Volodimir Zelenskij postavlja potpuno novi standard muškog leadershipa

U samo deset dana ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij postao je jedan od najpoželjnijih muškaraca na svijetu, a Tik Tok gori od video sadržaja koji ovog bivšeg komičara predstavljaju u najboljem mogućem svjetlu. No, njime nisu oduševljene samo žene, već i muškarci koji mu skidaju kapu jer nije osjećao ni strah ni sram od toga da uskoči u rovove sa svojim sunarodnjacima. Osim hrabrosti, njegovu ličnost krasi i velika doza blagosti, smirenosti te općenito ljudskosti, a to su osobine koje se nikad nisu mogle pripisati ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Leadership kojem se vjeruje

Putinu bi se smirenost još i mogla pripisati da ne dolazi u paketu s tako zastrašujućom hladnoćom, a premda će neki reći da je Zelenskij populist i američki pulen, jedno je nepobitno – ovaj obiteljski čovjek ulijeva povjerenje i kao takav sušta je suprotnost nedodirljivom Putinu.

No, ono što je još bitnije od toga, Zelenskij utjelovljuje jedan novi ideal muškog leadershipa, onaj kojem je lako vjerovati. Kao takav postao je novi heroj zapadnog svijeta i simbol otpora moćnoj Rusiji te utjelovljenje prkosa i hrabrosti malog čovjeka koji se unatoč tome što je nadbrojan, u stilu biblijske priče o Davidu i Golijatu, ustaje protiv nepravde.


Pročitajte više: Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij – lider kakvog trebamo i u običnom životu, bez ratnog stanja


Moć bazirana na ranjivosti i empatiji

S druge strane, Putin ne skriva da je autokrat i da kao takav stvara neprijatelje ne samo u vlastitoj državi, već i diljem svijeta. Da, njegova je zemlja uvijek dominirala geopolitičkim događajima u prošlosti, a Putinova je karizma, kakav god da je on čovjek, uvijek ostavljala bez riječi.

Ipak, moderna vremena zahtijevaju jednu novu vrstu vođe, vođe kojem činjenica da je velika ličnost, zapravo čini više štete nego koristi. Moderna vremena zahtijevaju vođu koji svoju moć bazira na ranjivosti i empatiji, osobinama koje Zelenskij tako dobro utjelovljuje. U njemu nema ni trunke prepotentnosti i bahatosti, koje obično idu uz ideju hrabrog vođe, ali njegova strastvena obraćanja svom i ruskom narodu, Europskoj uniji i Putinu, ipak su dokaz određene karizme.

Glumac i komičar vs KGB agent

Štoviše, javni nastupi Zelenskog ne odišu mizoginijom i mačizmom, već dapače kvalitetama koje smo do sad najviše vezali uz žene, a to su kao što smo spomenuli, ranjivost i empatija. Njegova biografija, koja je sušta suprotnost Putinovoj, samo ide u prilog toj ideji.

Počnimo od toga da Putin ima 69 godina, a Zelenskij 44, što će reći da ipak ima nov i svjež pristup politici. Putin možda jest bivši agent KGB – a, dok je Zelenskij bio glumac i komičar koji je prethodno studirao ekonomiju i pravo, no činjenica da je Putin bolje potkovan znanjima koji su potrebni za jednog političara, ovom svjetskom lideru trenutačno uopće ne ide na ruku.


Pročitajte više: Olena Zelenska – Tko je zapravo prva dama Ukrajine?


Obiteljski čovjek sa suzama u očima

Nitko više nije fasciniran polugolim Putinom koji puca na tigrove, kitove i medvjede, već šarmantnim emotivcem koji iz rukava izvlači impresivne pokrete na plesnom podiju, kakve je Zelenskij pokazao u ukrajinskom Plesu za zvijezdama.

Zelenskom ide u prilog i činjenica da je sretno oženjen, a kada su ga nekidan pitali viđa li suprugu i djecu, jedva je suspregnuo emocije. Putin je s druge strane razveden, nikada ne spominje svoje dvije kćeri, a njegova bivša supruga Ljudmila priznala je da je ruski predsjednik postajao sve gori prema njoj, što je njegova politička moć rasla te ga je nazvala emocionalnim vampirom.

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dijete plače u avionu

Pa što ako dijete plače u avionu?

Majka i njezina četiri mjeseca stara beba letjele su avionom deset sati – od Seula u Južnoj Koreji prema San Franciscu...
- Advertisment -