Kako svaki dan vježbati zahvalnost na poslu?

Zahvalnost je recipročan čin koji služi kao osnova bilo kojeg odnosa, bilo da je on poslovan ili privatan. Iako pokazivanje zahvalnosti možda nije prioritet u vašim užurbanim danima, ono ima snagu da vas učini sretnijima, istovremeno pomažući i drugoj osobi.

Izražavanje zahvalnosti bila je jedna od prvih stvari koju su nas roditelji učili. Podsjećali bi nas da zahvalimo rođacima koji su nam donijeli poklone, nepoznatim osobama koje su komentirale kako smo slatki dok smo čekali u redu na blagajni, te prijateljima koji su nam pružali pomoć kad god smo ju trebali.

Povezano: Prakticirajte poslovnu strategiju zahvalnosti i gledajte rezultate!

Pa ipak, često imamo tendenciju zaboravljanja čarobne riječi “hvala” čim dođemo na radno mjesto. Međutim, istraživanja pokazuju da je upravo tu zahvalnost najpotrebnija. Zaposlenici kojima drugi kolege često zahvaljuju imaju bolji san, nemaju česte glavobolje i imaju zdravije prehrambene navike – a sve zbog toga što je zadovoljstvo njihovim radom poraslo.

Zašto bismo trebali govoriti “hvala” na poslu?

Kad se članovi tima osjećaju cijenjeno, više se trude da bi se drugi osjećali isto. Ovo može utjecati na motivaciju i angažman zaposlenika: kada osoba vidi da je njezin rad prepoznat, vjerojatnije je da će bolje obavljati svoj posao i pružati bolje usluge kupcima i ostalim kolegama.

Sastavili smo pet super jednostavnih načina kojima možete svakodnevno iskazivati zahvalnost. Ali budite dosljedni i sjetite se biti zahvalni uvijek, a ne samo kada stvari idu dobro.

Neka vaša zahvala bude osobna

Sljedeći put preskočite e-mailove i zahvalite suradniku licem u lice. Pokazivanje zahvalnosti verbalnim putem zaista može nekome popraviti dan, a i djeluje puno iskrenije i toplije.

Vodite dnevnik zahvalnosti

zahvalnost

Nije bitno hoćete li ga voditi na mobitelu ili u posebnoj bilježnici – važno je samo da ga vodite. Na kraju svakog dana napišite nekoliko stvari koje su se dogodile, a zbog kojih ste zahvalni. Nekad će lista biti jako kratka, a nekad duža i detaljnija, ali bitnije je da ćete imati sve lijepe stvari na jednom mjestu.

Povezano: Zahvalnost je prvi i ključan osjećaj na putu prema osobnoj sreći i zadovoljstvu

Čistite za sobom

Očistite za sobom, pogotovo ako na radnom mjestu koristite neke zajedničke prostorije. Ako na kuhinjskom stolu u uredu ostavite mali trag mlijeka ili šećera, očistite ga. Možda vam se ne čini kao velika stvar, ali ovaj mali čin dobrote simbolizira da poštujete prostor drugih ljudi i cijenite napore vaših suradnika da vaš zajednički prostor bude čist.

Budite zahvalni i u izazovnim vremenima

Lako je biti zahvalan kada se stvari odvijaju onako kako smo zamislili. Ali važno je imati poštovanje i prema iskustvima koja nas također uče nečemu, čak i kad te stvari nisu nešto što smo željeli. Na primjer, ako vam je šef dao kritiku, možda biste mogli biti zahvalni na mogućnosti da iz te kritike učite i iskoristite ju kao priliku za osobni rast.

Ne zaboravite na sebe

“Hvala” ne mora uvijek biti upućeno nekom drugom. Raspoloženje i motivacija poboljšat će vam se i ako sami cijenite vlastiti doprinos, te ako slavite male pobjede na radnom mjestu.

zahvalnost

Prakticiranje zahvalnosti je dvostrano. Za početak morate shvatiti što je sve dobro u vašem životu. Tek tada ćete biti uistinu sposobni priznati tko izvan toga doprinosi tom blagostanju i dati im do znanja da ste zahvalni. Stoga njegujte naviku zahvaljivanja sebi i drugima, svaki dan.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

studenti bez radnog iskustva

Zaposliti studente bez radnog iskustva? Da!

Na mladima svijet ostaje. Ali mladi su bahati, ništa ne znaju, lijeni su i nemaju iskustva. No, mladi su budućnost. Pa...
- Advertisment -