nakon što na internetu otkrije krivotvorenu pornografiju čija je protagonistica ona sama. Upada u podzemni svijet deepfakeova i otkriva sve veću kulturu muškaraca koji teroriziraju žene – influencerice, kolegice iz razreda, prijateljice.

Više od pukog upozorenja o zloupotrebi tehnologije i toksičnosti online svijeta, ovaj dokumentarac pretvara deepfake tehnologiju, usmjerenu protiv Taylor, u alat koji joj omogućuje da ispriča svoju priču i vrati svoj identitet. Kroz iskrene videodnevnike, sintetičke medije te 2D i 3D animaciju film nas vodi u njen online i offline svijet, humanizirajući veliki društveni problem uvjerljivom osobnom pričom.

  • Na rasporedu: Subota 20.04. / 22:00 / Kaptol Boutique Cinema / Dvorana 3

Foto: ZagrebDox

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -