Networking s vizijom u Otočcu: Povezivanje žena i poticanje poslovnih mogućnosti

Međunarodna konferencija o ženama u poduzetništvu Žene i točka, tradicionalno je, po osmi put, održana u Otočcu. U organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Otočac, okupile su se uspješne poduzetnice iz Hrvatske i inozemstva. Na tri zanimljiva panela nesebično su podijelile svoja poslovna iskustva, tajne uspjeha i zlata vrijedne savjete za sve žene koje su također u poduzetništvu ili mu se tek žele pridružiti.

„Poduzetništvo je prioritet razvoja svakog suvremenog društva, a žene u poduzetništvu čine njegov posebni dio. Tako stvaraju pozitivno okruženje i doprinose razvoju zajednice u kojoj žive. Udio poduzetnica na području LSŽ još uvijek je ispod 50 posto, stoga je potrebno pružiti podršku, ojačati kapacitete i razmjenu iskustva“, istakla je dožupanica Jasna Orešković Brkljačić.

Priče uspjeha u koje su na počecima samo poduzetnice vjerovale

Tri panela na teme koje danas oblikuju razvoj poslovanja i budućnost poslova bila su srž konferencije.

Tema prvog panela bila je “Žene koje ponovno definiraju poduzetništvo – od staklenih stropova do staklenih cipela”. Panelistice su bile Barbara Slade Jagodić, vlasnica SEO Content marketing agencije SLADE, Irena Linasi Rogač, CEO Tim Valores d.o.o. / Gold Valores d.o.o., Josipa Maras, osnivačica i vlasnica Studijo Boutique Factory, Ljubica Kostić Bukarica, vlasnica i izvršna direktorica marketinške agencije M.A.S. Code i predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore te Nervesa Kasupović, vlasnica marketing i advertising agencije Effect Agency i obrta Braško.

Otkrile su kako postići financijsku neovisnost, upravljati vlastitim životom i biznisom i donositi odluke u ključnim trenucima. Pozornicom su dominirali vrijedni savjeti žena koje su iskusile sve strane poslovnog svijeta. Podijelile su i svoje tajne usklađivanja užurbanog poslovnog i privatnog života uz najmanju štetu za oboje.


Pročitajte više: Ne znate gdje na zimovanje? Izaberite Gacku dolinu, nećete požaliti


Što selo može pružiti ženi?

Drugi panel pod nazivom “Ruralna r-evolucija – žene koje oblikuju ruralne perspektive” okupio je nositeljice razvoja ruralnih područja. Panelistice su bile Aleksandra Bundalo, urednica i voditeljica u poljoprivrednoj redakciji RTV Vojvodine, Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, Lidija Žganjer Gržetić, pokretačica projekta Štrudlafest-a i vlasnica restorana “Žganjer” iz Ozlja, Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica GTF-Inicijative za održivi rast i Vedrana Mikić, voditeljica Službe za financijske instrumente i tehničku pomoć Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju u Ministarstvu poljoprivrede.

Progovorile su o izazovima poput depopulacije i važnosti ženske perspektive u mijenjaju ruralnih područja, kao i mjerama kojima se na nacionalnoj razini potiče razvoj ruralnih krajeva. Što znači biti žena na selu, ali i što selo mora pružiti ženi kako bi njezin život bio u potpunosti ostvaren u ruralnom području bila je misao vodilja ove rasprave.

Iseljavanja i migracije

Treći panel “Poduzetnice bez granica – migracije, iseljeništvo i globalni utjecaj” naglasak je stavio na iseljeništvo. Panelistice su bile Dubravka Sidonija Šuto, predstavnica Brazila u Savjetu Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske, Glorija Curavić, osnivačica, vlasnica, direktorica Iwash – Uwash praonice rublja, Māra Vītols-Hrgetić, inicijatorica međunarodne konferencije i projekta “Meeting G2”, suosnivačica i članica organizacijskog odbora CroActivas i Ruža Studer, direktorica tvrtke Velebitska Ruža d.o.o., predsjednica udruge IPU – Iseljenika, povratnika i useljenika.

Govorile su o položaju žena poduzetnica u kontekstu iseljeništva i migracija te izazovima s kojima se suočavaju žene u tim okolnostima te preporuke donositeljima vlasti za kvalitetnije poticanje povratka i ulaganja u Hrvatsku. Pred publiku su donijele iskustva koja sežu van granica Hrvatske i neke nove perspektive, poduzetničke poduhvate, ali i probleme o kojima mi ovdje često ni ne razmišljamo, a tiču se očuvanja jezika potomaka hrvatskih iseljenika i podrške koju im pri tome daju iseljeničke mreže i udruge.


Pročitajte više: Nagrađene su najbolje poduzetnice 2023. godine!


Cilj je ohrabriti ih na nove projekte

Tematske panele su nadopunjavali kraći, izdvojeni formati sa specijaliziranom problematikom. Tako je u uvodnom „ONE Talk-u“ Zvezdana Oluić, savjetnica za žensko poduzetništvo i menadžment u Uniji poslodavaca Crne Gore, govorila o Direktivi EU 2022/2381 koja nalaže da do 2026. najmanje 40 posto neizvršnih direktorskih mjesta ili 33 posto svih direktorskih mjesta trebaju zauzimati žene te se osvrnula na partnerski projekt Žene i točka Hub, koji su u 2023. godini pokrenule ŽK Otočac, Unija poslodavaca Crne Gore i Valore School. Kratki formati „OsnaŽENA – inovacija u fokusu“ s Dragicom Jerkov, pokretačicom projekta Eko – Lika Greennovation i “UdruŽENE su snaga” s Vesnom Bartolović Stančić, predsjednicom Udruge žena za Gorski kotar u fokus stavili inovacije i umrežavanje.

Dan je zaključen tradicionalnim večernjim networkingom poduzetnica u Bookcafeu Paradiso. Sve to uz gostovanje Barbare Slade Jagodić i predstavnika Zaklade Rewilding Velebit, Oni su kroz zanimljivi razgovor, koji je moderirala Tamara Jurković, otkrili kako pametnim upravljanjem destinacijom omogućiti gostima doživljaje koji se pamte te kako kroz turizam transformirati čitav kraj.

Women in Adria je medijski pokrovitelj konferencije Žene i točka.

Foto: HGK

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -