Sve je veći broj žena koje posjeduju milijarde!

Broj milijarderki narastao je za gotovo 50% u posljednjih pet godina. Time su žene milijarderke nadmašile muškarce čiji je rast iznosio 39%. Prema izvješću Švicarske banke broj žena koje svoje bogatstvo broje u milijardama od 2013. godine je sam 160 narastao na 233.

Nevjerojatno bogatstvo svjetskih milijardera prošle je godine počelo opadati. Prema izvješću UBS – a i PwC – a, to je prvi put u posljednjih petnaest godina da se takvo što dogodilo.

Na globalnoj je razini njihovo bogatstvo opalo za 4,3%, dok je posljednjih pet godina nekontrolirano raslo. Ipak ukupan broj milijardera u svijetu je narastao. Trenutno postoji 2101 milijarder, što je 589 milijardera više nego prije pet godina. Tu brojku dodatno povećavaju upravo žene milijarderke.

Povezano: Jeff Bezos više nije najbogatiji čovjek na svijetu!

Unatoč lošijem izvješću, biznisi milijardera i dalje cvatu. U „proizvodnji“ milijardera i dalje je najuspješnija Kina koja svaka dva i pol dana rodi novog milijardera. Pomalo neobičan podatak za komunističku zemlju. No, stručnjaci to objašnjavaju time što su najbogatiji muškarci i žene Kine većinom članovi državnog parlamenta. Zato mogu utjecati na smjer politike i osigurati si bogaćenje. No, komunistička partija snažno je promovirala i jednakost spolova. Tako je dopuštala ženama da se istaknu na tržištu i dobiju svoj dio „kolača“.

Najbogatije žene svijeta

Liliane Bettencourt bila je kraljica L’Oreala. Njeno je bogatstvo iznosilo vrtoglavih 43,1 milijardu dolara, a trenutno njena kći Francoise Bettencourt Meyers posjeduje bogatstvo od 49,3 milijarde dolara. To Francoise čini petnaestom najbogatijom osobom na svijetu i najbogatijom ženom.

Slijedi ju Amerikanka Alice Walton čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 44,4 milijarde dolara. Walton je jedina kći osnivača poznatog američkog lanca Walmart. Za razliku od svoje braće, fokusirala se na umjetnine i njena se privatna kolekcija procjenjuje na milijune dolara.

Jacqueline Mars Amerikanka posjeduje trećinu tvornice Mars, jednog od najvećih proizvođača slatkiša na svijetu. Njeno bogatstvo iznosi 23,9 milijarde dolara i stavlja ju na treće mjesto najbogatijih žena svijeta.

Kineskinja Yang Huiyan posjeduju bogatstvo od 22,1 milijardu dolara. Ova mlada poduzetnica ima 57% udjela u tvrtki Country Garden Holdings i najbogatija je Azijatkinja.

Susanne Klatten je Njemica koja u svom vlasništvu ima 19,2% poznate tvornice BMW. Najbogatija je žena u Njemačkoj sa bogatstvom od 21 milijardu dolara.

Povezano: Pročitajte poslovni savjet Richarda Bransona koji ga je učinio milijarderom!

žene milijarderke

Listom self made milijarderki dominiraju Kineskinje. Na europskom i američkom tlu većina je milijarderki svoje bogatstvo stekla kroz nasljeđe, dok u Japanu, prema izvješću Forbesa, nema niti jedne milijarderke. Najbogatija self – made milijarderka, kineskinja Zhou Qunfei, vlasnica je Lens Technology. Ova nekoć siromašna farmerica svoje je bogatstvo stekla izradom stakala za satove, a od 2003. njen posao sve više raste proizvodnjom ekrana za pametne telefone.

Iako je povećanje broja žena koje svoje bogatstvo mjere u milijardama dolara zasigurno dobra činjenica, danas se na milijardere sve više ne gleda blagonaklono. Pojedinci koji zgrću nevjerojatna materijalna bogatstva u očima modernog svijeta postaju negativci i protivnici ravnopravnijeg svjetskog poretka.

Foto: Youtube, Twitter, Burst

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -