Žene u pandemiji: Što možemo naučiti od uspješnih svjetskih liderica?

Žene u pandemiji mnogo se lakše nose s izazovima potvrdilo je nedavno provedeno istraživanje. Kako pokazuju rezultati studije, u zemljama s lidericama na čelu mnogo je manja smrtnost od koronavirusa, dok je ekonomska situacija bolja.

Razdoblje krize uvijek je izazov. To je vrijeme u kojem možemo pokazati svu svoju snagu, trud, upornost i sposobnost, kako na privatnom planu, tako i na poslovnom. Pandemija koronavirusa koja se pojavila početkom godine dala je tako priliku mnogim liderima da odgovore na izazove pred kojima su se našli. I dok su jedni pokleknuli, drugi su dorasli izazovu i uspjeli sačuvati (a neki i unaprijediti!) vlastiti biznis. Uspješnijima su se pokazale žene na vodećim pozicijama.

Avivah Wittenberg-Cox, izvršnu direktoricu konzultantske tvrtke za ravnopravnost spolova 20-first sa sjedištem u Velikoj Britaniji, posebno je zanimalo što svi mi možemo naučiti od uspješnih svjetskih liderica. Ona ističe da su mnoge zemlje s najjačim početnim odazivom od globalne krize vodile upravo žene.

Što možemo naučiti od svjetskih liderica?

Analiza u kojoj su sudjelovale 194 zemlje otkrila je da su stope zaraze i smrtnosti u prvih tri mjeseca pandemije općenito bile niže u zemljama sa ženskim vođama. Jedan od mogućih razloga jest taj da su mnoge zemlje sa ženskim liderima pokrenule kontroverznu raspravu o mogućim koracima prije proglašenja lockdowna.

Wittenberg-Cox identificirala je četiri zajedničke niti u ženskom vodstvu tijekom pandemije: povjerenje, odlučnost, tehnologija i ljubav. Naglašava da su svi dobri vođe, bez obzira na spol, koristili prva tri (povjerenje, odlučnost, tehnologija), ali četvrti faktor – ljubav ono je što izdvaja liderice.


Pročitajte više: Lideri koji su uspješni tijekom pandemije imaju ove 3 karakteristike


“Ono što mi se učinilo zanimljivim jest to što su žene u pandemiji bile spremnije izraziti ljubav i brigu dok su vodile”, rekla je Wittenberg-Cox. Evo što je zaključila iz postupaka svjetskih liderica.

Brinu o svima

Najuspješniji lideri uključili su apsolutno svakoga u svoje planove. “Oni brinu o svima, nikoga ne drže po strani”, tvrdi Wittenberg-Cox i kao primjer spominje Ernu Solberg, norvešku premijerku koja je održavala poduke za djecu o koronavirusu kako bi im olakšala strah, unatoč činjenici da još uvijek nisu dio glasačke populacije.

“Mislim da neke svjetske lidere motiviraju ljubav i briga za njihovo stanovništvo, dok će se ostali više služiti strahom i moći”, dodaje.

Pokazuju autentičnost

Jedna od najvažnijih kvaliteta kojoj bi svi lideri morali težiti je autentičnost. Svjetski vođe trebali bi biti svoji, odnosno dosljedni sami sebi u svakoj situaciji. Najbolji lideri su neovisni u svom djelovanju, dok ostali oko njih uglavnom ispunjavaju tuđe želje i zahtjeve. Jedna od svjetskih liderica koja se ističe po svojoj autentičnosti i ne slama pod pritiskom udovoljavanja različitim interesima je Jacinda Andern, premijerka Novog Zelanda. Ova 40-godišnja političarka napravila je na Facebooku javljanje uživo gdje je odgovarala na pitanja građana.

Na taj se način iz svoga doma obratila svim građanima Novog Zelanda i odgovarala na njihova pitanja što je bilo važno tijekom samog početka pandemije. “Upravo ovakva vrsta otvorenosti odnosi se na sve svjetske lidere koji bez srama otkrivaju svoje osobne i profesionalne stvarnosti”, kaže Wittenberg-Cox.

Ardern je uspjela pridobiti građane na svoju stranu, a zahvaljujući njihovom poštivanju pravila, Novi Zeland imao je nula novih slučajeva koronavirusa za izvanrednih 100 dana. Iako se u kolovozu pojavila manja skupina novih slučajeva, zemlja se ponovno vratila na nula novozaraženih.


Pročitajte više: Potezi ovih liderica u korona krizi su nas oduševili!


Govore istinu

“Samo ljubav neće vas odvesti daleko. Istina je izuzetno važna jer gradi povjerenje, a posebno je bitna u kriznim vremenima. Uspješne svjetske lidere često se opisuje kao racionalne optimiste. Drugim riječima, iskrenošću mogu pomoći u upravljanju tako što će pokazati što znaju, a što ne znaju i pritom proširiti prijeko potreban optimizam”, kaže Wittenberg-Cox.

Kancelarka Angela Merkel učinila je upravo to kad se Njemačka prvi put našla u pandemiji. Njezino oslanjanje na činjenice, državna politika upravljanja koronakrizom i napori na lockdownu bili su utemeljeni na podacima iz epidemioloških modela, ali i savjetima liječnika. To joj je, kako potvrđuje i sama Wittenberg-Cox, pomoglo da vodi zemlju do niže stope smrtnosti od mnogih drugih industrijskih zemalja. Bez obzira na sve, Merkel se nikada nije klonila iznošenja uznemirujućih i realnih podataka o situaciji u zemlji.

One su odlučne

Odlučnost je kvaliteta lidera koju je posebno teško utjeloviti u vremenima stresa i neizvjesnosti, suočavajući se s prijetnjom poput COVID-19. Ali neke su svjetske liderice ipak uspjele djelovati navrijeme i zabilježile odlične rezultate. Pod budnim okom predsjednice Tsai Ing-Wen, Tajvan je bio bolje pripremljen od mnogih drugih zemalja.

Nakon što su naučili tešku lekciju s izbijanjem SARS-a, imali su unaprijed osmišljen plan u slučaju pandemije. To uključuje traženje kontakata, stavljanje u karantenu, obilje maski i uspostavljenu infrastrukturu u slučaju ponovne zaraze. U tom je trenutku zemlja imala jedan od najnižih broja smrtnih slučajeva od koronavirusa na svijetu, usprkos blizini prvog epicentra u kineskom gradu Wuhanu.

U međuvremenu, u Bangladešu je premijerka Sheikh Hasina dobila slične pohvale za svoje odlučne pandemijske mjere, uključujući snažan paket poticaja. Zahvaljujući tome, zasad ekonomija Bangladeša pokazuje snažne i optimistične znakove ekonomskog oporavka.


Pročitajte više: Znate li što je zajedničko svim lidericama?


Važno je napomenuti da biti odlučan ne znači nužno djelovati sam. Liderice su iskoristile mudrost mnogih ljudi, organizacija i izvora kako bi dobile potrebne podatke za mapiranje puta svoje zemlje u budućnost. Takve su se mjere pokazale sigurnijima od onih donesenih u silosu. Suprotno tome, lideri koji su se pokolebali ili proturječili tijekom ove pandemije, na kraju su izazvali nepotrebnu zbrku i podjelu u svojim zemljama.

Koriste se tehnologijom

Pandemija nam je pokazala da tehnologija može ponuditi mnogo različitih rješenja. Islandska premijerka Katrín Jakobsdóttir tako je pokrenula intenzivni sustav probira i praćenja za zemlju koja je uspjela u ranoj borbi s virusom, a sada je uvela dvostruko testiranje i obveznu karantenu za sve putnike.

U Finskoj pak je njihova premijerka Sanna Marin pokrenula aplikaciju za traženje ugovora i iskoristila moć utjecaja društvenih mreža kako bi pomogla u razmjeni znanja o sprječavanju širenja bolesti. Tajvan je također iskoristio prednosti tehnologije. Među svojim inovacijama koriste se QR kodovi i mrežni sustav izvještavanja za putnike, kao i besplatna telefonska linija za prijavljivanje simptoma ili slučajeva.

Foto: Flickr/Nevada Halbert

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dokumentarci Netflix

Ovih 5 dokumentaraca režirale su žene, a govore o važnim temama

Progovoriti u dokumentarnom filmu o osjetljivim temama poput seksualnog zlostavljanja, ubojstva ili prostitucije jako je nezahvalno - treba steći povjerenje aktera...
- Advertisment -