Konferencija za žene u financijama podsjetila nas je kako karijerni put nije predviljdljiv baš kao ni život

Danas, 27. listopada održale smo još jednu Konferenciju za žene u financijama u Zagrebu. Konferencija se održala u hotelu Aristos, gdje su svoja predavanja održale najbolje menadžerice iz svijeta financija. Kako je izgledao ne samo njihov karijerni već i životni put, što su naučile dosad, te što bi savjetovale ženama danas samo su neke od stvari koje su podijelile s nama.

„Već kao mala djeca imali smo moralni kompas“

Silvija Vig, savjetnica, predavačica i autorica u području usklađenosti, bihevioralne i poslovne etike, anti-korupcije, organizacijske kulture i integriteta posebno se osvrnula na tzv. etički fitness odnosno vježbanje morala kao mišića. Detaljnije je obrazrožila (ne)etično donošenje odluka kao i vrijednosti pojedinaca i organizacije. Kroz mnoga pitanja i jednostavne mentalne vježbe pokazala nam je gdje naši motivi zaista leže i koliko smo ih zapravo (ne)svjesni.

žene u financijama 2022

Ines Bernardić, iz Nets CEE grupacije, otvoreno je razgovarala o svojim problemima koji su ju zatekli na radnom mjestu. Smatra da se danas stvari jako brzo mijenjaju i da moramo planirati na duge staze, ali i biti spremni na sve. Naglasak stavlja na važnost tima, za nju čvrst i povezan tim ključ su njihovog današnjeg uspjeha. Ponosno nam je pokazala snimke svojeg rasplesanog tima i pokazala nam kako izgleda kolektiv koji dijeli ritam.

žene u financijama 2022

Pročitajte više: Prva konferencija za žene u trgovini istaknula važnost žena u odabiru asortimana


Karijerni put nije jednostavan ni linearan

Lana Čop, voditeljica kontrolinga u grupaciji Arriva Hrvatska, svoje predavanje započela je prikazom svojeg karijernog puta, od studentskih dana pa sve do danas. Opisala je kojim se pokazateljima služe kako bi ostali na uspješnom putu, ali i kako se prilagoditi stvarnim potrebama tvrtke.

žene u financijama 2022

Za prilagodbu je važna komunikacija, što dobro zna Anita Stanić, psihologinja iz Ramira. Svojim predavanjem posvetila se upravo važnosti komunikacije. Ljude je slikovito usporedila s lukom upravo zbog slojevitosti. Prvi sloj predstavlja naš dojam kod ljudi na kojem možemo najviše poraditi. Osim što je govorila o tehnikama verbalne komunikacije, demonstrirala je i dobar rukovoditeljski stav kroz kratke vježbe. Doslovce, ako stojimo kao šef – bit ćemo šef. A naš osmijeh je doista zarazan.

žene u financijama 2022

„Nevjerojatno koliko možete saznati samo ako slušate“

Nataša Krupljanin, financijska i operativna direktorica IBM Hrvatska, svoju karijeru ispričala je kroz multikulturalizam. Podijelila je svoje iskustvo, kulturalne šokove i anegdote sa putovanja u JAR, Indoneziju, Dubai, Ameriku i Saudijsku Arabiju. Istaknula je da treba izaći iz zone komfora, znati cijeniti svoje vrijednosti i naglasiti ih, te kako je zahvalna što radi s ljudima koje krase velike međusobne razlike.

žene u financijama 2022

Financijska direktorica Spana Ana Vukšić, svoj je karijerni put opisala kroz životni. Otvorenim i emotivnim predavanjem govorila je o svojim životnim borbama s kojima se možemo poistovjetiti – pronalazak velike ljubavi, razvod, život s prijateljicom, nesigurnosti, ali i konačni pronalazak ljubavi, poslovni napredak i uspjesi. Istaknula je problem radoholičarstva kojim si zadajemo nepotreban teret i dodatan posao, a bez razloga.

žene u financijama 2022

Pročitajte više: Održana četvrta Konferencija za žene u bankarstvu i sektoru financijskih usluga!


Zašto žene plaćaju više od muškaraca?

Maja Maksimovič, članica uprave KMPG-a, svoje predavanje posvetila je tzv. ružičastom porezu. Cijene bazirane na spolu dio su problema koji traje već godinama. Iznijela je poražavajuće podatke raznih studija, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, a koji govore kako žene za isti proizvod i uslugu plaćaju više nego muškarci.

žene u financijama 2022

“Ja koja imam dječačku frizuru svejedno sam uvijek plaćala tri puta više od muškaraca,” opisala je svoje iskustvo kod frizera. No, puno je veći problem menstrualno siromaštvo. Plaćanje usluga i proizvoda na kojima piše da su za žene moguće je izbjeći, ali menstruacija nije nešto od čega žene mogu pobjeći.

Problem postaje sve vidljiviji, no koje je pravo rješenje, to je pitanje na koje još nemamo odgovor.

Sponzori ove Konferencije bili su KPMG, FINA, Citroen, Span, Rasco, Nexi/Nets grupa, Arriva, Allianz i Juicy, a partneri Ramiro, Kala i Kiehl’s.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -