Papa Franjo ruši stakleni strop u Crkvi i imenuje ženu kardinala

Papa Franjo je odlučio imenovati prvu ženu kardinala početkom sljedeće godine. Ne radi se zapravo o rušenju staklenog stropa, već prije o otvaranju vrata ženama. Papa je nedavno izjavio da se uloga žene u Crkvi ne svodi  na služenje već na ulogu sluge, da je uloga žene puno važnija te bi stoga trebale biti više cijenjene.

Papa Franjo bi mogao imenovati ženu za kardinala

Špekulacije su započele u španjolskim medijima pred mjesec dana kada je Juan Arias, bivš svećenik iz Brazila, napisao da to nije nikakva šala, već realna mogućnost, da Papa imenuje ženu za kardinala, te da je već razmišljao o tome.

Vijest se ubrzo proširila do SAD-a gdje je James Keenan, teolog sa sveučilišta u Bostonu, na svom Facebook profilu tražio prijedloge žena potencijalnih kandidata za ovu poziciju. “Imamo puno žena kandidata za ovu poziciju i zato i koristimo društvene mreže da dođemo do svih kandidatkinja” kaže on. Ubrzo je nastala lista od devet kandidatkinja, od kojih trenutno najjače kotira Linda Hogan, profesorica teologije sa sveučilišta u Dublinu.

Ova ideja i nije toliko nova. Navodno je Papa Ivan Pavao II htio Majku Terezu imenovati kardinalom, što je ona odbila.

Bog stvara svijet, a Papa kardinale

To je izreka u Crkvi. Kardinali su ušli u kanonsko pravo u 12. stoljeću. Ono je s vremenom dopustilo da kardinal postane muškarac koji nije zaređen, ali je nakon imenovanja kardinalom postao đakon, što je stepenica prije svećenika. Međutim, žena to do sada nije mogla postati.

Papa Franjo kaže da je “potrebno proširiti mogućnosti za veću prisutnost žena u Crkvi”, što osim imenovanja žene za kardinala može biti i imenovanje na neku od vodećih pozicija u Vatikanu.

Papa će na svom prvom konzistoriju u veljači sljedeće godine imenovati barem 14 novih kardinala. Jedan talijanski medij je napisao: “Papa je glavni zakonodavac u Crkvi i ima potpunu slobodu u donošenju kanonskih zakona”.

Foto: Dreamstime/Famed01

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

prijave najbolje poduzetnice 2023

Prijave za nagrade najboljim poduzetnicama 2023. su otvorene – evo kako...

Već godinama u Women in Adria organiziramo natječaj za najbolje poduzetnice u Hrvatskoj. Cilj dodjele ovih nagrada je poticanje ženskog poduzetništva,...