Zaposlenike koji su otpušteni u ožujku možete vratiti i dobiti potporu za njih!

Kao što je jedno od istraživanja Udruge glas poduzetnika pokazalo, većina malih poduzetnika nema velike rezerve novčanih sredstava, čak 60% njih ima manje od 5.000 kn u rezervi, a 93% ih ne može izdržati ovu krizu duže od 3 mjeseca.

Zbog toga su mnogi tijekom ožujka počeli s otpuštanjima kako bi spasili bar dio poslovanja ili ga na žalost u potpunosti ugasili.

Nakon donošenja Vladinih mjera za spas radnih mjesta, postavilo se pitanje da li je moguće otpuštene zaposlenike vratiti natrag na radno mjesto. Jedan od članova Udruge Glas poduzetnika je od HZZ-a tražio očitovanje vezano za tu mogućnost, mišljenje HZZ-a prenosimo u cjelosti.

Otpušteni zaposlenici mogu se vratiti na radno mjesto!

“Cilj Mjera za očuvanje radnih mjesta uzrokovanih posebnim okolnostima (COVID-19) je da se zadrže postojeća radna mjesta te da se omogući poslodavcima koji su tijekom mjeseca ožujka otpustili radnike uspostavljanje prijašnjeg stanja radnog odnosa, odnosno da podnesu prijavu o promjeni tijekom osiguranja (tiskanica M-3p/obrazac eM-3P) kojim će se u evidencijama Zavoda za mirovinsko osiguranje brisati podatak o datumu prestanka svojstva osiguranika za razdoblje od 1.ožujka do 1.travnja 2020. kao relevantnog datuma po donošenju novog paketa mjera Vlade RH.

Predlažemo da se paralelno pokrene postupak prijave o promjeni tijekom osiguranja navedenim tiskanicama u evidencijama HZMO-a za otpuštene radnike i podnese zahtjev za potporu za očuvanje radnih mjesta Zavodu za zapošljavanje (za mjesec ožujak rok je do 5.4.2020. do 24h)”

Novi rokovi za zahtjeve za ožujak

Ažurirano 5.4.2020.

 • Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno s danom 10. travnja 2020. godine do 23:59 h odobravat će se isplate troškova plaća za mjesec ožujak, travanj i svibanj 2020. godine
 • Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene u razdoblju od 11. travnja do 5. svibnja 2020. godine do 23:59 h odobravat će se isplate troškova plaće za travanj i svibanj 2020. godine.
 • Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene u razdoblju od 6. svibnja do 5. lipnja 2020. godine do 23:59 h odobravat će se isplate troškova plaće za svibanj 2020. godine

Ažurirano 6.4.2020.

 • Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno s danom 7. travnja 2020. godine do 23:59 h odobravat će se isplate troškova plaća za mjesec ožujak, travanj i svibanj 2020. godine
 • Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene u razdoblju od 8. travnja do 7. svibnja 2020. godine do 23:59 h odobravat će se isplate troškova plaće za travanj i svibanj 2020. godine.
  Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene u razdoblju od 8. svibnja do 7. lipnja 2020. godine do 23:59 h odobravat će se isplate troškova plaće za svibanj 2020. godine

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

 1. Poštovani,

  Zanima me ako ima izvor ove informacije?! Ne mogu naći na službenim stranicama HZZ?! A vrlo rado bismo vratili zaposlenike ako je informacija pouzdana.

  Hvala
  Lijep pozdrav
  Sanja Miletić
  Slavonija bus d.o.o.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -