Zašto posjetiti Beli na otoku Cresu?

Cres je biser Jadrana, pomalo divlji i kao takav još nije u potpunosti otkriven. Svaki naš odlazak na otok Cres, novo je iskustvo i neponovljiv doživljaj. Uz otok Krk, najveći je otok Jadrana. Krase ga brojni maslinici i kadulja te oko 1.400 ostalih vrsta biljaka. Sad ga možete posjetiti s agencijom Farus.

Povezano:

Ekocentar Caput Insulae udomio je i od izumiranja čuva bjeloglave supove. Ovdje zrak ispunjava šarenilo krila nježnih letača, preko 100 vrsta leptira. Cres će vas iznenaditi i oduzeti vam dah svojim prirodnim ljepotama. Pružit će vam mogućnosti za nova iskustva i osobne spoznaje. Na specifičan način povezuje prirodu i čovjeka.

Beli na otoku Cresu

Beli je mali gradić na sjevernom dijelu Cresa, autentičnog mediteranskog ugođaja. Okružen zelenilom, smjestio se na vrhu brežuljka. U podnožju 130 metara visoke litice pružaju se more, malena lučica i šljunkovita plaža. Sam gradić uronjen je u stoljetnu prošlost o kojoj tiho zbore kameni zidovi njegovih kuća i crkvica. Hrvatski naziv Beli potječe iz doba Bele IV. koji se ovdje sklonio od Tatara. Tu se nalazi i ekološki centar Caput Insulae koji brine o zaštiti bjeloglavih supova, a znanstveno prate i druge vrste ptica u ornitološkim rezervatima Kruna i Podokladi, kao i čitavom okolnom području. Bjeloglavi sup jedna je od četiri različite vrste lešinara koji još žive u Europi. U Belome također počinje i poučna ekostaza Tramuntana.

Izlet gliserom

Cjelodnevni izlet gliserom na otok Cres u mjesto Beli  odličan je bijeg od usijanih gradova i prilika je za uživanje u najljepšim prizorima netaknute prirode i čarobnog morskog svijeta. Polazak je moguć iz Kraljevice, Jadranova, Crikvenice, Njivica, Malinske u 9:00h. Zatim slijedi vožnja gliserom do otoka Cresa u mjesto Beli.

Beli je sinonim za bijeloglave supove ponajviše zbog interpretacijskog centra koji se u njemu nalazi, a koji nudi uvid u biološku raznolikost Cresa i priča o pticama za čiju se dobrobit skrbi.

Centar posjeteljima nudi i druge zanimljive sadržaje, od povremenih izložbi,radionica za djecu te znimljive informacije o značaju i radu samog oproavilišta za bjeloglave supove koji djeluje u sklopu centra. Beli je slikovito malo mjestašće u kojem ćete zaigurno uživati. Čisto more i prekrasna plaža osvojit će vas na prvi pogled.

  • Mogućnost ručka uz nadoplatu
  • Povratak u 18:00h
  • Pogodno za obitelji, mlade
  • Uzbudljivo iskustvo na gliseru
  • Plivajte u kristalnoj morskoj vodi
  • Itinar je podložan promjenama prema vašim željama.

Cijena uključuje

  • Usluga preuzimanja i odlaska iz vašeg smještaja u brod
  • Gorivo Profesionalni skiper
  • Bezalkoholna pića na brodu
  • Vodiča

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -